Skvelá správa: Lesnatosť v Európe dlhodobo stúpa

Skvelá správa: Lesnatosť v Európe dlhodobo stúpa

Bratislava/Zvolen 14. januára 2021 (HSP/Foto:MPRV SR)

 

Vychádza nová správa o stave lesov Európy. Jej prípravu prvýkrát v histórii koordinovali slovenskí odborníci, ktorí sa pozreli na to, aký je skutočný stav lesov v Európe. Na rozdiel od celosvetového poklesu výmery lesov lesnatosť v Európe dlhodobo stúpa. Lesy pokrývajú viac ako tretinu európskeho územia. Aj Slovensko ide svetu príkladom. Výmera lesov na Slovensku predstavuje až 41 % územia a z roka na rok rastie

Lesnatosť v Európe
Lesnatosť v Európe dlhodobo stúpa

Správu s názvom „Stav európskych lesov 2020“ v decembri 2020 zverejnil sekretariát celoeurópskeho medzivládneho procesu FOREST EUROPE, ktorý v rokoch 2016 – 2020 hosťovala Slovenská republika, konkrétne Národné lesnícke centrum vo Zvolene. V poradí už piata správa o stave európskych lesov tak vznikla práve pod záštitou slovenských odborníkov.

Reklama

Podľa výsledkov správy výmera lesov v Európe za posledných 30 rokov stúpla až o 9 %. Celková výmera lesov v Európe je 227 miliónov hektárov, čo predstavuje 35 % územia. Keďže ťažené sú iba približne tri štvrtiny objemu dreva, ktoré v európskych lesoch každoročne prirastie, zásoba dreva stúpla od roku 1990 až o 50 %. Výnimkou nie je ani Slovensko. Výmera lesných pozemkov a lesných porastov sa u nás dlhodobo zvyšuje. Výmera lesných porastov Slovenska je 1,95 milióna hektárov a v porovnaní s rokom 1990 sa zvýšila o 1,5 %. Pred sto rokmi bola pritom lesnatosť Slovenska iba 31 %. Dnes je to až 41 % územia Slovenska, čo je výrazne viac ako podiel výmery lesov v Európe. V krajinách s vysokou lesnatosťou, ako napríklad Slovenská republika, Fínsko, Slovinsko, či Rakúsko, už nie je veľa priestoru na zvyšovanie lesov, preto je mimoriadne pozitívnou správou, že výmera lesných porastov sa zvyšuje, resp. je dlhodobo stabilizovaná aj na týchto územiach. Ďakovať za to môžeme práve lesníkom, ktorí sa o lesy denne starajú.

Lesy v Európe
Lesy v Európe

Takmer štvrtina lesov Európy je chránená s cieľom zachovania biodiverzity. Za posledných 20 rokov sa výmera lesov, zahrnutých do chránených území, zvýšila približne o 65 %. Populácie bežných druhov vtákov ostávajú v európskych lesoch stabilné. Na Slovensku  sa v sústavách chránených území nachádza až 63 % z celkovej výmery lesných pozemkov. Lesy obhospodarované s prioritným cieľom ochrany pôdy, vody a iných ekosystémových služieb, tzv. ochranné lesy, tvoria približne 32 % celkovej výmery lesov v Európe. Drvivá väčšina európskych lesov je prístupná pre verejnosť, pričom približne 6 % z nich je prioritne určených alebo obhospodarovaných na účely rekreácie širokej verejnosti.

Reklama

Európske lesy a ich udržateľný manažment je však v ohrození, a to najmä v dôsledku klimatickej zmeny  a s ňou súvisiacich častejších výskytov veľkoplošných poškodení, ktoré majú charakter kalamít. Dosiahnutie a zachovanie ekonomickej životaschopnosti a udržateľnosti hospodárenia v lesoch v takýchto podmienkach, pri nízkych príjmoch a v situácii nestability trhov s drevom, je čoraz závažnejšou výzvou pre obhospodarovateľov lesov v Európe.

Pritom požiadavky spoločnosti na európske lesy neustále rastú. Či už je to zachytávanie uhlíka, ochrana biodiverzity, zabezpečenie živobytia na vidieku, poskytovanie možností na rekreáciu, či produkcia dreva ako obnoviteľnej suroviny nahradzujúcej neobnoviteľné zdroje a materiály (napr. plasty). Kapacita lesov plniť širokospektrálne očakávania spoločnosti je však limitovaná. To prináša nevyhnutnosť kompromisov pri napĺňaní týchto záujmov, ako aj hľadanie primeraných ekonomických nástrojov na kompenzovanie iných ako produkčných ekosystémových služieb.

Výmera lesov na Slovensku
Výmera lesov na Slovensku

Správa o stave európskych lesov predstavuje jedinečný a svojho druhu jediný komplexný zdroj informácií o stave a vývoji lesov a ich trvalo udržateľného obhospodarovania v Európe. Účelom správy je poskytnúť fakty a informácie ako podklady pre prijímanie rozhodnutí, vrátane tých politických, pri riešení výziev v lesnom hospodárstve tak, aby boli zohľadnené všetky aspekty trvalej udržateľnosti na základe odborných argumentov.

Slovenský tím sekretariátu FOREST EUROPE, ktorý koordinoval prípravu správy, spolupracoval pri jej tvorbe s viac ako stovkou národných korešpondentov a renomovaných zahraničných expertov z medzinárodných inštitúcií a organizácií vrátane Organizácie Spojených národov, FAO, Európskeho lesníckeho inštitútu (EFI) i ornitologickej iniciatívy PECBMS pre monitoring populácií vtáčích druhov na európskom kontinente. Správa je preto výsledkom odbornej práce všetkých týchto zložiek.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali