Do Košíc na blahorečenie mladej panny smerujú desaťtisíce mladých ľudí

Do Košíc na blahorečenie mladej panny smerujú desaťtisíce mladých ľudí

Bratislava/Košice 31. septembra 2018 (HSP/TK KBS/Foto:annakolesarova.sk)

 

Niekoľko desaťtisíc tisíc ľudí očakávajú cez víkend v metropole východného Slovenska. Do Košíc si si prídu uctiť novú blahoslavenú. Pápež František schválil dekrét o mučeníctve Božej služobníčky Anny Kolesárovej, ktorú v závere druhej svetovej vojny zastrelil vojak sovietskej armády.

Ilustračné foto

Mladé dievča zomrelo, aby si zachovalo nevinnosť. Slávnostný úkon blahorečenia vykoná na štadióne TJ Lokomotíva Košice legát pápeža Františka, kardinál Angelo Becciu, nový prefekt Kongregácie pre kauzy svätých. Slovensko zažije slávnosť blahorečenia po roku. V Bratislave bol vlani v septembri blahorečený salezián kňaz Titus Zeman. Predtým boli u nás v roku 2003 blahorečení ako mučeníci z obdobia komunizmu rehoľná sestra Zdenka Schelingová a gréckokatolícky biskup Vasiľ Hopko na tom istom mieste v Petržalke. Podujatie organizujú Košická arcidiecéza a Pastoračné centrum Anny Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom.

Reklama

Oficiálne prípravy slávnosti blahorečenia sa začali krátko po tom, ako pápež František schválil dekrét o mučeníctve Anny Kolesárovej (v marci 2018). Hlavná slávnosť sa uskutoční v sobotu 1. septembra 2018 o 10:00 h. Jej súčasťou bude pontifikálna svätá omša, ktorej súčasťou bude osobitný obrad blahorečenia. Je to akt, ktorým pápež dovolí, aby sa Božiemu služobníkovi preukazoval od tejto chvíle verejný cirkevný kult. Hlavným celebrantom na pontifikálnej svätej omši bude kardinál Angelo Becciu, prítomný bude tiež slovenský kardinál Jozef Tomko a mnohí slovenskí a zahraniční biskupi. Na slávnosť sa zaregistrovali veriaci z viac ako 300 farnosti z celého Slovenska. Príde vyše 450 kňazov a prítomných bude vyše 530 rehoľníkov. Do služby je zapojených približne 630 dobrovoľníkov, ktorí budú zabezpečovať parkoviská, koridory, prístupy, informačný stánok a ďalšie služby pre úspešný priebeh podujatia. Na štadióne rozdajú dobrovoľníci cca 10 000 bielych ruží – symbolu čistoty.

Víkend blahorečenia sa začne deň pred hlavnou slávnosťou – piatkovou modlitbovou vigíliou v Katedrále sv. Alžbety. Jej súčasťou bude modlitba posvätného ruženca, svätá omša a duchovno-poetické pásmo. Po sobotňajšej hlavnej udalosti sa uskutoční koncert radosti na štadióne. Nedeľná ďakovná svätá omša spojená s uložením relikviára s relikviami budúcej blahoslaenej sa uskutoční v Katedrále sv. Alžbety, sláviť ju bude košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober. V závere svätej omše bude vyhlásený prípravný rok na 400. výročie mučeníckej smrti svätých košických mučeníkov. Vo Vysokej nad Uhom bude ďakovná slávnosť v nedeľu 30. septembra. Tiež bude spojená s uložením relikviára Anny Kolesárovej. Uskutoční sa v tamojšom kostole Sedembolestnej Panny Márie. Všetky časti programu je možné naživo sledovať v katolíckych médiách, sobotnú hlavnú slávnosť odvysiela naživo aj RTVS.

Reklama

V súvislosti s blížiacim sa blahorečením Anny Kolesárovej vatikánsky denník L´Osservatore Romano publikoval v stredu 29. augusta článok z pera postulátora kauzy Mareka Ondreja. Autor, ktorý je kňazom Košickej arcidiecézy, v článku s titulom „Mučeníčka v šestnástich rokoch“ (Martire a sedici anni) približuje životopis budúcej blahoslavenej. V súvislosti so slávnosťou v sobotu 1. septembra v Košiciach poznamenáva, že to bude vôbec prvé blahorečenie pre kardinála Angela Becciu ako nového prefekta Kongregácie pre kauzy svätých, ktorý svoj úrad prevezme od septembra. Kardinál Becciu bude na slávnosti v Košiciach zastupovať Svätého Otca. Pripomeňme, že pred ním bol prefektom spomínanej kongregácie kardinál Angelo Amato SDB, ktorý predsedal aj pri blahorečení Titusa Zemana minulý rok v Bratislave.

V Košiciach už zapečatili aj relikviárs ostatkami Božej služobnice Anny Kolesárovej. Tento akt konal v utorok 28. augusta. Po modlitbe vložil do schránky, ktorá bola vložená do relikviára niekoľko ulomkov z ostatkov Božej služobnice, Marek Ondrej – prokurátor a advokát Apoštolského Tribunálu Rímskej Roty. Relikviár zapečatil košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober. Prítomní boli pomocný košický biskup Marek Forgáč, riaditeľ biskupského úradu Ján Urban a sekretár arcibiskupa Jozef Kmec. Pozostatky tela Anny Kolesárovej budú uložené do dvoch relikviárov – jeden bude v Katedrále sv. Alžbetty v Košiciach a druhý v kostole Sedembolestnej Panny Márie vo Vysokej nad Uhom.

Relikvie novej blahoslavenej budú hneď po skončení svätej omše blahorečenia v sobotu 1. septembra vystavené pre veriacich na verejnú úctu na mieste vedľa štadióna. V nedeľu 2. septembra ich počas ďakovnej svätej omše uložia k bočnému oltára sv. Jozefa v Katedrále sv. Alžbety. Na hlavnej slávnosti blahorečenia, ktorá sa uskutoční v sobotu 1. septembra 2018, to bude relikviár, ktorý bude vyrobený zo striebra. Jeho príprava trvala niekoľko mesiacov. Autorom je šperkár Marek Husovský. Relikviár je v tvare srdca – ako symbol obety a lásky, po ktorej túži každé ľudské srdce. Má priemer asi pol metra. Srdce má v strede perlu, cez ktorú sa dá pozrieť dovnútra a vidieť ostatky Anky Kolesárovej.

Annino utrpenie znázorňuje horná časť srdca v podobe konárikov podobajúcich sa Kristovej třnovej korune. Dolná plná časť srdca vyjadruje zaobalenie Božou láskou. Okolo perly je venček ako symbol čistoty. V hornej časti venčeka sú tri margarétky, ktoré znázorňujú mladosť a chuť žiť. V ich strede sú vsadené ďalšie Ankine relikvie – a to tri zrnká z jej ruženca, ktoré sa našli v hrobe. Našli sa spojené. Je to symbolika modlitby troch Zdravasov, ktoré sa modlievajú na pútiach vo Vysokej nad Uhom – za múdrosť v povolaní, za čistotu a za živú vieru. Margarétky majú spolu 53 lupienkov – ako je zdravasov v ruženci. Relikviár je vsadený do kameňa – vápenca, ktorý bol nájdený v prírode ako súčasť vydutého morského dna. Tento kameň znázorňuje ulitu pre túto vzácnu perlu.

Organizačné informácie k slávnosti, podrobnosti o živote Anny Kolesárovej i o procese jej blahorečenia sa dozviete na webovej stránke annakolesarova.sk.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali