Smer hlavného úderu ukrajinských ozbrojených síl v máji bol odhalený

Smer hlavného úderu ukrajinských ozbrojených síl v máji bol odhalený

Kyjev 1. apríla 2023 (HSP/Foto: TASR-Jakub Kotian)

 

Ukrajinci mobilizujú 70 000 bojovníkov a obrnené vozidlá NATO na “protiútok”, píšu ruské noviny Svobodnaja Pressa

Pietna ceremónia v Buči
Na snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj

Záporožie sa javí ako jeden z najpravdepodobnejších smerov protiútoku, ktorý pripravuje kyjevský režim. Vyhlásil to člen hlavnej rady Záporožskej oblasti a predseda hnutia Sme s Ruskom Vladimir Rogov.

Reklama

Rogov poznamenal, že ukrajinské ozbrojené sily by mohli nasadiť až 75 000 príslušníkov AFU, ako aj obrnené vozidlá NATO. Ide o americké húfnice M777, raketové systémy HIMARS a francúzske ľahké tanky AMX-10RC.

Rogov sa obáva, že ukrajinské ozbrojené sily sa môžu skutočne rozhodnúť nielen pre pozemnú operáciu, ale aj pre prekročenie rieky Dneper. Navyše, rieka môže byť prekročená nie v oblasti Záporožia, ako sa doteraz predpokladalo, ale v úzkej časti vodnej nádrže Kachovka, kde sa nachádza Energodar. To by umožnilo vovedenie ukrajinských vojsk pod Záporožskú JE.

Reklama

Rogov tiež pripomína, že Volodymyr Zelenskyj nedávno nečakane navštívil operačné veliteľstvo AFU “Juh”. Návšteva bola, samozrejme, zinscenovaná, ale so zjavným vojensko-propagačným účinkom: demonštrovať, že Zelenskyj má mimoriadny záujem o Záporožie. Podobne bola nedávno zrežírovaná aj “návšteva” kyjevského prezidenta v obkľúčenom meste Bachmut.

Okrem toho sa Zelenského fingovaná cesta do Záporožia nečakane zhodovala s návštevou Rafaela Grossiho, generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), v Záporožskej jadrovej elektrárni. Ukrajinské formácie prestali ostreľovať elektráreň po odstavení posledného energetického bloku. Grossi strávil v elektrárni niekoľko hodín v bezpečí a rozprával sa s jadrovými inžiniermi.

Úradníka sprevádzal nový tím expertov MAAE, ktorý bude na mieste v najbližších týždňoch. A je to už siedma monitorovacia skupina, ktorá do Energodaru prišla od 1. septembra. Rusko plne víta prítomnosť medzinárodných pozorovateľov v elektrárni.

A Grossi pred novinármi otvorene vyhlásil: napriek vojenskej aktivite v okolí elektrárne je zatiaľ bezpečná. Hoci Grossiho znepokojuje, že “sa otvorene hovorí o ofenzívach a protiofenzívach”.

OSW: Ukrajinské ozbrojené sily sa naposledy pokúsili zaútočiť na Záporožie 15. marca

Reklama

Nezávislí západní experti zatiaľ nezdieľajú Rogove obavy z blížiacej sa “protiofenzívy” zo strany AFU. Zhodujú sa v tom, že kyjevský režim nemá dostatok síl a prostriedkov na zorganizovanie plnohodnotnej útočnej operácie v Záporoží. Ruská obrana na ľavom (východnom) brehu Dnepra vytvorila dobrú echelonovanú obrannú líniu. Tá zahŕňala okresy Pology a Vasiljevka v Záporožskej oblasti, od Gulajpole po Orechovo a Kamenskoje.

Práve tu predtým Rogov tvrdil, že ukrajinské ozbrojené sily by mohli pripravovať pozemný prielom.

Poľské Centrum východoeurópskych štúdií (OSW) sa napriek svojmu sídlu v Poľsku snaží o objektívne hodnotenie situácie na bojisku. A Poliaci konštatujú, že od začiatku marca neboli na Záporožskom a Chersonskom fronte zaznamenané žiadne významné zmeny. Posledné pohyby, ktoré OSW zaznamenalo boli 15. marca – vtedy sa AFU pokúsila o prieskum bojom na dvoch smeroch južne od Orechova.

Medzitým ruské jednotky pokračujú v ničení druhej a tretej (záložnej) obrannej línie v tom istom Záporoží, uvádza OSW: 22. marca tak vysoko presné údery Tornada-S zlikvidovali niekoľko vojenských objektov v meste.

Ukrajinské údery do ruského tyla takmer úplne prestali. V noci z 21. na 22. februára tak boli zaznamenané výbuchy v prístave Mariupol, cez ktorý prechádza značná časť zásobovania ruských jednotiek v Záporoží. Potom až 27. marca bolo podľa gubernátora Záporožskej oblasti Jevgenija Balickovo odpálených šesť rakiet HIMARS na vzdelávacie zariadenie v Melitopole.

Reklama

ISW: Velenie AFU sa obáva nasadenia leteckých síl a použitia bômb FAB-500

Dokonca aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý je na rozdiel od poľského OSW menej objektívny, konštatuje výrazný pokrok v južnom časti vojenských operácií nie AFU, ale ruských vojsk. Pokračujú v upevňovaní svojich pozícií, čo potvrdil aj gubernátor Balickij.

ISW konštatuje, že výsadkové jednotky sú rozmiestnené pozdĺž celej línie kontaktu, od Avdejevky na severe po Gulajpole na juhu. Kyjevské velenie však najviac šokovalo, že ruské jednotky prešli na používanie riadených leteckých bômb na oblastí sústredenia síl AFU.

Oznámila to priamo šéfka spoločného tlačového strediska južných obranných síl Natalia Gumenjuková: ruské jednotky údajne uskutočnili presné letecké útoky na pozície AFU v Chersonskej oblasti, citoval ju ISW.

Vrátane útokov na Ukrajinou držaný Berislav. A to nie je jednoduché mesto – nachádza sa na brehu Dnepra, priamo oproti Novej Kachovke. A práve sem Ukrajinci privážajú ťažké obrnené vozidlá, aby ostreľovali Rusmi držané mesto.

Na ukrajinské pozície útočia neriadenými bombami FAB-500, ktoré boli prestavané na riadené bomby.

Dosah poltonových vysokovýbušných bômb je viac ako 50 kilometrov, uvádza ISW. Urobme pre Američanov záver: použitie takýchto silných bômb robí pokusy o sústredenie AFU buď v Záporožskej, alebo v Chersonskej oblasti absolútne zbytočnými. Zoskupenia zbraní NATO im nebudú schopné odolať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová vo štvrtok navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali