Slovensko-americká nadácia podporila už 15 štipendistov sumou 350.000 dolárov

Slovensko-americká nadácia podporila už 15 štipendistov sumou 350.000 dolárov

Bratislava 16. mája (TASR) – Slovensko-americká nadácia (SAF) doposiaľ podporila 15 štipendistov zo Slovenska na ich pracovných pobytoch v Spojených štátoch celkovou sumou takmer 350.000 amerických dolárov (vyše 271.500 eur).

Študentom, čerstvým absolventom a skúsenejším výskumným pracovníkom, ponúka nadácia dva typy programov. Jedným je tzv. Professional Internship Program pre študentov vysokých škôl a čerstvých absolventov, ktorý im umožňuje absolvovať stáž v renomovaných amerických firmách alebo neziskových organizáciách podľa ich výberu. Druhou možnosťou je tzv. Research Scholar Program, ktorý je zase určený skúsenejším výskumným pracovníkom a umožňuje im pracovať na vybranom výskumnom projekte priamo s kolegami zo Spojených štátov. Na obidva programy SAF vyčlenila vyše 780.000 dolárov (asi 605.120 eur) s predpokladom podpory na päť rokov.

Prví absolventi štipendijných programov Slovensko-americkej nadácie sú späť na Slovensku. Skúsenosti zbierali počas uplynulých 12 mesiacov mladí IT špecialisti, architektky, ekonómovia a imunobiológ vďaka finančnej podpore SAF vo svetoznámych spoločnostiach od Silicon Valley až po New York.

Viceprezidentka Slovensko-americkej nadácie Mary Mc Pherson tvrdí, že je dôležité, aby sľubní slovenskí odborníci, ktorí nazbierali čo najviac skúseností v USA, priniesli skúsenosti späť na Slovensko. "Dnes tu máme ukážku, že to fantasticky funguje – títo skvelí ľudia išli do USA, získali vedomosti, stretli sa s novými kľúčovými ľuďmi a potom sa vrátili späť na Slovensko a využili to všetko užitočným spôsobom tu," podčiarkla.

Reklama

Príbehy prvých ôsmich podporených talentov, ktorí sa už stihli vrátiť zo svojich stáží, sú rôznorodé. Napríklad Peter Fridrich študoval operačný systém, ekonometriu a informatiku na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Získal podporu SAF a odcestoval pracovať pre spoločnosť Aon do New Yorku. "Najviac ma asi zaujala možnosť vybrať si vlastnú firmu a ísť vlastnou cestou. To, že sa vás nesnažia dať do zabehaných koľají, ale vy sa môžete sami vyprofilovať tak, ako by ste chceli. To bolo pre mňa asi najzásadnejšie z toho, čo mi ponúkli," zhodnotil program Peter.

Jeho pozícia sa vo firme postupne výrazne zmenila. "Zo začiatku to bola administratíva, učil som sa, ako funguje poisťovací biznis ako taký a potom, keď sa dozvedeli, že viem programovať a uľahčujem si veľa roboty tým, že som si naprogramoval nejaký script, začal som postupne vyvíjať viac programov po dohode s mojím nadriadeným," povedal Fridrich s tým, že v súčasnosti využíva jeho systém celý 300-členný tím a on pracuje pre Aon aj zo Slovenska. "Portál, ktorý som pre nich robil v USA, sa teraz rozširuje do Európy a Ázie a bude ho používať asi 1000 ľudí. A stále je tam cieľ sa rozširovať," dodal štipendista.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali