Slovensko – Fínsko 2:1 v prípravnom zápase, Kozák bol spokojný

Slovensko – Fínsko 2:1 v prípravnom zápase, Kozák bol spokojný

Žilina 18. novembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Slováci mali raketový vstup do zápasu

Slovenská futbalová reprezentácia sa s rokom 2014 rozlúčila víťazstvom 2:1 v utorňajšom prípravnom zápase s Fínskom.

Reklama
Na snímke už v 36. sekunde strelil prvý gól Filip Hološko zo Slovenska (druhý vpravo) v prípravnom zápase Slovensko - Fínsko

Skóre stretnutia v Žiline otvoril už v 36. sekunde Filip Hološko, v siedmej minúte zvýšil náskok domáceho tímu Marek Hamšík. Tesne pred odchodom do šatní si strelil vlastný gól Tomáš Hubočan, no Slováci si po zmene strán ustrážili tesný triumf. Debut v A-tíme si proti “Suomi” odkrútili stredopoliari Ondrej Duda a Patrik Hrošovský.

Slováci v roku 2014 odohrali deväť zápasov so skvelou bilanciou 8-0-1. Premožiteľa našli len v májovom prípravnom súboji v Rusku (0:1). Na jeseň zverenci trénera Jána Kozáka príjemne prekvapili suverénnym vystúpením v C-skupine kvalifikácie EURO 2016, keď postupne zdolali Ukrajinu (1:0), Španielsko (2:1), Bielorusko (3:1) a Macedónsko (2:0). S 12 bodmi sú lídrami skupiny pred Španielskom a Ukrajinou.

Reklama

Prvý zápas v novom roku odohrá slovenská reprezentácia 27. marca v Žiline proti outsiderovi C-skupiny kvalifikácie Luxembursku.

Slováci mali raketový vstup do zápasu a už v 36. sekunde sa ujali vedenia zásluhou Hološka. Výbornú prácu pred prvým gólom odviedol Hamšík, ktorý svojím napádaním donútil fínskych obrancov k chybe v rozohrávke, lopta sa dostala až k Hološkovi a ten prízemnou strelou k žrdi otvoril skóre – 1:0. Slováci pokračovali v aktívnom trende a v 7. minúte Šestákov lahôdkový center z pravej strany upratal hlavou do brány Hamšík – 2:0. Z domáceho tímu sálala po úspešnej jesennej kvalifikačnej “jazde” pohoda, hráči si verili a ukázali veľa z ich umenia. V 22. minúte prvýkrát pohrozili aj hostia, volej Riskeho však Mucha vyrazil na roh. Pri následnej akcii na druhej strane ihriska “zaspala” ľavá strana fínskej defenzívy, cez ktorú pohodlne prenikol Mak, no Hradecký proti nemu vytiahol bravúrny zákrok. Fínsky brankár, ktorý vlastní aj slovenský pas, si vyslúžil sympatický skandovaný pokrik od domáceho publika. Mak si pri šprinte pravdepodobne obnovil svalové zranenie a musel striedať, jeho miesto zaujal Weiss. Fíni sa s pribúdajúcimi minútami skonsolidovali. Domáci už nemali v poli jasnú prevahu, ale hrial ich dvojgólový náskok. V 40. minúte vymyslel peknú akciu Weiss, uvoľnil do šance Hamšíka, jeho pokus o “jasličky” však Hradecký prečítal a skóre sa nezmenilo. Lenže Slovákom sa dvojgólový náskok nepodarilo udržať. Arkivuo vyslal nádhernú strelu spoza šestnástky, ktorá opečiatkovala pravú tyč a odrazenú loptu si Hubočan nešťastne zrazil do vlastnej brány – 2:1.

V 50. minúte mohli Fíni po rohu vyrovnať, keď sa spoza šestnástky oprel do lopty Hetemaj, ale nemal presnú mušku. V 57. minúte Švento “nabil” Hubočanovi a jeho tvrdá rana len tesne minula pravú žrď. Fíni predviedli v 58. minúte peknú kombinačnú akciu, ktorú zakončil gólom Pukki, ale pre ofsajd ho rozhodca neuznal. Po prestriedaní tempo hry slovenského tímu mierne upadlo, kombinácie nahradila bojovnosť, šance sa rodili čoraz ťažšie. V 76. minúte sa vo vlastnej šestnástke zle zorientoval Švento, ktorý nechtiac prihral do tutovky Pukkimu, no Mucha mu dobre zmenšil strelecký uhol a jeho pokus zmaril. Fíni vycítili šancu a pri troche šťastia mohli vyrovnať, zradila ich však koncovka a tak zo Žiliny odišli s tesnou prehrou.

 

Kozák: “Bolo vidieť, že chceme vyhrať”

Reklama
Na snímke tréner Slovenska Ján Kozák v prípravnom zápase Slovensko - Fínsko

Ján Kozák, tréner SR: (zdroj TV Dajto): “Zostavu som urobil tak, aby ľudia videli na vlastné oči Škrtela, Hamšíka, Ďuricu. Bolo vidieť, že chceme vyhrať, hoci chlapci boli po dueli v Macedónsku unavení. Začiatok nám vyšiel fantasticky, škoda, že sme nedali tretí gól. Robo Mak a Marek Hamšík mali veľké šance, no nezlomili sme súpera a dostali sme gól do šatne. Fíni majú svoju kvalitu, vycítili šancu. V druhom polčase sme mali slabší pohyb a pri súperových šanciach sme mali trochu šťastie, strely minuli bránku. Mne tento zápas dosť ukázal. Každé víťazstvo veľmi teší. Tento rok bol fantastický, veď z deviatich zápasov sme osem vyhrali a prehrali sme nešťastne iba v Rusku, ktoré sa pripravovalo na MS.”

Marek Hamšík, stredopoliar SR: “Výborne sme vkročili do zápasu, z prvých dvoch striel sme dali góly a to bolo dôležité. Ešte aj v druhom polčase boli príležitosti, no podstatné je, že sme vyhrali a sme šťastní.”

Viktor Pečovský, stredopoliar SR: “Som rád, že sme sa s týmto veľmi úspešným rokom rozlúčili víťazstvom. Štart ani nemohol byť lepší, po úvodnej desaťminútovke sme viedli 2:0 a mali sme šance pridať ďalšie góly. Fíni po góle do šatne ožili a v druhom polčase mali šance, no podarilo sa nám udržať náskok.”

Patrik Hrošovský, stredopoliar SR a debutant v A-tíme: “Samozrejme debut bol dobrý, keďže sme zvíťazili. Aj keď niektoré pasáže neboli u nás celkom ideálne, ale vyhrali sme a to je dôležité. Veľkú nervozitu som necítil, predsa je to futbal, ktorý mám rád a hrám ho odmalička, takže som bol celkom v pohode.”

Filip Hološko, útočník SR a autor prvého gólu: “Určite to bol môj najrýchlejší gól. Takýto začiatok hráčovi pomôže, navyše ďalší gól pridal rýchlo aj Marek Hamšík a upokojili sme sa. Myslím si, že do 30. minúty sme kontrolovali hru, potom sme sa trošku stiahli, Fíni prevzali iniciatívu a dostali sme aj gól. V druhom polčase sme ešte raz inkasovali, bolo to z ofsajdu, čo bolo pre nás veľké šťastie. Nakoniec sme zápas dotiahli do víťazného konca.”

Reklama

Ondrej Duda, stredopoliar SR a debutant v A-tíme: “Cítil som sa veľmi dobre. Oproti ’21-tke’ to bol určite rozdiel. Chlapci mi ale veľmi pomohli a som rád, že debut bol víťazný. Do hľadiska ma prišiel podporiť otec aj pár známych.”

Lukáš Hradecký, brankár Fínska: “Škoda, prehrali sme. Úvod bol veľmi šokujúci. Tento zápas pre mňa nebol úplne obyčajný, bol špecifický. Rodina ho tiež sledovala. Škoda, že sme nedali aspoň ten druhý gól a neuhrali remízu.”

 

Prípravný zápas (Žilina):

SR – Fínsko 2:1 (2:1)

Góly: 1. Hološko, 7. Hamšík – 45.+1 Hubočan (vl.). Rozhodovali: Hameter – Braunschmidt, Riedel (všetci Rak.), ŽK: Kiss, 3998 divákov.

zostavy a striedania:

SR: Mucha – Hubočan, Škrtel, Ďurica, Švento – Pečovský, Hrošovský (59. Kiss) – Šesták (80. Stoch), Hamšík (59. Duda), Mak (25. Weiss) – Hološko (59. Ďuriš)

Fínsko: Hradecký – Arkivuo (86. Lampi), Halsti, N. Moisander, Uronen – Kauko (73. Mattila), Sparv, Hetemaj (73. Hämäläinen) – Riski, Pohjanpalo (46. Pukki), Jeremenko

ml

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali