Sociálny výbor skontroluje 19 resocializačných zariadení

Sociálny výbor skontroluje 19 resocializačných zariadení

Bratislava 20. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Poslanci parlamentného sociálneho výboru skontrolujú 19 resocializačných zariadení, ktoré majú akreditáciu od štátu, vrátane galantského strediska Čistý deň. Rozhodli o tom na dnešnom rokovaní výboru.

Na snímke resocializačné zariadenie Čistý deň
Na snímke resocializačné zariadenie Čistý deň

Čistý deň by mal prísť o akreditáciu, ministerstvu práce to navrhuje akreditačná komisia. Zariadenie sa môže odvolať, v takom prípade rozhodne minister. “Ak sa potvrdí, že je ohrozené zdravie a vývin dieťaťa, budem konať. Budem rozhodovať bez ohľadu na to, aký je väčšinový postoj rodičov, ktoré majú deti v zariadení,” vyhlásil minister práce Ján Richter (Smer-SD). Nepriamo tak potvrdil, že v prípade potvrdenia pochybení odoberie galantskému zariadeniu akreditáciu.

Reklama

Richter potvrdil, že sexuálny styk s maloletým 14-ročným dievčaťom je pre neho neprijateľný. “Zostal som prekvapený zo záverov orgánov činných v trestnom konaní, ktoré povedali, že skutok sa stal, stal sa dobrovoľne a základe súhlasu oboch partnerov.

Ale pre mňa to nemôže byť záver vzhľadom k tomu, že to dievča malo 14 rokov. Zákon platí v inej miere bez ohľadu na to, či chcela alebo nechcela. Ona nemá vek na to, aby mohla s takýmto niečím súhlasiť,” povedal Richter.

Reklama

Resocializačné zariadenie má podľa neho garantovať, aby k sexu v zariadení nedošlo, hoci to nie je také jednoduché. “Chovanci nie sú väzni a môžu sa pohybovať voľne. A teda aj sa stretnúť a preto je ťažké garantovať, aby k niečomu nedošlo. Ale uspokojiť sa s takýmto konštatovaním pre ministra by bolo veľmi zlé. Potrebujem, aby zariadenie dávalo garanciu, že bude naplnená litera zákona,” zdôraznil Richter.

Pripomenul, že na Slovensku je celkovo 20 resocializačných zariadení. Z toho 19 je neštátnych s akreditáciou a jedno zriaďuje samospráva. Z týchto zariadení je deväť, ktoré ponúka miesta na výkon súdneho rozhodnutia. Práve tieto sú partnerom pre rezort práce. Richter potvrdil, že podnety ohľadom galantského zariadenia prichádzali od roku 2014. Zároveň uviedol, že za päť rokov, čo je ministrom, nebol s takýmito zariadeniami nikde väčší problém, že by minister musel kontaktovať orgány činné v trestnom konaní.

V zariadení sa bola pozrieť detská ombudsmanka Viera Tomanová, ktorej mali deti s plačom telefonovať a po jej príchode chceli rozprávať len spoločne. Deti z centra podľa Tomanovej odísť nechcú a v prípade ich presunu sa vyhrážajú ublížením si.

Podľa opozičnej poslankyne Natálie Blahovej (SaS) dochádza v zariadení zrejme k manipulácii detí. Ovplyvňuje ich podľa nej zrejme aj Tomanová, ktorá by sa mala podľa poslankyne správať inak. “Keby ste tam prišli pre dobro detí, tak sa snažíte vysvetliť im, že sa majú podriadiť súdnemu rozhodnutiu (premiestnenie detí, pozn. TASR),” povedala Blahová.

Erik Tomáš zo Smeru-SD je podľa vlastných slov zdesený z opozície, ktorá zneužíva kauzu na vytĺkanie politického kapitálu. “Nechajme orgány činné v trestnom konaní, aby to vyšetrili,” apeloval na poslancov.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

13:59

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov.

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali