Je vylosované! Slovensko o MS aj proti ostrovným tímom, Hamšík: “Jasným favoritom Anglicko”

Je vylosované! Slovensko o MS aj proti ostrovným tímom, Hamšík: “Jasným favoritom Anglicko”

Petrohrad 25. júla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Tréner Anglicka Hodgson: “Slováci sú dobrý, no menej príťažlivý súper”

Slovenskí futbalisti narazia v F-skupine európskej časti kvalifikácie o MS 2018 v Rusku aj na ostrovné tímy Anglicka a Škótska. Sobotňajší žreb v pretrohradskom Konštantínovskom paláci im ďalej pridelil Slovinsko, Litvu a Maltu. Úradujúci majstri sveta Nemci sa ocitli v B-skupine v spoločnosti Česka, Severného Írska či Nórska.

Reklama
Na snímke Marek Hamšík
Na snímke Marek Hamšík

“Je to prijateľná skupina, mohli sme dostať aj silnejších súperov, hoci Anglicko a Škótsko dlhodobo potvrdzujú svoju kvalitu,” reagoval pre RTVS na výsledok žrebu priamo z Petrohradu asistent reprezentačného trénera Štefan Tarkovič. “Anglicko je veľmi silný súper, Škótsko prezentuje typický ostrovný futbal a má mladé mužstvo. Verím, že s oboma tímami odohráme vyrovnané zápasy a ak sa nám vyhnú zranenia, tak v tejto skupine vieme zdolať kohokoľvek.”

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik si myslí, že Slovensko bude hrať v atraktívnej skupine. “Myslím, že pre divákov aj hráčov to bude veľmi zaujímavé. Dnes si nemôžeme vyberať, ľahký súper nejestvuje, o čom sme sa niekoľkokrát presvedčili. Predtým sme mali v skupine papierovo najťažších súperov Grécko, Rusko či Bosnu a Hercegovinu, teraz to budú Angličania. Z futbalového hľadiska môžeme byť so žrebom spokojní,” reagoval pre TASR Kováčik.

Reklama

“Jasným favoritom skupiny je Anglicko. Ak v bojoch o účasť na MS budeme hrať tak, ako teraz v kvalifikácií na ME, tak pre nás to bude boj o druhé miesto v skupine,” povedal pre svoju webstránku stredopoliar slovenskej reprezentácie Marek Hamšík. “Momentálne ale na kvalifikáciu MS nemyslíme. Pred očami máme tú aktuálnu, ktorú máme perfektne rozbehnutú. Chceme ju spečatiť postupom na majstrovstvá Európy, čo by bolo niečo úžasné.”

Trénera anglickej futbalovej reprezentácie Roya Hodgsona potešila najmä konfrontácia so Škótskom. Obaja súperi sa súťažne na medzinárodnej úrovni stretnú prvýkrát od roku 1999. “Zápasy proti Škótsku potešia všetkých ľudí. Nedávno sme sa mohli presvedčiť o tom, že atmosféra okolo tohto derby bola skvelá. Škóti aj my sme určite šťastní. Vo všeobecnosti je to však dobrý žreb. Vieme, že Slovinsko a Malta sledujú a majú záujem o britský futbal. Slováci majú dobrú fazónu, ale ako súper z druhého koša nemajú také meno ako Francúzsko či Taliansko. Tí by pre nás predstavovali väčšiu hrozbu,” povedal pre piaty vysielací okruh rádia BBC tréner Albionu Hodgson.

Európsku časť kvalifikácie vyžreboval účastník dvoch MS a majster Európy z roku 1996 Oliver Bierhoff a najlepší strelec v histórii ruskej reprezentácie Alexander Keržakov. Najskôr priradili miesto v skupinách A až G tímom z najnižšieho šiesteho výkonnostného koša, následne vyžrebovali zvyšnú časť kvalifikácie. Žreb rozdelil krajiny do siedmich šesťčlenných a dvoch päťčlenných skupín, pričom na šampionát postúpi 14 európskych tímov vrátane hostiteľskej krajiny Ruska. Istú účasť bude mať víťaz každej jednej z deviatich skupín, osem najlepších tímov umiestnených na druhých priečkach si to o zvyšné štyri lístky rozdá v následnej baráži. Na žiadosť UEFA budú Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Holandsko hrať v 6-člennej skupine. Je to z dôvodu zvýšenia príjmov z televíznych práv, ktoré UEFA neskôr rozdelí medzi členské krajiny. Vzhľadom na nelichotivú politickú situáciu a ďalšie dôvody sa spolu nemôžu stretnúť reprezentácie Azerbajdžanu a Arménska.

Slováci sa pred žrebom ocitli medzi nasadenými tímami v II. koši spoločne s Francúzmi, Talianmi, Rakúšanmi, Čechmi, Dánmi, Islanďanmi, Švajčiarmi a Bosniakmi. Na účasť v elitnom zoskupení nasadených krajín chýbalo zverencom trénera Jána Kozáka takmer osem bodov na to, aby v rebríčku preskočili Chorvátov na 14. priečke. Súčasné historické maximum (15. priečka) v rebríčku FIFA k júlu 2015 dosiahli vďaka uplynulým výsledkom v kvalifikácii o EURO 2016. Po piatich stretnutiach suverénne vedú C-skupinu v konkurencii kontinentálnych šampiónov Španielov, Ukrajiny či Bieloruska. Na čele majú plný počet 18 bodov.

V uplynulej kvalifikácii o MS 2014, ktoré sa konali v Brazílii, obsadili Slováci v G-skupine nepostupovú tretiu priečku za druhými Grékmi a prvými Bosniakmi. Okrem týchto súperov sa dvojkolovo stretli aj s Litvou, Lotyšskom a Lichtenštajnskom. Na záverečnom turnaji MS štartovali dosiaľ len raz, a to v roku 2010 v Južnej Afrike, kde sa prebojovali medzi najlepších 16 tímov. V osemfinále s Holandskom však prehrali 1:2.

Reklama

Európska kvalifikácia odštartuje 4. septembra 2016 a bude prebiehať dvojkolovým systémom doma-vonku až do 17. októbra 2017. Svetový šampionát otvoria domáci Rusi 14. júna 2018 v moskovských Lužnikách, veľkolepé podujatie sa skončí 15. júla finálovým stretnutím na tom istom mieste. Semifinálové duely budú hostiť Petrohrad s Moskvou, štvrťfinále sa odohrajú v Kazani, Nižnom Novgorode, Soči a Samare.

O postup na MS 2018 a uchádzalo na sobotňajšom žrebe celkovo 206 krajín, z nich sa na finálovom turnaji predstaví dovedna 32 vrátane domáceho Ruska, ktoré má ako hostiteľ šampionátu zabezpečenú priamu účasť. Z Európy si miestenku zaistí trinásť národných mužstiev, Afrika pridá ďalších päť. Štyri krajiny dodá Ázia, tri zóna CONCACAF a štyri budú z Južnej Ameriky. Zvyšní dvaja členovia si účasť na MS budú musieť vybojovať v interkontinentálnej baráži, v ktorej piaty tím z ázijskej kvalifikácie narazí na štvrtý zo Severnej, Strednej Ameriky a Karibskej oblasti. Ďalšiu dvojicu v baráži vytvorí najlepšie národné mužstvo z Oceánie a piate v rámci Južnej Ameriky.

 

Európska časť kvalifikácie o MS 2018:

A-skupina: Holandsko, Francúzsko, Švédsko, Bulharsko, Bielorusko, Luxembursko

Reklama

B-skupina: Portugalsko, Švajčiarsko, Maďarsko, Faerské Ostrovy, Lotyšsko, Andorra

C-skupina: Nemecko, Česko, Severné Írsko, Nórsko, Azerbajdžan, San Maríno

D-skupina: Wales, Rakúsko, Srbsko, Írsko, Moldavsko, Gruzínsko

E-skupina: Rumunsko, Dánsko, Poľsko, Čierna Hora, Arménsko, Kazachstan

F-skupina: Anglicko, SLOVENSKO, Škótsko, Slovinsko, Litva, Malta

G-skupina: Španielsko, Taliansko, Albánsko, Izrael, Macedónsko, Lichtenštajnsko

H-skupina: Belgicko, Bosna a Hercegovina, Grécko, Estónsko, Cyprus

I-skupina: Chorvátsko, Island, Ukrajina, Turecko, Fínsko

 

Termíny kvalifikačných duelov:

Reklama

1. kolo: 4.- 6. septembra 2016

2. kolo: 6.- 8. októbra 2016

3. kolo: 9.- 11. októbra 2016

4. kolo: 11.- 13. novembra 2016

5. kolo: 24.- 26. marca 2017

Reklama

6. kolo: 9.- 11. júna 2017

7. kolo: 31. augusta – 2. septembra 2017

8. kolo: 3.- 5. septembra 2017

9. kolo: 5.- 7. októbra 2017

10. kolo: 8.- 10. októbra 2017

Reklama

 

Barážové duely:

prvé zápasy: 9.– 11. novembra 2017

odvetné zápasy: 12.- 14. novembra 2017

MS 2018: 14. júna – 15. júla 2018

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali