Bratislava 1. decembra 2021 (PR článok/Foto:Slovenské Vinice)
Máme dobrú správu pre milovníkov vína, ktorí sú citliví na histamín. Rozbor Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu potvrdil, že vybrané vína značky Slovenské Vinice majú obsah histamínu nižší ako 0,5 mg/l. Znamená to, že vína tejto našej značky si budú môcť príležitostne vychutnať aj tí, ktorí si ho pre histamínovú intoleranciu doposiaľ odriekali
Ešte donedávna platilo, že ak si chceli ľudia s HIT vychutnať víno, museli sa spoľahnúť len na zahraničné dovozové vína, ktoré sa predávali iba v špecializovaných obchodoch. Dnes je výber podstatne širší a dostupné sú i slovenské vinárstva, ktoré ponúkajú bezhistamínové či nízkohistamínové alebo naturálne vína. Slovenské Vinice prinášajú zákazníkom plnohodnotný zážitok z exkluzívneho vína s nízkou hodnotou histamínu, lahodnou chuťou a za priaznivú cenu.
Štátny veterinárny a potravinový ústav realizoval rozbor vybraných bielych a ružových vín, konkrétne týchto odrôd:
- Frankovka modrá rosé 2020
- Tramín červený 2020
- Sauvignon Blanc 2020
- Veltlínske zelené 2020
- Cabernet Sauvignon rosé 2020
- Cuvée 2020
Pri všetkých rozbor ukázal obsah histamínu nižší ako 0,5 mg/l, čo sú výborné hodnoty. Pre porovnanie, bežný obsah histamínu v bielych vínach sa totiž pohybuje na úrovni približne 10 mg/l. Za nižším obsahom histamínu vo vínach pritom stojí ich konečná úprava. Náš dvorný enológ Jean-Daniel Angibaud používa pri finalizácii vína minimálne množstvo siričitanov, ktoré často bývajú kritickou zložkou vo vínach. Zároveň spolupracuje iba s vinármi, o ktorých vie, že majú kvalitné hrozno dopestované na Slovensku. Má preto komplexný prehľad o svojich vínach a o tom, v akých vinohradoch sa hrozno pestuje a ako sa spracúva. K zákazníkovi sa tak dostáva najkvalitnejšie víno bez zbytočných aditív.