SNS po voľbách 2020 v opozícii. Alebo mimo parlament? Prieskum

SNS po voľbách 2020 v opozícii. Alebo mimo parlament? Prieskum

Bratislava 17. mája 2019 (HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Keď Andrej Danko prevzal vedenie Slovenskej národnej strany, podarilo sa mu ju úspešne doviesť vo voľbách 2016 nielen do parlamentu, ale aj do vlády. So ziskom 8,64 % si nárokoval a vyjednal ministerstvá obrany, školstva a pôdohospodárstva. Kontrola nad investíciami do obrany, eurofondy a agrodotácie potešili stranu, Dankove ego potešila funkcia predsedu národnej rady. Udrží si toto všetko SNS aj po voľbách v roku 2020? Ak nie, kto bude v parlamente zastupovať národne cítiacich voličov?

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko

Redakcia Hlavných správ má prístup k dátam agentúry VOX (voxprieskum.sk), ktoré analyzujú toky voličov a rozpracovaný potenciál strany SNS. Údaje sú aktuálne k 15.5.2019.

Reklama

SNS dosiahla vo voľbách 2016 výsledok 8,64%. V ostatnom meraní agentúr  sa pohybuje v rozmedzí 7,5-8 (Focus/Apríl 2019 – 7,5%, AKO/Máj 2019 – 8,0%). To je mierny pokles oproti zisku v parlamentných voľbách. Strane určite neprospelo kauzy, kauzičky, niektoré verejné prezentovania Andreja Danka a neprospieva im ani vládnutie so Smerom.

Oproti iným agentúram má VOX v ponuke strán zaradené aj strany, ktoré ešte neexistujú. To, že vzniknú a zúčastnia sa volieb v roku 2020, už bolo avizované z viacerých strán a zdrojov. Sám Andrej Kiska niekoľkokrát potvrdil vznik vlastnej strany a potvrdil aj to, že do parlamentnej politiky vstúpi so svojou stranou aj Štefan Harabín. Agentúra VOX meria a vyhodnocuje aktuálne preferencie denne, aktuálne preferencie SNS meria na úrovni 4,3%. Je tento žalostný výsledok spôsobený vstupom nových aktérov do parlamentnej politiky?

Reklama

 

Ťažké straty SNS po vstupe Harabina

Graf od agentúry VOX ilustruje jednu veľmi nepríjemnú skutočnosť pre stranu SNS – len 25% voličov tvorí tvrdé jadro jej elektorátu. Priaznivou informáciou pre národne orientované sily je, že pomerne nevýrazná časť voličov SNS je ochotná sa rozhodovať aj inak, než podľa vyslovene národných princípov – Strana Andreja Kisku si z priaznivcov SNS dokáže odobrať 5,8%, PS-Spolu 3,9%, Oľano 1%, SaS 0,7%. Naopak, strany s aspoň náznakmi národnej orientácie si vyberá viac odchádzajúcich voličov – ĽSNS 8,4%, SMER-SD 3,9%, Strana Š. Harabina 3,6%, Sme rodina 2,3% a Národná koalícia 1,3%.

Zaujímavou skupinou bývalých voličov SNS sú „Nerozhodnutí“. Podľa šéfa agentúry VOX Michala Nováka mnohých respondentov vedie k váhaniu fakt, že do politického ringu na národnej scéne vstupuje niekoľko národne orientovaných subjektov.

Výraznejšie rezonuje potenciálna existencia strany Š. Harabina (tá ma aktuálne preferencie na úrovni 6,7%).  V meraniach iných agentúr sa vedia voliči jednoznačnejšie rozhodnúť pre SNS, keď sa v ponuke nenachádza alternatíva v podobe Harabinovej strany.

Reklama
Graf 1

 

Chabé zisky strany SNS

Aktuálne preferencie strany SNS tvorí okrem ich jadra 33% bývalých voličov SMER-u. Za tento jav pravdepodobne môže čiastočne aj SMER. Okrem toho sa strane SNS darí zanedbateľne lákať voličov SaS (1,8%) a SDKÚ (1,4%). Pre prvovoličov a tých, ktorí si doposiaľ nevedeli vybrať, je SNS atraktívna minimálne, alebo vôbec.

Graf 2

 

Záver

Reklama

Grafy agentúry VOX ukazujú, že po vstupe Š. Harabina na politickú scénu sa môže situácia SNS zásadne posunúť. Už teraz klesá podľa prieskumov iných agentúr. Nedarí sa jej získavať nových voličov v takých množstvách, aby vykryla straty. Ako bolo uvedené – darí sa jej lákať voličov Smeru, ale len v absolútnej hodnote preferencie 1,4 %. Pre porovnanie –  PS-Spolu sa darí od strany SMER-SD prilákať až 2,4%, v absolútnej hodnote preferencie.

Pozitívnou správou pre všetky národné subjekty je, že až 44,2% (v abs.hodnote preferencie je to okolo 4%) bývalých voličov SNS váha, ale nevyberá si zatiaľ inú stranu. Práve títo voliči dokážu veľmi zásadne ovplyvniť, ako bude vyzerať parlament po voľbách v roku 2020. V prípade SNS dokážu napríklad zabezpečiť, že SNS ostane v parlamente. Inak jej hrozí, že nebude nielen v opozícii, ale nebude ani v parlamente. Pre SNS by bolo veľkým debaklom byť opäť mimo hru.

Nedávno sme písali o možnostiach strany ĽSNS. Ak by tá vedela rozumne obhospodáriť tento voľný potenciál, pohodlne by dosiahla preferencie nad 20%. Pre Štefana Harabina by tieto hlasy mohli znamenať výhodnú vyjednávaciu pozíciu. No a z Národnej koalície by tieto hlasy dokázali urobiť parlamentnú stranu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali