Atentát na premiéra: Akú rolu hrá bezpečnostný expert Radovan Bránik?

Atentát na premiéra: Akú rolu hrá bezpečnostný expert Radovan Bránik?

Bratislava 25. mája 2024 (HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Je najcitovanejším bezpečnostným analytikom v slovenských médiách. Dostal sa do kontaktu s manželkou atentátnika na Róberta Fica bezprostredne po útoku. Čo o ňom vieme?

Radovan Bránik
Na snímke Radovan Bránik

Radovan Bránik bol 21.5.2024 v relácii Markízy v roli bezpečnostného experta okrem iného uviedol, že po atentáte kontaktoval osoby z blízkeho okolia atentátnika.

Reklama

V rozhovore pre denník Štandard Radovan Bránik uviedol, že sa s manželkou strelca spojil z profesionálnych dôvodov. Radovan Bránik je zakladateľom MNO Modrý anjel. Pochádza z Levíc ako aj páchateľ. A manželku strelca „zbežne evidoval“, mal ju medzi priateľmi na Facebooku, dodal v rozhovore.

Je toto vysvetlenie zo strany Radovana Bránika dôveryhodné? Akú úlohu plnil Radovan Bránik, čoby bezpečnostný expert v relácii Markízy? Čo je MNO Modrý anjel? Komu doteraz neziskovka pomáhala? Kto je Radovan Bránik. Ako sa stal bezpečnostným expertom?

Reklama

 

Markíza odvádza pozornosť

„Nezávislé“ médiá sa momentálne snažia odviesť rôznym spôsobom pozornosť od páchateľa ako médiami a opozíciou postupne radikalizovanej osoby, od jeho prepojenia na Progresívne Slovensko, či Demokratov. Tak ako to urobili admini facebookovej stránky „ZOMRI“. Keď uviedli „Preto asi nikto nemohol tušiť, čo sa môže stať v Handlovej. Že nejaký neúspešný spisovateľ a prepnutý dedko dokáže tak zásadne zraniť neohrozeného muža, akým je Robert Fico, by nikomu z nás nenapadlo ani v tom najhoršom sne.“

 

Markíza sa reláciou, ktorá hodnotila priebeh zásahu počas atentátu na Róberta Fica, pochybenia ochranky a budúcnosť zabezpečenia ochrany ústavných činiteľov zaradila do šíku týchto médií.

Reklama

Samotná zostava vyvoláva pochybnosti o cieľoch relácie. Michal Kovačič si do diskusie pozval okrem už spomínaného Radovana Bránika ešte bezpečnostného experta, bývalého štátneho tajomníka MV SR Martina Kráľoviča, bývalého šéfa na ochranu ústavných činiteľov Petra Krajčíroviča a bývalého člena URNA – Útvaru rýchleho nasadenia Českej republiky – Lumíra Němca.

Kvalifikáciu pre tému diskusie nespĺňa okrem Radovana Bránika ani Martin Kráľovič. Tento bezpečnostný expert pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve vnútra vo vláde Ľudovíta Ódora. Bolo to v čase, keď tento rezort viedol samotný Ľudovít Ódor, nakoľko pôvodný prezidentkin nominant Ivan Šimko sa na stoličke ministra dlho neohrial.

Kráľovič mal na rezorte na starosti hasičov a záchranné zložky, krízové situácie typu povodní, nelegálnu migráciu alebo aj letku ministerstva vnútra. Na bezpečnostného experta sa vyprofiloval z dobrovoľníka na festivale Pohoda, profesionálnu kvalifikáciu získal štúdiom bezpečnostného manažmentu na Buckinghamshire University vo Veľkej Británii a štúdiom na Univerzite v Coventry. Svoju prax prehlboval pri protestoch Za Slušné Slovensko, kde mal na starosti bezpečnosť. Pred nástupom na pozíciu štátneho tajomníka pôsobil na Matúšom Vallom novovytvorenej pozícii Nočného  primátora. Počas pandémie pracoval ako člen permanentného krízového štábu pri úrade vlády. V septembri 2021 sa podieľal aj na zabezpečení návštevy pápeža Františka na Slovensku. Jeho vyjadrenie, že počas majstrovstiev sveta v hokeji tu máme 5 mil. odborníkov na hokej, tak teraz pri atentáte premiéra tu máme 5 mil odborníkov na ochranu ústavných činiteľov, presne vyjadruje jeho kvalifikáciu a prínos do diskusie.

Radovan Bránik sa okrem iného vyjadroval aj vo veci, ako sú vyberaní členovia ochranky ochotní hodiť sa do strely, ochotní chrániť záujmovú osobu vlastným telom. Povedal, že sú to ľudia, ktorí pri výstrele musia reagovať inak ako prirodzene reaguje bežný človek, ktorý sa snaží z miesta streľby uniknúť, zachrániť sa. V tejto súvislosti je zvláštne, že zo zverejnených záberov z incidentu je zrejmé, že nikto v okolí strelca takto prirodzene na výstrely nezareagoval. Dokonca ani od bariéry neodskočili tí, čo sa o ňu opierali, hoci stáli v smere streľby.

Ďalej uviedol, že napriek tomu, že boli v hlúčiku ľudí čakajúcich na premiéra za bariérou zamiešaní ochrankári, nedokázali prelustrovať mäkkou formou tých pár ľudí, čo za bariérou čakali a nechali človeka so zbraňou pri sebe prejsť až na bariéru.

Reklama

Kovačič by rád vedel, kedy môžeme očakávať výsledky vyšetrovania. Ak sa stali chyby, aké chyby to boli. Akurát, že nemal v relácii nikoho, kto to vyšetrovanie vedie. Chýbal mu tam zástupca inšpekčnej služby ministerstva vnútra, aby mohol dostať kompetentnú odpoveď. A také boli aj odpovede respondentov, varili z vody. Keď mu Radovan Bránik odbočil k otázke vyšetrovania páchateľa, tak ho veľmi rýchlo vrátil, že sa nepýtal na vyšetrovanie samotného trestného činu. Tým len potvrdil, že cieľom relácie bolo upriamiť pozornosť diváka inam.

Na konci sa „experti“ vyjadrovali k otázke, či išlo o osamelého vlka alebo o skupinu spolupracujúcich osôb, kde J. Cintula bol len vykonávateľom činu. Dôvodom na pochybnosti o konaní páchateľa ako sólistu je fakt, že do 2 hodín od kedy bol v rukách polície, tretia osoba zmazala obsah Facebooku páchateľa, čo je znakom zahladzovania stôp. Nato Radovan Bránik reagoval tak, že vylúčiť sa to nedá, nakoľko z profilu páchateľa vyplýva, že bol spoločenský a jeho kontakty zasahujú až do extrémov politického názorového spektra a teda, že v jeho blízkom sociálnom okolí sa nachádzajú ľudia s podobným profilom. V druhej vete to poprel, lebo že nedá sa explicitne predpokladať, že ten, čo Facebook páchateľa čistil, bol niekto, kto bol informovaný o úmysle a že len mohol jednať v skrate, strachu a teda nemusí byť nutne spolupáchateľ. V každom prípade to považoval za marenie vyšetrovania, či už to tretia osoba urobila úmyselne alebo v skrate. Dodal, že je dôležité, aby všetky osoby, ktoré môžu vo veci niečo povedať, boli „minimálne kontaminované“ v bezprostrednom čase po incidente kontaktom s médiami aj s kýmkoľvek. Čím skôr ich treba dostať k výsluchu, vypočuť, aby nebola ovplyvnená ich pamäťová stopa kapcióznymi otázkami (otázkami navádzajúcimi na odpoveď), napr. novinármi. Ak ku kontaminácii dôjde, stráca sa, narúša sa dôveryhodnosť ich výpovede, nakoľko už nemusí ísť o autentickú spomienku, ale o vsugerovanú myšlienku.

