Priama linka – Branislav Becík: čo vidí ako problém pri obrannej zmluve DCA so Spojenými štátmi

Priama linka – Branislav Becík: čo vidí ako problém pri obrannej zmluve DCA so Spojenými štátmi

Bratislava 27. mája 2024 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Pozvanie do relácie Hlavných Správ prijal poslanec NR SR a zároveň predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja, dnes líder kandidátky strany Hlas-SD na poslanca v nadchádzajúcich voľbách do EP, Branislav Becík

Branislav Becík
Na snímke Branislav Becík

V rozhovore sme začali otázkou, v akom spojení je dnes Branislav Becík s firmou/farmou RAB, ktorú založil ešte počas štúdií na vysokej školy poľnohospodárskej a mohol si tak v praxi otestovať nadobudnuté vedomosti.

Reklama

Aké je hodnotové nastavenie Branislava Becíka, ak je v  strane Hlas-SD a na vstupnej bráne na jeho farmu visí kríž s nápisom „Žehnaj Bože ťažkej práci roľníka“?

Branislav Becík sa v čase pandémie vzoprel autorite vládnej moci a pre obyvateľov obce Dvory nad Žitavou, v ktorej bol v tom čase starostom, zabezpečil nedostupný Ivermectín, ktorý v tom čase mnohé lekárske protokoly považovali za jeden z liekov, ktorý mohol proti Covid-19 fungovať. Ako by sa zachoval Branislav Becík dnes?

Reklama

Ďalej som chcel vedieť, čo Branislavovi Becíkovi prekážalo na obrannej zmluve DCA so Spojenými štátmi.

Hlas-SD má ambíciu pôsobiť v EP vo frakcii európskych socialistov. Ako bude Branislav Becík odolávať požiadavke na jednotné hlasovanie frakcie, ak to, čo bude na stole, bude v rozpore so zdravým rozumom? Napr. nezmysly spojené s presadzovaním Green Dealu, ktoré majú dopad aj na našich obyvateľov.

Dozvedel som sa, prečo je téma poľnohospodárstva a zabezpečenia férových podmienok aj pre našich poľnohospodárov v konkurencii s lepšie dotovanými farmármi z Francúzska, či Nemecka ústrednou agendou Branislava Becíka v Európskom parlamente.

Ako môže byť pre rozvoj samosprávneho kraja Branislav Becík užitočnejší, keď nebude v prospech kraja fungovať naplno ako jeho župan, ale bude zároveň pôsobiť aj ako europoslanec? Čo sú jeho motívy sedieť zároveň na dvoch stoličkách? Neuteká do Bruselu pred zodpovednosťou?

Čo sa dá urobiť, aby naše domáce kvalitné potraviny neboli vyvážané na západ a k nám sa vozili nekvalitné potraviny vypestované na veľkofarmách?

Reklama

Zaujímalo ma, ako chce Branislav Becík riešiť prienik lacného obilia z Ukrajiny, ktoré jednak nedosahuje kvalitu nášho domáceho a jednak likviduje našich producentov obilia.

Chcel som sa dozvedieť viac o ďalších bodoch programu strany Hlas-SD: 

1. Hlas – SD chce byť hlasom ľudí zo Slovenska, aby sa na pôde EP riešili reálne problémy, hľadali riešenia reálnych situácií obyvateľov Slovenska

2. Ochrana slovenských poľnohospodárov, férové podmienky pre všetkých

3. Presadenie mierového riešenia konfliktu na Ukrajine

Reklama

Na záver som sa dozvedel, čo ma čaká, ak by som 4.-5.6. zavítal do obce Dvory nad Žitavou, aby som sa zúčastnil podujatia Celoslovenské dni poľa, ktoré už niekoľko rokov Branislav Becík organizuje.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:49

Ceny prenájmov medziročne opäť vzrástli a dosiahli na celom Slovensku svoje historické maximá. Najvýraznejšie stúpli v Bratislave, rekordy však dosiahli aj v niektorých častiach Košíc. Vyplýva to z údajov aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

14:48

Univerzita Karlova (UK) podá proti uzneseniu o odložení prípadu vlaňajšej tragickej streľby na jej Filozofickej fakulte (FF) sťažnosť a navrhne úplné vyšetrenie všetkých súvislostí útoku. Oznámila to v pondelok na svojom webe.

14:37

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) ako prevádzkovateľ prenosovej sústavy SR zrealizovala v piatok (14. 6.) prvú skúšku štartu z tmy v spolupráci so zahraničným partnerom. Obnovu sústavy po masívnom výpadku elektriny podaním napätia zo susednej prenosovej sústavy testovala spolu s poľským prevádzkovateľom prenosovej sústavy Polskie Sieci Elektroenergetyczne. V pondelok o tom informovala SEPS.

14:30

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) hospodáril v roku 2023 s rozpočtom, ktorý po poslednej úprave dosiahol k 31. decembru 2023 v príjmovej časti celkovú sumu 337.339.004,48 eura. Po usporiadaní všetkých finančných vzťahov sa do rezervného fondu NSK presunie suma 12.912.646,78 eura. Konštatuje sa to v návrhu záverečného účtu NSK, ktorý budú krajskí poslanci schvaľovať na zasadnutí 24. júna.

14:25

Európska centrálna banka (ECB) venuje veľkú pozornosť hladkému fungovaniu finančných trhov. Vyhlásila to v pondelok prezidentka ECB Christine Lagardová po tom, čo minulý týždeň vystrašilo investorov rozhodnutie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vyhlásiť predčasné parlamentné voľby.

14:10

Slovensko si na trhoch požičalo 582 miliónov eur, keď predalo štyri druhy štátnych dlhopisov s termínom splatnosti od roku 2026 do roku 2035. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval od 3,4474 % do 3,7559 %. V pondelok o tom informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).

14:01

Lekársku pomoc v Moskve vyhľadalo viac ako 120 ľudí, u ktorých je podozrenie na hromadnú otravu jedlom. Najmenej 30 z nakazených skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti.

14:00

Kremeľ je v kontakte so Spojenými štátmi v súvislosti s možnou výmenou väzňov, ktorá by zahŕňala aj amerického novinára Evana Gershkovicha zadržiavaného v Rusku. Potvrdil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň však zdôraznil, že tento ich dialóg by nemal byť nijako medializovaný.

13:59

Ruský prezident Vladimir Putin uskutoční v dňoch 18. a 19. júna “priateľskú štátnu návštevu” Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Oznámil to v pondelok Kremeľ.

13:47

Manažovanie porastov drevín rastúcich mimo lesa na poľnohospodárskej pôde sa upraví. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Účinnosť by novela mala nadobudnúť 1. januára 2025.

13:46

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že médiám z krajín EÚ poskytne 9,5 milióna eur na výrobu a šírenie informácií v digitálnej forme a na inovatívne zvukové správy pre zaistenie cezhraničného spravodajstva o EÚ.

13:46

Cena plynu s dodaním v júli sa v minulom týždni pomerne výrazne zvýšila o 6,7 %, keď sa megawatthodina (MWh) zemného plynu na holandskej burze TTF predávala za 35,36 eura. Cena elektriny na pražskej burze PXE stagnovala v piatok (14. 6.) na úrovni 97,450 eura/MWh, keď sa v predchádzajúcom týždni predávala za 97,380 eura/MWh.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali