Splnený sen Takuju Hanedu. Na olympiádu v Tokiu sa môžu všetci tešiť, tvrdí

Splnený sen Takuju Hanedu. Na olympiádu v Tokiu sa môžu všetci tešiť, tvrdí

Bratislava 12. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Takuja Haneda má 32 rokov a na Slovensku žije už viac ako dekádu. V osemnástich sa rozhodol precestovať polovicu zemegule – z “krajiny vychádzajúceho slnka” ho pod Tatry prilákal vodný slalom. Na Slovensku vyštudoval vysokú školu, naučil sa jazyk a zo spolupráce s trénerom Milanom Kubáňom bola až bronzová medaila medzi kanoistami na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro

Na snímke Takuja Haneda

Vo vlasti je Takuja Haneda vodnoslalomárskou hviezdou. Preto nie je prekvapením, že práve v tomto športovom odvetví sa bude naňho upierať pozornosť v súvislosti budúcoročnou olympiádou v Tokiu. “Ľudia u nás sa naozaj snažia, aby sa o rok konala dobrá olympiáda. Tešia sa na ňu. Do Tokia sa olympiáda vracia po dlhých 60 rokov a môžem povedať, že je sa na čo tešiť,” prezradil Takuja Haneda plynulou slovenčinou v rozhovore pre agentúru SITA.

Reklama

Priblížil tiež, ako v Japonsku vnímajú olympijské hry. “Počas olympiády celá krajina sleduje televíziu a zaujíma sa o dianie pod piatimi kruhmi. Teraz to budeme mať doma a už niekoľko rokov, teda nie len teraz tesne pred olympiádou, sa všetci tešia a pozorne sledujú, čo sa deje. Celá krajina tým žije,” pokračoval.

Až donedávna Japonsko nedisponovalo ani jedným kanálom pre potreby vodného slalomu. V súvislosti s OH 2020 museli Japonci postaviť nový areál, čím sa Hanedovi splnil jeden zo snov. “Náš dlhoročný sen bol, aby sme mali v Japonsku kanál pre vodný slalom. Doteraz sme nemali žiaden, aj preto stále trénujem v Bratislave. Je super, že ho mám aj doma,” potešil sa milovník žinčice či slovenskej kapusty. “Asi tam nebude možnosť trénovať denne, ale keď tú šancu dostanem, rád sa budem pripravovať aj doma,” pokračoval.

Reklama

Keďže už aj v Tokiu bude možnosť venovať sa vodnému slalomu, Takuja Haneda by bol rád, ak by sa v jeho vlasti rozbehli výchovné programy pre deti a mládež. “Musíme využiť, že už máme kanál. Po kariére by som sa doma v tomto smere rád angažoval,” poznamenal pre agentúru SITA. Kariéru však ešte nekončí, takže priebežne by mohol využiť svoje kontakty na Slovensku, aby odporučil nejakých odborníkov na prácu v Japonsku. “Ak bude možnosť, tak už teraz odporučím nejakých trénerov zo Slovenska. Podľa mňa sú slovenskí tréneri aj pretekári super. Usilujem sa o to, aby v našom športe boli dobré vzťahy medzi Slovenskom a Japonskom,” poznamenal.

Pred OH 2020 bude pravdepodobne mať Takuja Haneda najlepšie podmienky na prípravu v novom olympijskom kanáli. Poznať ho bude asi najlepšie spomedzi všetkých pretekárov, rád by túto malú výhodu aj využil. “Zo všetkých asi budem mať najviac šancí spoznávať kanál, tak budem pracovať na tom, aby to bola moja veľká výhoda. Zamakám a uvidím, na čo mi to bude stačiť,” doplnil s úsmevom pre agentúru SITA.

Keďže z každej krajiny sa pod päť olympijských kruhov môže v každej disciplíne dostať nanajvýš jeden pretekár z každej krajiny, na Slovensku prebieha aj medzi kanoistami tuhý boj o túto jednu miestenku – získa ju jeden z trojice Michal Martikán, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš. Koho z tohto tria favorizuje Haneda? “Veľmi ťažko povedať, kto z nich sa dostane do Tokia. Všetci traja sú veľmi vyrovnaní a patria medzi úzku svetovú špičku. Sám som veľmi zvedavý, komu sa to podarí,” dodal.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali