Strop ťažby bridlicovej ropy. Americké strategické zásoby ropy na 37-ročnom historickom minime

Strop ťažby bridlicovej ropy. Americké strategické zásoby ropy na 37-ročnom historickom minime

Bratislava 27. septembra 2022 (HSP/Foto:screenshot)

 

Tieto témy detailne analyzuje portál Argumenty i fakty. To najdôležitejšie vám prinášame:

Strop ťažby bridlicovej ropy
Ilustračné foto

Veľká americká mašina na ťažbu bridlicovej ropy narazila na strop” – takto hodnotia analytici časopisu Forbes stav amerického priemyslu ťažby bridlicovej ropy a plynu. Poukazujú na to, že denná produkcia ropy v Amerike je už niekoľko týždňov na úrovni 12,1 milióna barelov. To je podstatne viac ako 10 miliónov barelov denne počas pandémie, ale stále menej ako 13 miliónov barelov denne v období pred pandémiou.

Reklama

Ešte znepokojujúcejšie je však odmietanie výrobných spoločností investovať do rozvoja odvetvia a následná neschopnosť zvýšiť výrobnú kapacitu, pretože to znamená nízky objem výroby v budúcnosti. Od júna sa počet aktívnych vrtných súprav v krajine – približne 600 – nezvýšil ani o jednu.

Vzhľadom na túto situáciu nebude možné dosiahnuť schválený plán na zvýšenie ťažby ropy v USA v roku 2022 o 1 milión barelov denne, čo je zlá správa pre spotrebiteľov. Stagnácia v bridlicovom priemysle USA prichádza v čase európskeho embarga na ruskú ropu a vyprázdňovania strategických rezerv ropy v USA na základe rozhodnutia prezidenta Bidena. Dodatočná kapacita OPEC je nízka a iránske čierne zlato je z trhu vylúčené kvôli sankčnému režimu.

Reklama

„Ťažba z bridlíc v USA funguje,” vysvetľuje Alexej Grivač, zástupca generálneho riaditeľa Národného fondu energetickej bezpečnosti, „ale v skutočnosti nedochádza k žiadnemu rastu. Ceny energií sú pre ropné a plynárenské spoločnosti na veľmi atraktívnej úrovni a stagnácia produkcie naznačuje, že bridlicový priemysel dosiahol svoje limity.“

Nemožno však vylúčiť umelé obmedzenie výroby s cieľom obmedziť ponuku energetických nosičov na svetovom trhu vo všeobecnosti, a najmä na európskom trhu. V takomto scenári budú totiž náklady na čierne zlato aj modré palivo len rásť, čo americkým korporáciám prinesie zvýšenie zisku, zatiaľ čo fyzický objem predaja bude klesať alebo stagnovať. Navyše v prípade výrazného rastu cien a obmedzenej ponuky by  ťažobné spoločnosti zo Spojených štátov mohli čiahnuť do vreciek svetových obchodníkov s ropou a prerozdeliť zisky vo svoj prospech.

V každom prípade súčasná úroveň ťažby v americkom bridlicovom priemysle dokáže uspokojiť domácu spotrebu. Je pravda, že pri takejto politike je rast cien nevyhnutný; inflácia v Amerike už teraz láme dlhoročné rekordy, ale USA ju považujú za „prípustnú vedľajšiu škodu”; drahé energetické zdroje zasiahnu európsky trh a celý svet oveľa viac. Už teraz sa objavujú správy o zámere spoločností z EÚ presunúť svoje výrobné zariadenia do USA.

Názor odborníka potvrdzujú aj autori článku v časopise Forbes. „Wall Street v súčasnosti neschvaľuje výrazné zvýšenie produkcie a namiesto toho preferuje model s vysokým výnosom a nízkou produkciou, ktorý uprednostňuje dividendy a spätný odkup akcií. Vedúci pracovníci v bridlicovom priemysle sa v súčasnosti viac zaoberajú cieľmi v oblasti návratu investícií ako rastom produkcie. To znamená, že model nízkeho rastu sa v tomto sektore zakorenil,” zdôrazňujú analytici časopisu.

Pritom zásoby ropy v USA klesli na najnižšiu úroveň od roku 1985. Americké ministerstvo energetiky oznámilo, že k 19. augustu zostalo v USA 453,1 milióna barelov strategických ropných rezerv. Naposledy bola takáto hodnota zaznamenaná v januári 1985. V týždni od 13. do 19. augusta sa znížili o 8,1 mil. barelov a od začiatku roka 2022 o viac ako 160 mil. barelov. Strategické rezervy sú „zásoby” ropy v USA, ktoré sa  vytvárajú od roku 1973 na zaistenie národnej energetickej bezpečnosti v čase krízy. Vytvorenie strategickej rezervy bolo vyvolané arabsko-izraelskou vojnou „súdneho dňa“ a následným bojkotom dodávok ropy do západných krajín – spojencov Izraela – zo strany monarchií produkujúcich ropu na Blízkom východe.

Reklama

Za jeden z hlavných dôvodov poklesu rezerv považujú účastníci trhu marcové rozhodnutie Bidena použiť ropu z rezerv na zníženie ceny benzínu v USA. Napríklad Bob McNally, prezident spoločnosti Rapidan Energy, už 5. apríla uviedol: „Rozhodnutie prezidenta USA Joea Bidena použiť strategické ropné rezervy nepomôže znížiť ceny benzínu. Ak sa však rezervy nedoplnia, USA sa stanú ešte zraniteľnejšími, keď ceny prudko stúpnu – ako vždy, keď dôjde k narušeniu trhu z geopolitických dôvodov. Preto kým bude pokračovať špeciálna vojenská operácia Ruska na Ukrajine, ceny pohonných hmôt budú rásť. Uvoľnením strategických rezerv sa však situácia nezmení. Treba poznamenať, že podľa plánu amerického prezidenta bude vyprázdnenie zásob trvať šesť mesiacov a jeho účinnosť bude možné vyhodnotiť až na konci roka.

„Americkým úradom sa zatiaľ podarilo stabilizovať ceny pohonných hmôt, dokonca ich trochu znížiť,” vysvetlil Andrej Pak, hlavný analytik investičnej spoločnosti, „ale zatiaľ sa nedokážu vrátiť na hodnoty z minulého roka. Napríklad priemerná cena bežného benzínu je 4,3 USD za galón, čo je menej ako 4,7 USD v júni, ale stále je to oveľa viac ako v minulom roku (približne 2,2 USD za galón). Benzín strednej triedy stojí 4,7 dolára za galón, čo je menej ako 5,1 dolára v júni ale oveľa viac ako  2,5 dolára pred rokom. Galón najdrahšej prémiovky sa predáva za 5 dolárov; v júni stál 5,4 dolára, pred rokom 2,8 dolára.

Populistickým riešením problému vysokých cien benzínu však americké orgány robia svoju vlastnú ekonomiku bezbrannou v prípade nepredvídaných udalostí. Amerika spotrebuje približne 9 miliárd barelov ropy ročne. V nepravdepodobnom prípade úplného zastavenia dodávok ropy by súčasné strategické rezervy udržali krajinu pri živote približne mesiac. To je veľmi málo; takéto nízke rezervy predstavujú pre USA v krátkodobom až strednodobom horizonte riziko.”

Na základe tejto situácie v oblasti energetiky USA je pochopiteľné, že americké spoločnosti zaoberajúce sa ťažbou ropy a zemného plynu odmietli zvýšiť dodávky do Európy na túto zimu. Podľa denníka Financial Times je ich výrobná kapacita na hranici možností. „Nevyzerá to tak, že by USA mohli ťažiť viac… Nebude žiadna pomoc Európe. Ani od producentov plynu, ani od producentov ropy,” cituje denník Wila Wen Lo, šéfa private equity skupiny Quantum Energy Partners.

Príkazové a kontrolné metódy v hospodárstve už dávno nefungujú. Trh si diktuje vlastné podmienky. Európania by preto mali pochopiť, že keď im americký prezident Biden tvrdí, že im nahradí plyn z Ruska, je za tým len prázdny sľub. Americká administratíva nemôže nariadiť americkým ropným a plynárenským spoločnostiam, aby dodávali energiu do Európy. Američania môžu technicky zvýšiť dodávky, ale nemá zmysel vážne analyzovať ich voľnú kapacitu alebo nevyužívanú flotilu tankerov, pretože americké ropné a plynárenské spoločnosti nemajú v úmysle zvýšiť svoj vývoz energie do Európy. Držia sa pravidla „menej výroby, viac zisku” a nemajú chuť pomáhať niekomu inému. Keďže dodatočná kapacita arabských producentov ropy a plynu je nízka, Európe v súčasnej situácii môže zrejme pomôcť len Rusko. Politika nezmyselných sankcií pripravených európskymi úradníkmi na základe „odporúčaní“ USA ako aj vojenskej podpory konfliktu na Ukrajine však mnohé kanály spolupráce zrejme nadlho uzatvorila.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali