Submisívny Pellegrini. Toto je predseda vlády SR?

Submisívny Pellegrini. Toto je predseda vlády SR?

Bratislava 9. januára 2020 (HSP/Foto:SITA-Úrad vlády SR)

 

Predseda vlády Pellegrini začal tlačovku s predsedom Európskej rady familiárnym oslovením „milý Charles“ a okamžite nediplomaticky prešiel do typického submisívneho spôsobu mediálnej komunikácie s predstaviteľmi európskych inštitúcií, ktoré je tak typické pre slovenských politikov, že ho mnohí ani nepostrehnú. Je otázkou, čo tento tradičný submisívny spôsob klaňania sa európskym politikom znamená, ak ide o slovenské záujmy v európskom priestore

Na snímke zľava predseda Európskej rady Charles Michel a predseda vlády SR Peter Pellegrini

Ďakovanie predstaviteľovi európskych štruktúr, že navštívil ako prvé Slovensko, vyznievalo ako prehnane pokorné prekročilo zvyčajný rámec diplomatickej úcty, ktorá sa prejavuje pri podobných príležitostiach. Vyjadril totiž potešenie z jeho návštevy ako veľkého gesta voči SR, za čo sa mu opakovane poďakoval.

Reklama

Pellegrini vyjadril presvedčenie, že európske inštitúcie sú ochotné načúvať slovenskému hlasu. Je však nejasné odkiaľ sa v Pellegrinim berie toto presvedčenie, ak sa vezmú do úvahy viaceré a opakované nediplomatické vyjadrenia európskych úradníkov a predstaviteľov, ktoré hraničia s vydieraním v prípadoch, keď niektoré členské štáty EU odmietajú migráciu a nechcú prijímať migrantov z Afriky a Ázie.

Podľa predsedu vlády SR sú asi najdôležitejšími témami nadchádzajúce výzvy ako európsky rozpočet, digitálna revolúcia, klimatická zmena, bezpečnosť, migrácia a najmä znižovanie regionálnych rozdielov. Je však otázkou, aký postoj zaujal Pellegrini, ako predseda vlády SR, k týmto problémom? Slovenskí občania to majú právo vedieť a premiér je povinný oboznámiť verejnosť aké postoje k týmto otázkam prezentoval v mene SR. Mnohé z týchto problémov znepokojujú občanov SR a k mnohým majú jednoznačne odmietavý postoj (migrácia). Treba upozorniť, že opakujúce sa floskuly o klimatických zmenách u slovenských politikov, sú unavujúce a len vyplnia priestor, ak politik nemá čo povedať. Je zrejmé, že zodpovedný postoj k životnému prostrediu by mal byť automatický, ale neustále všeobecné spomínanie tohto nového posvätného grálu európskej a svetovej politiky vyznieva ideologicky.

Reklama

Predseda vlády SR začal pokorne ubezpečovať predsedu Európskej rady o tom, že Slovensko bude ako vždy, veľmi konštruktívne, a že bude spoľahlivým a predvídateľným partnerom. Ak to má byť ako doteraz, že SR vôbec nepresadila svojej najdôležitejšie záujmy v EU, tak jeho vyhlásenie možno chápať ako programovú rezignáciu zastupovať záujmy slovenských občanov na európskej úrovni. Ba čo viac, stavia SR do polohy služobného mechanického kolieska v hodinárskom strojčeku, ktorý akosi prestáva fungovať ako celok.

Pellegrini vyjadril pochopenie k istým ústupkom, ale žiaľ nepovedal, o aké ústupky zo strany SR sa jedná. Dokonca sa vyjadril, že tieto ústupky sú nevyhnutné, ale ktoré ústupky tým myslel, už občanom z istých (voličom neznámych) dôvodov nepovedal. Pred voľbami je to z jeho strany strategický politický ťah, ktorý nemožno nazvať diplomaciou ale až zbabelosťou. Voliči a sympatizanti Smeru SD teda nevedia pred voľbami, aké postoje má táto politická strana vo veľmi vážnych oblastiach slovenskej zahraničnej politiky. Toto je veľmi znepokojivé, lebo ak deklaroval ochotu Slovenska robiť ústupky v témach, o ktorých sa rokovalo, tak by jednoznačne mal občanom SR vyjasniť, čo tým konkrétne myslí. Inak voči Smeru SD majú v tejto strane zosobnenie mačky vo vreci.

Pellegrini, vyjadrujúci sa príťažlivým jazykom, poukázal, že je záujmom SR aby sa ambiciózny rozpočet EU naplnil. Vyjadril, presvedčenie, že rozpočet EU má byť spravodlivý, bez zbytočných úľav a malo by sa do rozpočtu prispievať podľa ekonomickej sily. Akosi zabudol konštatovať, že rozpočet EU bol voči SR a štátom bývalého socialistického bloku, vždy nespravodlivý, a takým aj je a s vysokou pravdepodobnosťou aj bude. Týmto vyhlásením sa Pellegrini zaradil do dlhého zoznamu slovenských nekritických uctievačov EU, ktorí sú ochotní zostať v submisívnom a nedôstojnom postavení voči západným členským štátom.

Doslova infantilné presvedčenie predsedu vlády SR, že prostriedky ktoré od EU nakoniec získame (v skutočnosti dane slovenských občanov, ktoré do Bruselu SR posiela a potom ťažko získava späť), budeme môcť flexibilne využívať. Reálne doterajšie skúsenosti SR v EU, okrem korupcie, hovoria o presne o opaku. Jeden príklad za všetky: to, čo ťaží SR je napr. absencia diaľničnej siete a siete rýchlostných ciest (toto bráni regionálnemu rozvoju, o ktorom blúzni každý politik) a neschopnosť technologického servisu pre jestvujúcu cestnú infraštruktúru, ktorá sa napríklad pri mostoch doslova rozpadá pred očami. Ťarbavý a zo svojej podstaty korupčný systém presúvania slovenských daní (do Bruselu) a prideľovania eurodotácií (z Bruselu) je jednoznačne neefektívny a zbytočný. Zabezpečuje len jeden jediný cieľ: presun daní občanov, cez Bruselské medzipristátie (glorifikácia EU a objektivizácia vybraných regionálnych investícii ako nezištná pomoc EU), na účty tých vyvolených súkromných konglomerátov a oligarchie.

Predseda vlády SR vkladá veľkú nádej do osoby predsedu Európskej rady pri hľadaní kompromisu 27-čky. Pellegrini začal hovoriť aj o tzv. klimatickej neutralite, ktorú chceme vraj dosiahnuť v horizonte 30 rokov. Odhliadnuc od toho, že klimatická neutralita je pri súčasných energetických technológiách nevedecký blud, je to nič iné len budúci prameň nesmiernych ziskov dopredu vybraných finančných subjektov s nadnárodným pozadím, ktorým budú submisívne sekundovať domáci oligarchovia. To si vyžiada veľké náklady v oblasti priemyslu a ekonomickej transformácie, ktoré s radosťou opäť na svojich pleciach (ako všetky doterajšie politicko-ekonomické zločiny za posledných 30 rokov) ponesú slovenskí občania, ktorí sú z hľadiska finančnej sily, európskymi žobrákmi. Za toto raz Slováci iste Pellegrinimu a Smeru poďakujú ale už bude neskoro, lebo toto poďakovanie bude s vysokou pravdepodobnosťou pri pive v krčme a nie pri volebnej urne. Reálnym enviromentálnym výsledkom bude, podobne ako za posledných 30 rokov, veľké nič. Avšak ideologická úloha zjazdu európskych byrokratov bude splnená, lebo téza o globálnom otepľovaní bola spomenutá.

Reklama

Geopolitický pokus Pellegriniho o pozitívnejšom prístupe EU voči krajinám západného Bálkánu bol veľmi nesmelým vyjadrením o jeho predstavách, že i táto časť Európy bude súčasťou toho (nech každý predstaví čo chce), kde sa teraz nachádza SR. Treba vyslať jasný signál, že reformy, ktoré podstupujú (čiže vypredaj strategického národného majetku a privatizácia monopolov do rúk západných strategických investorov) raz prinesú ovocie v podobe členstva v EU. Toto občanov dotknutých krajín skutočne poteší, ak sa dozvedia, ako predsedovi vlády SR leží na srdci osud občanov týchto krajín.

Submisívne postoje Pellegriniho prejavu vyvrcholili v opätovnom ďakovaní a uisťovaní nemenného slovenského spoľahlivého podriadeného postoja voči EU, ako aj v tom, že SR v budúcnosti nevidí inú cestu a iný životný priestor pre Slovensko, ako je EU a NATO.

V závere opäť uistil spojencov, že SR ako malý štát bude naďalej plniť svoje záväzky, že bude predvídateľné…atď. Teda presne rovnako ako komunisti pred rokom 1989 nevideli svetlú budúcnosť ako v RVHP a Varšavskej zmluve. Predseda Európskej rady Michel musel byť radosťou celý bez seba, že „rokoval“ s takýmto verným „partnerom“, ktorý sa nespráva ako predseda vlády SR, ale ako ponížený služobník, plniaci všetko, čo vidí svojmu pánovi na očiach. Žiadať od Pellegriniho svojprávny  štátnický postoj je naivné až odvážne, ale mohol by mu niekto na úrade vlády poradiť, aby zmenil aspoň rétoriku poníženého služobníka za diplomatický jazyk, predstierajúci autonómnosť myslenia.

René Balák

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali