Skvelá séria Slovenska pokračuje, mágia Kozáka ťahá tím na EURO 2016

Skvelá séria Slovenska pokračuje, mágia Kozáka ťahá tím na EURO 2016

Bratislava 15. júna 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Iba Anglicko a Slovensko zostalo po 6. kole bojov o Francúzsko stopercentné

Mágia trénera Jána Kozáka pri slovenskej futbalovej reprezentácii v boji o EURO 2016 pokračuje. Slováci v kvalifikačnom súboji C-skupiny zdolali v Žiline Macedónsko 2:1 a stále bez straty kvetinky kraľujú tabuľke. Šesť zápasov a šesť výhier znamená istotu baráže, no kouč SR po doterajšej spanilej jazde už jasne deklaruje výzvou v podobe priameho postupu.

Reklama
Na snímke tréner Slovenska Ján Kozák (vpravo) a tréner Macedónska Ljubinko Drulovič
Na snímke tréner Slovenska Ján Kozák (vpravo) a tréner Macedónska Ljubinko Drulovič

Kozák opäť dokázal zaradením stopéra Kornela Salátu za zranenú oporu Jána Ďuricu veľký cit a znalosť jeho chlapcov. Obranca Slovana mu dôveru splatil gólom, v druhom polčase síce Slováci stratili ľahkosť, ale vyzretým výkonom si dôležitý triumf postrážili. “Sedemdesiat minút sme hrali ako veľké mužstvo, bola radosť sa na to pozerať. Bol to výkon jedného zrelého mužstva. Pod vplyvom zníženia bol zrazu tlak na psychiku hráčov väčší a takisto aj tempo bolo v tomto čase po dovolenkách veľké, takže chýbala ľahkosť. Aj tak sme zápas kontrolovali a zaslúžene vyhrali. Ale tých posledných 20 minút nebolo podľa mojich predstáv,” povedal Kozák na pozápasovej tlačovej konferencii.

Iba Anglicko a Slovensko zostalo po 6. kole bojov o Francúzsko stopercentné. “Je to niečo úžasné, pri takom ťažkom vyžrebovaní aké sme mali, získať po šiestich zápasoch 18 bodov. Máme štyri kolá pred koncom istotu baráže, to je pekné, ale pred nami je ďalšia výzva. Musíme mať pred sebou výzvu, za ktorou musíme ísť spoločne, a to je priamy postup. A na ten je potrebných strašne veľa bodov. V danej chvíli máme v skupine špičkové európske tímy s obrovskou kvalitou, čoho dôkazom sú aj ich kluby, ktoré to dokázali v európskych pohároch. Oni pravdepodobne nezakopnú. Pri konštelácii aká je, my musíme myslieť na seba a v Španielsku a s Ukrajinou niečo získať,” naznačil 61-ročný lodivod SR .

Reklama

V základe výberu nového trénera Srba Ljubinka Druloviča nastúpili pod Dubňom len štyria hráči, ktorí v ňom hrali aj v Skopje. “To, že sú individuálne veľmi kvalitní, sme vedeli. Chýbala im ale tímovosť, taká väčšia túžba po dosiahnutí výsledkov. Keď prišiel nový tréner, avizoval, že chce niečo zmeniť a zmenil dosť. Ich organizácia hry bola lepšia, vystužil stred, keď dal o jedného hráča dopredu menej ako hrali v prvom zápase. Ale boli sme na to pripravení a zvládli sme to,” zhodnotil hru súpera Kozák, ktorý logicky vysvetlil aj dobrú súhru stredovej formácie v podobe dua Marek Hamšík – Róbert Mak rezultujúcu v druhý gól špílmachra reprezentácie i talianskeho SSC Neapol: “Súčinnosť hráčov sa zlepšuje každým zápasom. Tu už niet času niečo vymýšľať. Už sú prakticky dva roky spolu a začínajú viac cítiť a vedia o sebe. Som rád, že sa dala dokopy partia hráčov, ktorí chcú niečo dokázať a napredujú.”

Celý tím dobre bránil a Macedóncov nepustil do čistej šance, okrem inkasovaného gólu. “V celej defenzíve nášho mužstva sme hrali blízko seba, pripravili sme si ju tak ako sme chceli, aby lopta išla do krídelných priestorov a tam sme vytvorili na nich tlak. Aj Vladko Weiss aj Robo Mak si plnili tieto povinnosti. Inak to nejde na tejto úrovni. V zápase to tak aj bolo.”

Slovensko ťahá sériu deviatich výhier, stúpa v rebríčku FIFA, futbalová eufória pod Tatrami sa stupňuje. Má za sebou skvelú sezónu. “Máme všetci dobrý pocit. Reprezentácia napreduje. To sa nedá oklamať. Dôkazom sú diváci, na všetky tri domáce kvalifikačné zápasy bol plný štadión. Ľudia sa bavia, fandia a to tu dávno nebolo. Človeka to teší. Je našou povinnosťou stále vydať zo seba všetko, lebo prídu aj prehry aj slabšie výkony. Futbal sa hrá pre diváka a my ho potrebujeme. Potrebujeme, aby zostal pri nás.”

Slováci sa najbližšie 5. septembra v Oviede v kvalifikačnom zápase predstavia proti úradujúcemu majstrovi kontinentu Španielsku, no bez kapitána Martina Škrtela a stredopoliara Juraja Kucku, ktorí proti Macedóncom videli tretiu žltú kartu. O tri dni 8. septembra v Žiline Slováci privítajú v ďalšom súboji C-skupiny Ukrajinu. “Kuckova reakcia bola hlúpa. Takto skúsený futbalista nemôže reagovať. Zaslúžená karta. Karta Maťa Škrtela bola vymyslená. To, že nebudú hrať v ďalšom zápase, je škoda. Bol tam ale dlhší úsek hry, kde boli pod rizikom vylúčenia, preto som aj striedal Ďura Kucku,” uviedol na túto tému Kozák, ktorý v zložitej situácii musel nasadiť mladíkov Patrika Hrošovského a Ondreja Dudu: “Sami na vlastnej koži videli, aké to je tempo, a čo to je naskočiť do zápasu za takého stavu. Chcel som ich dať, zápas sa skomplikoval, ale situácia si vyžiadala, aby išli. Nebolo to jednoduché, po prvých neistých dotykoch sa toho ale zhostili dobre. Sú obaja veľmi talentovaní chlapci a je dobre, že ich máme. Dostať šancu si zaslúžia.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali