Oxford 2. decembra 2014 (HSP/RT/Foto:TASR)
Vedci uskutočnili štúdiu, v ktorej dospeli k záveru, že chuť kávy závisí od farby pohára do ktorého sa naleje
Profesor z Federálnej univerzity v Austrálii George Van Doorn zistil, že ľudské vnímanie vône a chute kávy záleží od farby šálky z ktorej ju pijete, túto informáciu priniesol denník Raw Story.
V Austrálii, a nie len tam, sa každý rok v kaviarňach, reštauráciách a iných bufetoch či cukrárňach vypije asi miliarda šálok kávy. Ale len málo ľudí vie, že v prípade, že im káva chutí horko, aby nemuseli pridať cukor, stačí požiadať čašníka, aby im nápoj prelial do šálky s inou farbou.
Profesor Van Doorn, spoločne s kolegami z Oxfordu vykonal experiment, v ktorom dobrovoľníci pili kávu z hrnčekov modrej a bielej farby, rovnako ako z hrnčekov z číreho skla a hovorili o jej chuti.
“Zistili sme, že modré a sklenené hrnčeky sú viac populárne v niektorých kaviarňach, pretože znižujú horkosť kávy bez pridania cukru”, dodáva van Doorn. Zatiaľ čo biele šálky kávy sú menej vhodné vzhľadom na to, že káva v bielej šálke je vizuálne viac hnedá, čím sa podvedome u ľudí zvyšuje jej horkosť.
Je potrebné dodať, že to nie je prvá vedecká práca o vzťahu farby a chuti pokrmov. Napríklad, v minulom roku zverejnili výsledky štúdie na Oxfordskej univerzite, ktoré preukázali, že chuť a štruktúra ovocia v jogurte sa mení v závislosti na servírovaní. Najlepšie v mysliach účastníkov experimentu boli vnímané veľké a ľahké plastové lyžičky bielej farby, ktoré podvedome robili jogurt “hustým a nasýteným.” Pokiaľ však bol jogurt olizovaný zo špičky noža, zdal sa ľudom viac slaný.
jf