Cieľom členov Modrého anjela (organizácia, ktorú založil Radovan Bránik) je udržať osoby, ktoré sú na mieste svedkami nejakej tragickej udalosti, v pohode, aby dokázali, čo najlepšie spolupracovať s vyšetrovateľom, aby ich svedectvo bolo v maximálnej miere dôveryhodné a pomohlo objasniť skutok.

Následne sám Radovan Bránik v relácii povedal, že on sám vníma z komunikácie s blízkymi osobami z okolia atentátnika, že tieto boli zavedené informáciou, že ide do Bratislavy a teda, že nemali vedomosť o chystanom čine. Skutočnosť, že Radovan Bránik kontaktoval blízke osoby atentátnika, zjavne vyviedli z miery aj samotného moderátora.

Natíska sa otázka, prečo Radovan Bránik kontaktoval po atentáte manželku strelca. Aby zabránil jej kontaminácii, alebo aby ju naopak kontaminoval?

Na konci relácie priznal, že dnes (21.5.2024) sa dostal do očného kontaktu s Andrejom Dankom a že ho následne preverovala polícia, či ho nebol provokovať. A dodal, že takéto mentálne nastavenie politika je „veľmi zaťažujúce pre krajinu, veľmi zaťažujúce pre osoby zodpovedné za jeho bezpečnosť“. Andreja Danka zaradil do skupiny politikov a súčasne ústavných činiteľov, ktorí svoju úlohu nezvládajú a že je na zodpovednosti politických strán takýchto polarizujúcich politikov aspoň načas utlmiť. Kladiem si otázku, z akého titulu sa bezpečnostný expert (nie novinár) vyskytoval v blízkosti Andreja Danka.

Aj samotné vyjadrenie Bránika, že manželku strelca kontaktoval z profesionálneho hľadiska, pokrivkáva.

 

Modrý anjel

Modrý anjel je MNO, ktorá poskytuje podporu obetiam tragických udalostí a ich príbuzným.  Pomáhajú pozostalým obetí, svedkom tragických udalostí prekonať následky, ktoré svojou povahou a intenzitou pôsobenia, prípadne ďalšími nepriaznivými okolnosťami, majú potenciál zásadne znehodnotiť budúcu kvalitu života zasiahnutých. Ide najmä o násilné úmrtia detí, samovraždy, nezvestnosť, náhle a prudké ohrozenie sociálneho statusu po úmrtí živiteľa rodiny, násilné trestné činy – znásilnenia, prepady a týranie.

Na svojej web stránke uvádza okrem iného, že je „tímom odborníkov z pomáhajúcich profesií, ktorí sa v uplynulých rokoch podieľali na likvidácii následkov 14 nehôd s hromadným postihnutím osôb na území Slovenska a v zahraničí a tiež na sanácii následkov desiatok rozsahom menších udalostí (viac tu).

Reklama

Faktom je, že Modrý anjel poskytol pomoc pozostalým obetí pri mnohých tragických udalostiach, o čom svedčia referencie z udalostí. V roku 2009 spolupracoval s krízovým štábom mesta po nehode autobusu v Polomke. Koordinoval prvé kroky záchranárov pri nešťastí baníkov v Handlovej. Tím Modrého anjela  pomáhal nielen študentom a pedagógom Súkromnej strednej odbornej školy podnikania zo Senice, ale aj ich rodinným príslušníkom pri dopravnej nehode neďaleko Grazu. Čo ocenil vtedajší minister zdravotníctva Richard Raši. V tom istom roku zasahoval krízový intervenčný tím Modrého anjela aj na POHODE po zrútení stanu na účastníkov festivalu pri búrke. „Anjelskú“ pomoc poskytol pozostalým po nehode autobusu s folkloristami dva roky predtým pri obci Hriňová.  Profesionálny a hlboko ľudský prístup poskytli účastníkom a pozostalým, ako aj vedeniu a pracovníkom Magistrátu mesta Košice po tragickej nehode autobusu v Chorvátsku v roku 2008. Od roku 2011 pomáhal Modrý anjel zamestnancom ako aj klientom banky ČSOB prítomných pri niekoľkých prepadoch pobočiek tejto banky.

Ostatná udalosť evidovaná na stránke Modrého anjela, pri ktorej ich členovia pomáhali v súlade s ich poslaním, je nehoda školského autobusu na D1 medzi Hlohovcom a Piešťanmi.

Mediálne výstupy Modrého anjela zverejnené na stránke MNO končia v roku 2017, keď bol v relácii Rádia Regina hosťom vtedajší riaditeľ organizácie MUDr. Branislav Chrenka.

Výročné správy MNO produkuje pravidelne. Ostatná je za rok 2022. Z nich je možné zistiť, že v roku 2022 Modrý anjel prevádzkoval utečenecké centrum, kde pomáhal utečencom pred vojnou na Ukrajine.

V správnej rade MNO je Radovan Bránik (bezpečnostný expert) a Radovan Bránik ml.. Odborným garantom je Karin Brániková. Tá bola zároveň v správnej rade (podľa dostupných výročných správ) v rokoch 2010-2018.

Reklama

V roku 2022  organizácia zabezpečovala poskytovanie psychosociálnej podpory bezprostredne po udalostiach s traumatizujúcim potenciálom, čím prispievala k sekundárnej prevencii ochorení vyvolaných traumatickým stresom. Za klientami vyrazili 111 krát. N

Najvýznamnejšími donormi MNO sú Nadácia EPH (20 000 EUR) a Nadácia VÚB (6 000 EUR). Celkové príjmy boli v sume 85 478 EUR. Čo sa týka výdavkov, tak na samotné zásahy minula neziskovka cca 29 000 EUR. Najviac išlo na bližšie neštruktúrované „Podporné činnosti“ cca 50 000 EUR.

V súvislosti s vyjadrením Radovana Bránika, že kontaktoval manželku strelca po atentáte na premiéra je užitočné zmieniť, že Modrý anjel zasahoval pri streľbe v Devínskej Novej Vsi v roku 2010, kde muž vyvraždil celú rodinu a nakoniec po pouličnej prestrelke s policajtami ukončil svoj vlastný život. V správe, na ktorú sa odkazuje Modrý anjel na svojej stránke sa uvádza, že „Pomoc obetiam poskytujú v spolupráci s dobrovoľníkmi z občianskeho združenia Modrý anjel.“

Radovan Bránik pomáhal aj ľuďom tesne po streľbe na Zámockej, kde s tímom Modrého anjela prišiel pomôcť vystrašeným svedkom a priateľom obetí. Podľa jeho slov bol pripravený na tragédiu, akých zažil už stovky, no netušil, ako veľmi sa mýlil.

Analýza činnosti tejto organizácie ukazuje, že vykonáva činnosť v súlade so svojim poslaním a teda, že pomáha obetiam, pozostalým, svedkom tragických udalostí prekonávať psychické traumy. Neobjavil som ani jeden prípad, kedy by tím Modrého anjela pomáhal osobám z okolia páchateľa nejakej tragickej udalosti.

Reklama

Vyjadrenie Radovana Bránika, že kontaktoval manželku strelca po atentáte na Róberta Fica z profesionálnych dôvodov, lebo je zakladateľom a pracuje v organizácii Modrý anjel je nedôveryhodné a mohlo teda ísť z jeho strany aj ku kontaminácii tretej strany, dôležitého svedka. Otázkou, ktorá nebola verejne zodpovedaná, je, kedy ku kontaktu s manželkou strelca došlo. Či potom ako bola zverejnená identita páchateľa alebo ešte predtým. Ale to predpokladám riešia OČTK.

Políciu by malo zaujímať aj to koľko známych z okolia strelca, kedy a prečo Radovan Bránik kontaktoval, lebo ako uviedol v relácii Markízy, tých osôb bolo viac.     

 

Univerzálny bezpečnostný expert, Radovan Bránik

Radovan Bránik sa objavuje na scéne ako bezpečnostný expert často. Jeho vyjadrenia citujú takmer všetky médiá. Pričom o jeho kvalifikácii na túto odbornosť nie sú dohľadateľné žiadne údaje. A aj médiá ho predstavujú len ako „bezpečnostný expert“, či „bezpečnostný analytik“.

Z jeho LinkedIn profilu je možné zistiť, že spolupracoval s časopisom .týždeň, že je autorom projektu   RISC / Prijímacie, informačné a podporné centrum mimovládnych organizácií (táto MNO je síce zaregistrovaná v registri MNO, ale nemá vlastnú web stránku, ani nijako dostupné výročné správy). Centrum je partnerom organizácií  špecializujúcich sa na poskytovanie podpory na miestach mimoriadnych udalostí a krízových situácií najmä: Človek v ohrození, Člověk v tísni, Slovenský Červený kríž, Slovenská katolícka charita, Gréckokatolícka charita, Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku, Asociácia samaritánov SR, ADRA SK.

V súvislosti s pôsobením Radovana Bránika, jeho mediálnym vystavovaním a jeho kvalifikáciou sa vynárajú ďalšie otázky:

Čo ho robí expertom na ochranu ústavných činiteľov, že si ho pozval Michal Kovačič do relácie?

Reklama

Čo ho kvalifikuje prednášať na tému radikalizácie a extrémizmu, keď bol účastníkom panelovej diskusie v roku 2016 organizovanej ministerstvom školstva?

Čo ho kvalifikuje hodnotiť vývoj spolužitia Slovákov s Ukrajincami, ktorí utiekli pred vojnou po roku 2022?

Prečo si tohoto vše-bezpečnostného experta volajú do relácií všetky médiá? Čo ho kvalifikuje byť bezpečnostným expertom na Rusko? Na vojenskú pomoc Ukrajine?

Čo ho kvalifikuje byť expertom na terorizmus, keď si ho pozvali do relácie po útoku teroristu počas  koncertu tínedžerskej speváčky v anglickom Manchestri v roku 2017?

Čo ho kvalifikuje byť bezpečnostným analytikom na vojnu v bezpečnostných zložkách štátu, keď si ho zavolá do relácie TA3? (2023)

V roku 2018 ako bloger denníka SME prinášal podrobné analýzy na tému hospodárenia s verejnými zdrojmi v Banskobystrickom kraji, keď mu vládli Kotlebovci.

Jeho pozornosti neušli ani Slovenskí branci ani slovenskí vlci. Za jeho pozornosť, ktorú venoval objektu v Dolnej Krupej, môže vďačiť Jozef Hambálek, že sa ocitol ako jediný občan EÚ na sankčnom zozname, čo mu zničilo život. Radovan Bránik, bezpečnostný expert, v tom čase konšpiroval o tom, čo asi sledujú tí, čo v objekte, ktorý sa nachádza v blízkosti jadrovej elektrárne, cvičia.

Reklama

Aj po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bol v médiách nenahraditeľným bezpečnostným expertom, kedy prichádzal s hypotézami, kto by mohol za vraždou stáť, aký mohol mať motív.

A takto by som mohol pokračovať ešte hodiny. Existuje nejaká oblasť bezpečnosti, na ktorú Radovan Bránik odborníkom nie je? Naopak, Radovan Bránik vyvoláva dojem univerzálneho bezpečnostného experta (bezpečnostného truhlíka), ktorého milujú médiá.

Aká je jeho mienkotvorná úloha dnes po atentáte na premiéra Róberta Fica?

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:37

Ďalší summit o Ukrajine, ktorý by nadviazal na rozhovory vo Švajčiarsku z tohto víkendu, by sa mohol uskutočniť ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami v Spojených štátoch. Uviedol to v nedeľu švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

19:35

Najmenej 19 Jordáncov a Iráncov už zomrelo počas púte hadždž do Mekky v Saudskej Arábii, ktorá sa koná v čase extrémnych horúčav. Oznámili to v nedeľu jordánske a iránske úrady, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

hadždž
Pútnici odchádzajú po modlitbách pred Veľkou mešitou počas každoročnej púte hadždž v Mekke v Saudskej Arábii vo štvrtok 13. júna 2024
19:35

Približne 500 ľudí sa zúčastnilo v nedeľu za prísnych bezpečnostných opatrení pochodu za práva homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí v Kyjeve. Išlo o prvý pochod Pride, ktorý sa konal v ukrajinskej metropole od začiatku invázie Ruska.

18:42

Neďaleko gréckeho ostrova Korfu našli v nedeľu telo mŕtveho Američana, informovali grécka televízia ERT a tlačová agentúra ANA. Deň predtým objavili na ostrove Symi telo Holanďana. Ďalší traja turisti sú nezvestní. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Telo nezvestného 55-ročného muža našiel iný turista v mori neďaleko prístavu Mathraki. Muž bol v Grécku na dovolenke a naposledy ho videli živého v utorok. Jeho telo majú previezť do nemocnice na Korfu, kde vykonajú pitvu.

18:41

Organizácia Spojených národov privítala v nedeľu rozhodnutie Izraela pozastaviť každý deň boje v oblasti na juhu Pásma Gazy, aby uľahčil dodávky pomoci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

18:12

Európska centrálna banka (ECB) by mohla pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb podľa predstáv trhov, podmienkou však je, že zmierňovanie inflácie bude v súlade s očakávaniami finančníkov. Povedal to koncom tohto týždňa člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks.

18:10

Nórsko poskytne Ukrajine 1,1 miliardy nórskych korún (96 miliónov eur) určených na pomoc pri oprave energetickej infraštruktúry a zabezpečení dodávok elektrickej energie do krajiny pred budúcou zimou, uviedol v nedeľu nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia
Na snímke, ktorú poskytla tlačová služba 24. mechanizovanej brigády, miestni obyvatelia opúšťajú svoje rodné mesto Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 13. júna 2024
18:07

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na tlačovej konferencii vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový summit o Ukrajine. Zároveň dodal, že ak by Rusko stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny, bol by otvorený každým mierovým rokovaniam.

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
18:04

Víkendový summit vo Švajčiarsku priblížil Ukrajinu k mieru, skutočný mier sa však nedosiahne jedným krokom a cesta k nemu si bude vyžadovať trpezlivosť a odhodlanie. Uviedla to v nedeľu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje

18:01

Napätie medzi Európskou úniou a Čínou v poslednom období rastie a neistota sa po európskych automobilkách, ktoré vyrábajú elektromobily v Číne, začína zvyšovať aj medzi producentami bravčového mäsa. Po oznámení Bruselu, že začiatkom júla môže uvaliť na elektrické vozidlá z Číny vysoké dovozné clá, sa objavili informácie, že čínske podniky požiadali vládu o antidumpingové vyšetrovanie dovozu bravčového mäsa z EÚ. Ak by Čína rozhodla o obmedzení, prípadne pozastavení dovozu bravčového mäsa z Európskej únie, európskym producentom nastanú ťažké časy.

18:01

Francúzskym producentom alkoholických nápojov sa v posledných rokoch nedarí. Mnohí spotrebitelia v dôsledku vyššej inflácie totiž obmedzili nákupy alkoholu, aby ušetrili peniaze na esenciálne produkty. Ako uviedla Federácia francúzskych výrobcov liehovín (FFS), export na zahraničné trhy zaznamenal vlani výrazný pokles, navyše predaj na domácom trhu klesol tretí rok po sebe. Situácia sa ešte viac zhoršila v tomto roku a ďalší problém môžu sektoru spôsobiť hroziace obchodné spory.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá z detského folklórneho súboru Čerešenka počas podujatia Kapušianske folklórne slávnosti

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Erik Majercak

Miroslav Urban

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali