To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko sústreďuje svoje jednotky na troch miestach pri hraniciach s Ukrajinou

❚❚

Kyjev 27. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko)

Aktualizované 27. mája 2024 19:16

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Raketové útoky na Charkov
Na snímke vrak auta po nálete ruskej leteckej bomby, ktorá zasiahla obytnú zónu a zranila desať ľudí v Charkove

16:11 – SBU potvrdila, že vyšetruje okolnosti narušenia hraníc ruskou armádou na severe Charkovskej oblasti.

.

Preverovať sa bude výstavba opevnení, prípadný bezdôvodný ústup AFU a konanie velenia.

Predbežná kvalifikácia prípadu – nedovolené opustenie bojiska a nedbanlivý prístup k vojenskej službe.

.

Už skôr médiá napísali, že úrad podozrieva 28 veliteľov jednotiek, ktoré boli súčasťou prvého stupňa obrany.

Podľa vyšetrovania velenie 125. brigády a jej podriadených jednotiek údajne riadne neorganizovalo obranu pozícií na hranici medzi Charkovskou oblasťou a Ruskou federáciou, čo viedlo k strate vojenskej techniky a personálu.

 

15:17 – V dôsledku raketového útoku v Snigirevke zahynuli dvaja ľudia a päť bolo zranených, informovala Štátna služba pre mimoriadne situácie.

Vznietila sa kaviareň, predajňa áut a pneumatík a tlaková vlna poškodila samoobslužnú autoumyváreň.

.

Požiar sa už podarilo uhasiť.

požiar v Snigirevke
Následky útoku v Snigirevke

 

14:45 – 

 

.

14:40 – Zelenskyj a španielsky premiér podpísali v Madride dohodu o obrane.

Ide o desiatu dohodu o “bezpečnostných zárukách” v rámci minuloročného vyhlásenia G7.

Tieto dokumenty neposkytujú žiadne záruky, ale stanovujú ďalšiu finančnú a vojenskú pomoc Ukrajine, ako aj záväzok viesť konzultácie v prípade opakovanej agresie.

 

14:09 – V Snigirovke strela zasiahla samoobslužnú autoumyváreň, informuje Nikolaev OVA.

Hlásia dvoch zranených, dievča je vo vážnom stave.

 

13:45 – Maďarsko vyhlásilo, že nepodporí 14. balík sankcií EÚ voči Rusku.

Podľa ministra zahraničných vecí Szijjártóa sú nové obmedzenia v rozpore so záujmami Budapešti v energetickom sektore.

Okrem osobných sankcií voči jednotlivcom sa balík týka 52 spoločností, najmä spoločností obranného priemyslu, a 11 lodí, ktoré Rusko využíva na prepravu energetických zdrojov.

.

 

13:03 – Scholz povedal, že jeho výrok o nepravdepodobnom vstupe Ukrajiny do NATO v najbližších 30 rokoch bol nesprávne pochopený.

Zástupca nemeckého kabinetu ministrov uviedol, že Scholz mal na mysli situáciu pred vojnou, kvôli ktorej Rusko nemalo dôvod na inváziu.

Teraz sa podľa neho situácia úplne zmenila.

Neuviedol však žiadne konkrétne termíny vstupu Ukrajiny do NATO.

.

 

12:30 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Ivanovka bola zadržaná v smere na Kupjanskij.

Ukrajina to nepotvrdila.

Vojenská webová stránka Deep State informovala o postupe Rusov v obci v predchádzajúci deň. Na mape zdroja sa stále uvádza prítomnosť ukrajinských ozbrojených síl na jej severnom okraji.

Ivanovka
Na mape Ivanovka

 

.

11:50 – Generálny tajomník Stoltenberg uviedol, že NATO vytvorí samostatnú štruktúru na financovanie a organizáciu dodávok zbraní na Ukrajinu.

Prvé rozhodnutia by sa mohli prijať už na samite aliancie vo Washingtone.

“Som presvedčený, že potrebujeme pevnejšiu inštitucionálnu štruktúru na pomoc Ukrajine, jednorazová krátkodobá dobrovoľná pomoc je dobrá, ale z dlhodobého hľadiska potrebujeme predvídateľnejšiu, silnejšiu pomoc Ukrajine,” povedal generálny tajomník aliancie.

 

10:40 – Ruská armáda obsadila 60 % Krasnogorovky, tvrdí vojenský analytik denníka Bild Julian Röpcke.

“Situácia v Krasnogorovke je pre ukrajinskú armádu mimoriadne zložitá. Ruské invázne jednotky obsadili centrum mesta a doplnili tam svoje sily tankami a BMP. V súčasnosti kontrolujú približne 60 percent mesta,” píše analytik.

 

.

10:38  – Generálny tajomník Stoltenberg vyhlásil, že NATO nemôže uzavrieť oblohu nad Ukrajinou ani vyslať svojich vojakov, aby predišlo vojne s Ruskou federáciou.

“Ak sa do konfliktu priamo zapoja sily NATO, ak zaútočia na ruské zariadenia na oblohe alebo na zemi na Ukrajine, dostaneme sa do situácie, keď bude veľmi ťažké udržať NATO mimo konfliktu. Nemali by sme mať jednotky NATO na zemi alebo zariadenia na oblohe Ukrajiny,” povedal Stoltenberg na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia NATO.

Výcvik AFU silami NATO na území Ukrajiny sa tiež neplánuje.

 

10:35 – V reakcii na Zelenského výzvy, aby sa Si Ťin-pching zúčastnil na samite vo Švajčiarsku, čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že je za usporiadanie mierovej konferencie “uznanej” Ukrajinou aj Ruskom (Rusko sa na švajčiarskej konferencii nezúčastní).

 

10:30 – EÚ chce na jeseň zorganizovať mierovú konferenciu o Ukrajine za účasti Ruska, citovala agentúra Bloomberg svoje zdroje.

.

Konferencia sa má konať v Saudskej Arábii.

“Podľa úradníkov je pre EÚ dôležitou otázkou, ako prejsť od konferencie budúci mesiac k možnému stretnutiu v Saudskej Arábii na jeseň za účasti Ruska,” píše publikácia.

Ministri zahraničných vecí EÚ budú dnes rokovať aj o tom, “ako nájsť prijateľný výsledok” samitu vo Švajčiarsku. Na podujatí sa nezúčastní mnoho lídrov vrátane Bidena, Si Ťin-pchinga a pravdepodobne aj indického premiéra Módího.

 

10:26 – Rusko sústreďuje svoje jednotky na troch miestach pri hraniciach s Ukrajinou, informoval americký Inštitút pre štúdium vojny.

V Belgorodskej oblasti v oblasti Graivoron-Borisovka-Proletarsky. Odtiaľ by sa ofenzíva mohla rozvinúť smerom na Zolochov a Bogoduchov severozápadne od Charkova alebo na západ k osadám pozdĺž diaľnice R-45 spájajúcej Bogoduchov a Sumy. Alebo oboma smermi.

A tiež “obmedzené sily” sú sústredené v Kurskej a Brjanskej oblasti pri hraniciach so Sumskou oblasťou.

.

ISW predpokladá, že týmto spôsobom RF pokračuje v naťahovaní ukrajinských síl a útočné operácie na sumsko-charkovskom smere budú mať obmedzený charakter minimálne dovtedy, kým severné zoskupenie vojsk RF nedosiahne plánovanú veľkosť (včera “Inštitút” písal o 50-70 tisíc).

 

08:24 – Ruské jednotky obsadili mesto Netailovo v Pokrovskom okrese, uviedla ukrajinská vojenská webová stránka Deep State. Informovali o tom už včera ruské vojenské blogy.

 

08:13 – Krajiny NATO požadujú od generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga viac svetla v súvislosti s plánom podpory Ukrajiny vo výške 100 miliárd eur.

Podľa Politico “v zákulisí sú dokonca aj niektorí najbližší východoeurópski partneri Ukrajiny” voči plánu opatrní. Kladú si otázku, kde a ako takúto sumu získajú, pričom do júlového samitu aliancie zostávajú už len týždne. Jeden z východoeurópskych predstaviteľov pre publikáciu povedal, že Stoltenbergov plán je “trochu zmätočný”, a uviedol, že krajiny očakávajú viac jasnosti. Iný európsky predstaviteľ nevylúčil, že suma bude revidovaná.

Agentúra Bloomberg v apríli informovala, že Stoltenberg na júlovom summite aliancie navrhne vytvorenie príspevkového fondu vo výške 100 miliárd eur na financovanie dodávok zbraní na Ukrajinu. Iniciatíva generálneho tajomníka je súčasťou plánu pre prípad, že by sa v USA dostal k moci Donald Trump, čo by mohlo ohroziť finančnú podporu pre Ukrajinu.

.

 

07:39 –  V noci ruské médiá informovali, že ukrajinský dron zaútočil na vojenské zariadenie v meste Orsk pri Orenburgu. To je približne 1 800 kilometrov od ukrajinských hraníc.

Ukrajina ani Rusko sa k samotnému útoku ani k jeho následkom oficiálne nevyjadrili.

Ukrajinské médiá však s odvolaním sa na zdroje v GUR uvádzajú, že cieľom útoku bola radarová stanica na detekciu cieľov dlhého dosahu Voronež M.

Či bola stanica zasiahnutá, nie je známe.

 

07:15 – Priemerný vek ukrajinských vojakov na fronte je 43-45 rokov, uviedla agentúra Bloomberg.

.

Publikácia uviedla, že napriek novému mobilizačnému zákonu, ktorý znižuje vekovú hranicu pre povolanie do armády, “ľudské zdroje zostávajú problémom”.

Podľa jedného z dobrovoľníkov má väčšina vojenského personálu, s ktorým sa rozpráva, 40 – 45 rokov. Osoby mladšie ako 30 rokov sú pomerne zriedkavé.

“Situáciu zhoršuje neefektívne povolávanie tých, ktorí spadajú do cieľového rozpätia. Medzi obyvateľmi vysídlenými v dôsledku bojov sa nedá nájsť veľa mladých ľudí,” píše Bloomberg.

 

07:05 –  EÚ sa obáva, že jej daňoví poplatníci utrpia škody v dôsledku konfiškácie príjmov z ruského majetku.

.

Hovoríme o pláne USA poskytnúť Ukrajine pôžičku vo výške 50 miliárd eur, ktorá by bola zábezpekou týchto príjmov. Skutočnosť, že ide o hlavnú možnosť, o ktorej v súčasnosti diskutujú krajiny G7, potvrdila americká ministerka financií Janet Yellenová.

Európa sa však obáva, že súhlas s americkým návrhom prinesie Washingtonu “PR víťazstvo” a európske krajiny nakoniec ponesú všetky náklady. Keďže Američania budú musieť potom pôžičku splácať z rozpočtu krajín EÚ.

Európski predstavitelia preto chcú vypracovať núdzový plán pre prípad, že by sa aktíva vrátili Rusku. Členovia EÚ zo skupiny G7 (Nemecko, Francúzsko a Taliansko) požadovali od USA záruku, že ich daňoví poplatníci nebudú “na háku”, ak Ukrajina nebude schopná po skončení bojov obsluhovať svoj dlh.

Taliansky minister financií na zasadnutí G7 poukázal na “vážne technické a právne problémy” pri uzatváraní dohody. Nemecký minister financií tiež vyzval na posúdenie ekonomických a právnych dôsledkov a uviedol, že je “príliš skoro na to, aby sme mohli konkretizovať”, ako presne by sa aktíva mohli využiť na podporu Ukrajiny.

 

06:50 – Nemecký kancelár Scholz priznal, že vstup Ukrajiny do NATO sa neočakáva “v najbližších 30 rokoch”.

“Jedným z dôvodov vojny (Putinom – pozn. red.) bolo vtedy to, že Ukrajina údajne vstúpila do NATO. Poznáte riešenia – v blízkej budúcnosti sa to neočakáva. Pravdepodobne ani v najbližších 30 rokoch. Dokonca som to povedal verejne,” povedal Scholz a pripomenul svoju návštevu Moskvy začiatkom roka 2022.

Na mítingu s voličmi v Berlíne kancelár pripomenul, že to povedal aj v Kyjeve pred dva a pol rokom a “každému to bolo jasné”.

 

06:30 – Sily protivzdušnej obrany počas noci zostrelili 12 dronov: po jednom nad Brjanskou a Belgorodskou oblasťou, šesť nad Orelskou oblasťou a ďalšie štyri nad Krasnodarským krajom, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali