Slovenská populácia starne, priemerný vek bol vlani 40,4 roka

Slovenská populácia starne, priemerný vek bol vlani 40,4 roka

Bratislava 25. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Demografický vývoj na Slovensku v roku 2016

Slovenská populácia starne, stúpol počet sobášov, klesla rozvodovosť a pribudlo viac ako 9000 ľudí. Taký bol demografický vývoj na Slovensku v roku 2016. Informoval o ňom na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Alexander Ballek.

Reklama
Ilustračné foto

Priemerný vek obyvateľov je druhý rok po sebe nad hodnotou 40 rokov, v roku 2016 dosiahol hodnotu 40,4. Polovica populácie Slovenska je už staršia ako 39,8 roka a na 1000 detí pripadá 97 osôb vo veku 65 rokov a starších.

“Vývoj vekovej štruktúry nie je pozitívny a jednoznačne ukazuje na starnutie,” povedal Ballek. Zásadná zmena reprodukčného správania viedla podľa jeho slov k tomu, že plodnosť populácie Slovenska sa dostala pod úroveň jednoduchej reprodukcie. Svoj podiel na starnutí populácie má podľa ŠÚ SR aj nárast strednej dĺžky života. Populačné starnutie je podľa Balleka jednou z najväčších aktuálnych demografických výziev.

Reklama

Ballek ďalej informoval, že na konci minulého roka malo Slovensko 5.435.343 obyvateľov, v priebehu roka pribudlo viac ako 9000 obyvateľov. Z celkového počtu obyvateľov bolo 2.783659 žien. Narodilo sa 57.557 živých detí, čo bolo o 1955 viac ako v roku 2015. Zomrelo 52.351 ľudí, teda o 1475 menej ako v roku 2015. Naďalej podľa štatistiky pretrváva nadúmrtnosť mužov.

Zvýšil sa aj počet sobášov, naopak, rozvodov bolo menej. “Rok 2016 bol v rámci sledovaného obdobia (2007-2016) výnimočný tým, že sa v ňom uzavrelo najviac sobášov a rozviedlo sa najmenej manželstiev. Uzavretých bolo 29.897 manželstiev a rozviedlo sa 9286 manželských dvojíc. V porovnaní s rokom 2015 bol počet sobášov vyšší o 1122 a počet rozvodov nižší o 500,” konkretizoval Ballek s tým, že na 100 uzavretých manželstiev pripadlo 31 rozvodov.

Prirodzený prírastok dosiahol vlani hodnotu 5206 osôb a bol tak o 3430 osôb vyšší než rok predtým. Zahraničnou migráciou získalo Slovensko 3885 osôb, teda o 758 viac ako v roku 2015. “Celkový prírastok obyvateľstva dosiahol v roku 2016 hodnotu 9091 osôb, čo je o 4188 viac ako rok predtým,” doplnil Ballek.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali