Smrť Vitalija Čurkina: Infarkt alebo vražda?

Smrť Vitalija Čurkina: Infarkt alebo vražda?

Moskva 24. februára 2017 (HSP/pravda/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Portál Pravda priniesol zaujímavý materiál o smrti ruského vyslanca pri OSN Vitalija Čurkina

Ruský portál sa odvoláva na Associated Press, ktorý potvrdil, že Američania nemôžu okamžite potvrdiť príčinu smrti ruského veľvyslanca, výsledky americkej lekárskej expertízy sa zverejnia až neskôr.

Reklama
Na snímke zosnulý ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin

Podľa ruského politika Michaila Deljagina smrť Čurkina vyzerá byť veľmi zvláštna, pretože potvrdiť existenciu infarktu myokardu by nemal byť žiaden problém ani pre patológa v okresnom meste. Práve skutočnosť, že v hre je aj toxikologická expertíza navodzuje podľa Deljagina množstvo otáznikov.

Portál Pravda sa obrátil so žiadosťou o komentár k ruskému súdnemu znalcovi z odboru medicíny, vynikajúcemu patológovi, kandidátovi lekárskych vied Eduardovi Tumanovi.

Reklama

Na otázku, prečo neexistuje stále definitívna diagnóza na základe výsledkov americkej foréznej expertízy Dr. Tumanov uviedol, že Američania robia veľmi podrobnú expertízu, vrátane histológie, forenznej toxikológie a pod. Analýzy, ktoré americkí odborníci vykonávajú a práca s histologickým materiálom si vyžaduje dlhší čas, v prípade smrti ruského diplomata budú Američania určite veľmi dôslední a opatrní. Vzťahy medzi Ruskom a USA prechádzajú ťažkým obdobím a v takejto situácii budú americkí odborníci ešte uvážlivejšie zvažovať slová oficiálneho vyhlásenia. Podľa Tumanova práve z pocitu zodpovednosti doteraz ešte neurčili príčinu smrti ruského diplomata.

Portál Pravda sa v ďalšej otázke podrobnejšie venoval potrebe toxikologickej expertízy a či táto potreba toxikologická expertízy nemôže niečo naznačovať. Dr. Tumanov zopakoval svoju tézu – Vitalij Čurkin bol veľmi významná osobnosť svetovej politiky. Američania musia spraviť veľmi podrobné skúšky, aby nemohli byť obvinení z neúplnosti testov, testy budú určite širokospektrálne, vrátane toxikologických testov, testov na alkohol a narkotiká.

Ďalšia otázka portálu Pravda sa týkala možnosti, či špecialista dokáže jednoznačne zistiť smrť kvôli infarktu myokardu. Dr. Tumanov potvrdil, že infarkt myokardu má svoje klinické príznaky a súdny lekár ho pri pitve veľmi často zistí voľným okom. Napriek tomu sa ale infarkt môže často  potvrdzovať aj ďalším špeciálnym mikroskopickým vyšetrením, ktoré je takisto časovo náročnejšie.

Portál Pravda potom pritvrdil a naznačil, že tých zvláštnych úmrtí v súvislosti s Ruskom je v poslednej dobe akosi priveľa – Alexandrovci, veľvyslanec Karlov v Turecku, Čurkin. Okolo týchto zvláštnych nehôd, atentátov a úmrtí sa objavuje priveľa otázok. Dr. Tumanov odpovedal, že táto otázka sa vymyká z rámca bežných otázok, ktoré sa kladú súdnemu znalcovi a expertovi – patológovi, takže ako expert na túto otázku nemôže odpovedať. S istotou však vie, že ruskí experti určite tiež podrobne preskúmajú ostatky Vitalija Čurkina, vykonajú toxikologické a histologické skúšky a takisto veľmi podrobne preskúmajú aj výsledky práce amerických patológov a odborníkov. To je prirodzený postup.

Posledná otázka portálu Pravda smerovala k tomu, či sa dokáže potvrdiť pri súdnych a lekárskych expertízach použitie jedu, alebo či existujú jedy, ktoré je problematické objaviť.  Dr. Tumanov odvetil, že veľa závisí od druhu jedu. Niektoré špeciálne organické jedy sa ťažšie v tele identifikujú, databáza jedov je však pomerne široká, neustále sa dopĺňa a laboratórne vybavenie a metodika sú čoraz lepšie a dokonalejšie. Američania majú podľa Dr. Tumanova veľmi dobré laboratóriá a technické vybavenie, momentálne majú podľa Dr. Tumanova trochu problémy s odborníkmi svetovej úrovne (výmena generácií). Dr. Tumanov znova zdôraznil, že si treba na oficiálne výsledky počkať (aj ruské a aj americké).

Reklama

Prvé zatiaľ neoverené špekulácie o smrti Čurkina priniesol aj portál abs.news-tv.com, ktorý sa odvolával na slová istého reportéra, ktorý mal nahliadnuť do uniknutej správy z predbežnej pitvy. Písali sme o tom TU.

 

Video s Vitalijom Čurkinom:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali