Slávnosti v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu v Nitre budú venované včelám, medu a včelárom

Slávnosti v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu v Nitre budú venované včelám, medu a včelárom

Nitra 7. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Slovenské poľnohospodárske múzeum (SPM) v Nitre bude 18. mája patriť Včelárskym slávnostiam. Ako uviedli organizátori zo SPM, Slovenského zväzu včelárov a Nitrianskej organizácie cestovného ruchu, slávnosti sa budú v areáli múzea konať od 9.30 do 17.00 h

včely
Ilustračné foto

V poradí druhý ročník podujatia venovaného včelám a včelárstvu ponúkne aktivity určené odbornej aj laickej verejnosti. Ich súčasťou bude remeselný trh, ponuka regionálnych produktov i zážitková degustácia medu a medoviny.

Reklama

Návštevníci sa môžu odviezť vlakom Nitrianskej poľnej železnice, pozrieť si Skanzen SPM či sledovať koscov na podujatí Kosenie pod Zoborom.

“Program ponúkne aj tematické tvorivé dielne, maľovanie s modelármi, bábkové divadlo, či zónu TiCadlovo,” doplnili organizátori.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:05

Prezident ČR Petr Pavel vo štvrtok v Prahe udelí Rad Tomáša Garrigua Masaryka III. triedy generálnemu tajomníkovi Severoatlantickej aliancie Jensovi Stoltenbergovi. Oznámil to v utorok Pražský hrad.

13:58

Slováci tento rok podali na majstrovstvá sveta (MS) v hokeji o 50 % viac stávok ako vlani. Celková suma stávok v stávkovej kancelárii Fortuna predstavovala viac ako 7,5 milióna eur. Najvyšším vkladom na slovenských hokejistov bolo 9000 eur v zápase s Nemeckom. Celkovo najvyššia výhra bola vo výške 89.000 eur, o čom stávková kancelária informovala v utorok.

13:48

Poľsko má silné postavenie v zahraničnom obchode Slovenska. Je jeho tretím najväčším partnerom a čísla týkajúce sa vzájomnej obchodnej výmeny majú potenciál sa zvyšovať. Slovensko urobí všetko pre to, aby sa dalo v budúcnosti hovoriť o ešte významnejšom postavení Poľska medzi slovenskými obchodnými partnermi. Uviedol to v Bratislave na 3. ročníku podujatia HN Biznis Fórum Poľsko – Slovensko Vladimír Šimoňák, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Na fóre sa zúčastnili predstavitelia viac ako 75 spoločností a 15 rôznych organizácií zastupujúcich podnikateľov z oboch krajín.

13:40

Sociálne podniky by mali prinášať pozitívnejší spoločenský vplyv, ktorý sa týka aj podpory väčšieho počtu pracovných miest v menej rozvinutých regiónoch Slovenska. Toto kritérium vyplýva z projektu Inštitútu sociálnej ekonomiky II., ktorý pripravilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR na obdobie piatich rokov. V utorok o tom na tlačovej konferencii informoval štátny tajomník MPSVR Branislav Ondruš.

13:39

Odhadovaná suma za výstavbu zhruba 13-kilometrového úseku diaľnice D1 Turany – Hubová je 1,9 miliardy eur. Vyplýva to zo štúdie realizovateľnosti, ktorú TASR poskytlo ministerstvo dopravy. Ide o poslednú nerozostavanú časť diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami. Verejné obstarávanie na zhotoviteľa plánujú vyhlásiť v lete tohto roka.

13:39

Poľnohospodárska výroba reaguje nižšími cenami na vyššiu ponuku obilia, avšak mrazy zapríčinili nižšiu ponuku zeleniny a ovocia. Rast ceny dodávok pitnej vody by sa už v najbližších mesiacoch nemal opakovať. Uviedol to analytik 365.bank Tomáš Boháček, v komentári k údajom o cenách v apríli 2024, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:38

Počet osôb, ktorým bolo v minulom roku udelené nemecké občianstvo, dosiahol najvyššiu úroveň od začiatku vedenia záznamov v roku 2000. Počet naturalizácií sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil o 19 percent, pričom v roku 2022 vzrástol o 28 percent, informoval v utorok Spolkový štatistický úrad (Destatis) so sídlom vo Wiesbadene. V absolútnych číslach bolo v roku 2023 v Nemecku naturalizovaných približne 200.100 osôb.

13:37

Väčšina lokalít na kúpanie v Európe v roku 2023 splnila najprísnejšie normy kvality. Vyplýva to z utorňajšej výročnej správy Európskej komisie (EK) o vodách určených na kúpanie.

13:21

Inflačné očakávania spotrebiteľov v eurozóne sa v apríli zmiernili. Uviedla to Európska centrálna banka (ECB), ktorá v utorok uverejnila výsledky prieskumu najnovších spotrebiteľských očakávaní.

12:59

Stíhačky F-16, ktoré Belgicko dodá Ukrajine, bude možné použiť len na jej území. Uviedol to v utorok belgický premiér Alexander De Croo na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Zelenskyj a belgický premiér v utorok podpísali na stretnutí v Bruseli bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, ktorá zahŕňa aj dodanie 30 stíhačiek F-16. De Croo uviedol, že prvé stíhačky by mali doraziť z Belgicka na Ukrajinu už tento rok.

12:44

Taiwanský parlament v utorok schválil zmeny, ktoré znižujú právomoci prezidenta a sú považované za ústupok voči Číne.

Zmeny presadzovala najsilnejšia opozičná strana Kuomintang (KMT) a menšia Taiwanská ľudová strana. Parlamentu dávajú väčšie právomoci pri kontrole rozpočtu vrátane výdavkov na obranu.

12:31

Poľského cestovateľa, ktorého v Konžskej demokratickej republike (KDR) neprávom odsúdili na doživotie za špionáž, prepustili na slobodu.

Mariusza Majewského vo februári zadržali sily KDR a v marci ho postavili pred vojenský súd pre špionáž, sabotáž a ničenie vojenských zariadení. Súd mu v pondelok 23. mája vymeral doživotný trest.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na purpurovom poli pod Tatrami v obci Ľubica pri Kežmarku

Autor: FOTO TASR–František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali