Most-Híd ma nových podpredsedov. Bugár: “Sme most medzi starými a novými politikmi, náš príbeh nekončí.” Sólymos ľutuje, že pri rokovaní s SMK nevyužili všetky možnosti

Most-Híd ma nových podpredsedov. Bugár: “Sme most medzi starými a novými politikmi, náš príbeh nekončí.” Sólymos ľutuje, že pri rokovaní s SMK nevyužili všetky možnosti

Bratislava 14. septembra 2019 (TASR/SITA/HSP/Foto:SITA-Martin Medňanský, Alexandra Čunderlíková)

 

Novými podpredsedami strany Most-Híd sú Peter Krajňák a Attila Agócs. Na tlačovej konferencii to dnes médiám povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a podpredseda Most-Híd Ábel Ravasz. Attila Agócs nahradí vo funkcii podpredsedu strany ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa, ktorý sa na sneme tejto funkcie vzdal.

Na snímke Béla Bugár a László Sólymos

Ako dôvod uviedol, že chce, aby dostali priestor mladí šikovní ľudia, ideálne so skúsenosťami z regiónov. Zo strany však nevystupuje a zúčastní sa na predvolebnej kampani. Peter Krajňák nahradí vo funkcii podpredsedu strany Petra Antala. Ravasz ďalej priblížil, o čom členovia snemu rokovali. „Rozprávali sme sa aj o volebnom programe do blížiacich sa parlamentných volieb. Zatiaľ pracujeme na základných tézach programu. Pozrieme sa na to, čo všetko sa nám doteraz podarilo urobiť a čo k tomu vieme doplniť,“ priblížil Ravasz.

Reklama

Na tlačovej konferencii vystúpil aj predseda strany Béla Bugár, ktorý sa vyjadril k odchodom jednotlivých osobností zo strany. „Odišiel nám jeden jediný človek. Volá sa József Nagy. Ľutujeme, že sa tak rozhodol, ale je to jeho rozhodnutie. Čo sa týka pána Martina Fedora, je dôležité poznamenať, že nikdy nevstúpil do strany. Dokonca nám avizoval, že pred voľbami bude chcieť hľadať iné riešenie. Zachoval sa korektne, keďže už od začiatku avizoval, že nikdy nebude spájať svoju budúcnosť s Mostom-Híd. Očakávame, že odíde aj Katarína Cséfalvayová, a to pravdepodobne niekedy budúci týždeň. Ani ona však nebola zakladajúcim členom, ale prišla z inej strany. Obaja nás však uistili, že aj po svojom odchode budú podporovať všetko, čo je v programovom vyhlásení vlády,“ objasnil Bugár.

Strana Most-Híd na dnešnom sneme zhodnotila desať rokov svojho pôsobenia v politike, výsledky vo vláde a programové priority do najbližších parlamentných volieb a predstavila nových podpredsedov strany. Na sneme bolo prítomných 151 delegátov.

Reklama

 

 

Sólymos končí v Moste

Je škoda, že Most-Híd pri rokovaní o predvolebnej spolupráci s SMK nevyužil všetky možnosti a nedohodol sa s ňou na vytvorení koalície. Myslí si to minister životného prostredia László Sólymos, ktorý sa na sobotňajšom sneme strany plánuje vzdať straníckych funkcií

“Môj názor bol od začiatku ten, že by sme sa mali pokúsiť urobiť všetko preto, aby sme sa dohodli. Myslím si totiž, že tá spolupráca Mosta-Híd a SMK by mohla byť základom toho, aby menšiny a regióny mali silné zastúpenie v budúcom parlamentne a vláde,” uviedol Sólymos s tým, že o tom rozhodla republiková rada a on jej rozhodnutie zobral na vedomie.

Reklama

Vznik niekoľkých maďarských strán a iniciatív je podľa ministra práve výsledkom toho, že sa Most-Híd a SMK nedohodli. “Ak by sme sa dohodli, nebola by žiadna relevantná menšinová strana, ktorá by sa vedela uchádzať o voličské hlasy. Ten priestor by sme úplne vyplnili my s koalíciou, ktorá mohla vzniknúť, ale nevznikla. Teraz ten priestor využívajú ďalší,” konštatoval.

Sólymos však odmietol, že by sa straníckych funkcií vzdal práve pre neúspech rokovaní s SMK. “Je to skôr preto, aby som urobil niečo pre úspech vo voľbách. Jedným z krokov je, aby sa objavili noví ľudia. Máme tých ľudí, najmä z regiónov,” vysvetlil. Osobne je presvedčený, že predseda Mosta-Híd Béla Bugár by mal byť lídrom kandidátky, pretože je najpopulárnejším politikom strany.

O odchode z podpredsedníckej stoličky a vzdaní sa straníckych funkcií Sólymos informoval v piatok (13. 9.) prostredníctvom sociálnej siete. Urobil tak po tom, čo sa informácia o jeho rozhodnutí dostala do niektorých médií. Dodal, že ostáva v strane a v kampani do parlamentných volieb sa bude venovať najmä zeleným témam a krokom v ochrane životného prostredia.

 

Bugár: Most-Híd je pre spoločnosť bytostne potrebný

Reklama

Most-Híd je mostom medzi starou a novou generáciou politikov a politík. Počas svojho prejavu na úvod sobotného snemu strany Most-Híd to povedal jej predseda Béla Bugár. Zdôraznil tiež, že neľutuje vstup do súčasnej koalície, pretože išlo o zodpovedný krok. Verí, že príbeh strany nekončí

“Napriek kritickým hlasom je naša strana pre spoločnosť užitočná a hlavne bytostne potrebná,” myslí si Bugár, ktorý vyzdvihol, že sa strana zachovala zodpovedne, aj keď to nebolo populárne. Uznáva, že zmena je nevyhnutná a spoločnosť sa posúva vpred. “Preto sme tu my, aby boli nastávajúce zmeny čo najprínosnejšie pre všetkých, ktorí žijú na Slovensku,” konštatoval.

Predseda Mosta-Híd tiež poukázal na rozdeľovanie ľudí na “dobrých”, ktorí kritizujú vládu, a “zlých”, ktorí sú vo vláde. “Slušné Slovensko sa nedá vybudovať spôsobom, že kto nie je s nami, je proti nám,” zdôraznil.

Strana Most-Híd podľa Bugára za desať rokov svojej existencie dosiahla to, že medzi Slovákmi a Maďarmi je pokoj a mier. Je tiež presvedčený, že v súčasnej koalícii sa strane podarilo dosiahnuť konkrétne výsledky v oblastiach zvyšovania životnej úrovne, súdnictva, životného prostredia, podpory mladých rodín a menšinovej kultúry.

Členovia strany Most-Híd majú na sneme hovoriť najmä o výsledkoch vo vláde a o programových prioritách do volieb. Pripomenú si tiež desať rokov strany. Most-Híd čakajú aj personálne zmeny, funkcie podpredsedu strany sa má vzdať minister životného prostredia László Sólymos.

Na sneme sa nezúčastňuje minister spravodlivosti Gábor Gál, a to pre zdravotné dôvody. Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák poprel, že by boli vo vedení strany nejaké nezhody, nepočul o žiadnom spore alebo napätí. Personálne zmeny podľa neho súvisia s diskusiou o prenechaní miest v predsedníctve mladším členom strany.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali