Štrbské Presso: slovenská káva, namiešaná z ôsmich krajín a troch svetadielov

Štrbské Presso: slovenská káva, namiešaná z ôsmich krajín a troch svetadielov

Bratislava 12. marca 2019 (HSP/napalete.sk/Foto:Michaela Kolimárová)

 

Dnešnej modernej dobe dávame množstvo rôznych prívlastkov. Málokomu ju však napadne pomenovanie “doba kávová” – a pritom je mimoriadne výstižné. Káva sa stala neodmysliteľnou súčasťou života mnohých z nás a je veľa takých, čo si ho bez nej nedokážu predstaviť

Na snímke Miroslava Držková vo svojej kaviarni

Dokonca existuje aj rovnomenná pieseň speváčky Mirky Brezovskej z 80-tych rokov. V texte sa spieva, že “jej sláva večne potrvá”. Čas dal piesni zapravdu; popularita kávy neklesá, skôr naopak. Ak pozývate známych či blízkych na posedenie, najčastejšie poviete: “Poď na kávu”.

Reklama

 

Hostia nesmú byť len číslo stola

Reklama

Okolo kávy sa krúti aj svet sympatickej Bratislavčanky, ktorá svoje posledné roky života zasvätila tomuto obľúbenému nápoju. So spomenutou slovenskou speváčkou ju okrem náklonnosti ku káve spája aj krstné meno.

Miroslavu Držkovú, ktorá prevádzkuje v hlavnom meste Slovenska tri štýlové kaviarne, ponúkajúce originálnu slovenskú kávu značky Štrbské Presso, sme navštívili v jej “domovskej” prevádzke v bratislavskej mestskej časti Rača. Kaviareň Coffee & Bar na Alstrovej ulici Miroslava otvorila ako prvú kaviareň na Slovensku, kde sa podáva výlučne káva pôvodnej slovenskej značky Štrbské Presso.

Ako sa vlastne dostala ku „kávovému biznisu”? “Pred štyrmi rokmi som dostala ponuku prevádzkovať kaviarenskú sieť. Koncept sa mi veľmi páčil, preto som podala výpoveď v práci a dala som sa na tento druh podnikania. Zakladateľ značky Štrbské Presso Michal Pollák totiž hľadal človeka, čo by mal záujem otvoriť a prevádzkovať kaviareň tohto mena.

Zo začiatku to pre mňa bolo veľké dobrodružstvo, ale dnes určite neľutujem,” hovorí o svojom podnikateľskom príbehu Miroslava.
Priznáva, že predtým nemala ku káve špecifický vzťah, aj keď ju, ako väčšina ľudí, pila rada. Oslovilo ju však prepojenie tohto biznisu s prácou s ľuďmi. “Káva sa mi spájala s príjemnými vecami a preto som nechcela prevádzku, ktorá by bola aj o alkohole, ale iba čisto o káve, kde by sa stretávali rodiny, priatelia a známi, rozprávali by sa a cítili by sa fajn, akoby sedeli doma v obývačke.

Inak povedané, hostia nesmú byť len ‘číslo stola’. Pokiaľ ide o ponuku, nechcela som príliš široký sortiment, ale to, aby bol kvalitný. Skrátka, dobrá kávička, štrúdľa, domáca atmosféra…”

Reklama
Na snímke Śtrbské presso

 

Horec, škorica a kardamón – jedinečná trojkombinácia

A ako kaviareň vznikala? Miroslava sa rozhodla, že ju umiestni vo vyše 250-ročnom vinohradníckom dome starých rodičov, stojacom na historickej ulici v Rači. “Je síce zrekonštruovaný, ale je to stará račianska stavba. V podzemí je obrovská pivnica, kde sa kedysi degustovali vína. Ľudia toto miesto poznali, pretože v dome sa roky verejne podnikalo – predtým tu bolo kaderníctvo, zelovoc, predávala sa tu elektronika a podobne.

Bavilo ma zariaďovanie interiéru. Tým, že ponúkam túto značku, musela som dodržať dizajn manuál – vnútorné zariadenie a celkový vzhľad kaviarne. Všetko robil firemný stolár, čo mi prácu uľahčovalo. A keď bolo všetko hotové, mohla som sa konečne sústrediť na to, ako do kaviarne prilákať návštevníkov,” spomína Miroslava.

Dodáva, že v okolí je niekoľko reštaurácií, kde si popri jedle mohli dať hostia aj kávu, ale tá zvyčajne nebola taká kvalitná ako u nich. A tak si ľudia na novú kaviareň rýchlo zvykli, pričom početnou klientelou sa stali mamičky s deťmi a mladé rodiny. Z tohto dôvodu pribudol detský kútik a miesto sa stalo “rodinnou kaviarničkou”.

Reklama

Postupne sa dostávame k najpodstatnejšej téme – samotnej káve. “Ponúkame výlučne značku Štrbské Presso. Vyvinul ju Michal Pollák a predáva sa od roku 2014. Značku tvoria zmesové kávy z ôsmich krajín a troch svetadielov.

Káva sa praží v tradičnej pražiarni v talianskom Terste, ktorá má 150-ročnú tradíciu.
Kávové zrná sa privezú z krajiny pôvodu do terstského prístavu a hneď sa pražia. Na zmesi týchto káv má pán Pollák vlastnú receptúru a podľa nej sa miešajú a pražia,”  približuje Miroslava. Zdôrazňuje, že vďaka triedenej frakcie zŕn ide o mimoriadne kvalitnú kávu, ktorá je rovnovážne pražená.

A čím je Štrbské Presso jedinečné? Vlastnou zmesou korenia podľa originálneho receptu, ktorá sa pridáva do kávy. Ide o o zmes s horcom (ten je aj v logu značky), škoricou a kardamónom.

“Je to výlučne naša špecialita, nikde inde takéto niečo nenájdete. Naša káva je chutná a zdravá. Vďaka horcu, škorici a kardamónu má naša káva aj blahodarné účinky na ľudský organizmus a táto trojkombinácia dokonca eleminuje aj nežiaduce účinky kávy,” zdôrazňuje Miroslava.

Na snímke interiér kaviarne

 

Od Dunaja k Tatrám?

Zaujíma nás, ktorá káva je medzi návštevníkmi najobľúbenejšia. “Zmes Violet, tvoriacu 80 percent Arabicy a 20 percent Robusty. Zmesi však striedame. Zvyčajne dvakrát do týždňa vymeníme 100-percentnú arabiku za zmes 50 na 50,” odpovedá a dodáva, že ak hosťom kávička zachutí, môžu si ju kúpiť aj domov – niekoľko druhov balenej kávy totiž v kaviarni predávajú ako doplnkový sortiment.

“Popritom ponúkame aj krásne keramické šálky, ktoré sú pre túto značku typické. Môžete si k nim kúpiť aj lyžičky a podšálky.” Tiež predávame aj tunajšie fľaškové vínka od lokálnych výrobcov… Zostali sme tak verní aj račianskym vinárskym tradíciám.

Račiansku kaviarničku však ľudia radi navštevujú aj vďaka pravým domácim štrúdľam.
“Ľudia ich milujú. Pečú sa priamo v Rači podľa tradičnej receptúry. Hitom je miestna špecialita – ťahaná štrúdľa s makom a hroznom z frankovky. To je naozaj veľké lákadlo. Aj týmto spôsobom nadväzujeme na tradície a spájame ich s našou slovenskou kávou.”

Každý rok bývajú v Rači mimoriadne obľúbené hody a vinobranie, kde sa “premelú” desaťtisíce ľudí z Bratislavy, ale aj iných kútov Slovenska. Aj vďaka nim vie o útulnej račianskej kaviarni, chutnej káve a pečeným pochúťkam, ktoré ponúka, veľké množstvo ľudí. “Tunajšie štrúdle nedostanú ku kávičke v centre mesta a ani v inej časti Bratislavy, iba u nás, takže sú vítaní!” pozýva do Rače všetky mlsné jazyky.

Reklama

Sieť kaviarní Štrbské Presso Coffee-Bar sa pod vedením Miroslavy rozrastá – okrem račianskej už v Bratislave pribudli ďalšie dve. Rada by však so svojou sieťou prekročila hranice Bratislavy. “Už z názvu Štrbské Presso je jasné, že takáto kaviareň patrí aj do Tatier. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť,” hovorí a nevylučuje ani neskoršie rozšírenie značky do iných častí Slovenska.

“Stále v sebe hľadám nejaké manažérske schopnosti, snažím sa zlepšovať, práca s ľuďmi je veľmi ťažká, ale mám ju rada. Prináša mi to stresujúce, ale aj veľmi pekné momenty. Ako celok ma to veľmi napĺňa a som vďačná za to, že to môžem robiť,” vyznáva sa Miroslava. A my sa tešíme na stretnutie s ňou v ďalších jej bratislavských kaviarňach v Ružinove a Petržalke. Tie spolu navštívime nabudúce.

Článok pôvodne vyšiel na portáli napalete.sk

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali