Učiteľom, ktorým znížili odmenu za prácu na projekte, peniaze doplatia

Učiteľom, ktorým znížili odmenu za prácu na projekte, peniaze doplatia

Bratislava 10. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Na situáciu učiteľov, ktorí mali dostať celkovo menej peňazí, upozornili viacerí opoziční poslanci

Učiteľom, ktorým začiatkom roka znížili počet hodín, a tým aj odmenu za vytváranie scenárov k digitálnym materiálom v rámci projektu financovaného prevažne z eurofondov, majú doplatiť peniaze tento mesiac.

Reklama
Na snímke poslanci Eva Horváthová (vľavo) a Miroslav Kadúc

Na prelome rokov 2013 a 2014 zapojeným učiteľom znížili počet hodín na tvorbu jedného scenára z 50 na 40 hodín, čím klesla aj ich odmena. Učitelia dostávajú za tvorbu scenárov 10 eur za hodinu. Na situáciu učiteľov, ktorí mali dostať celkovo menej peňazí, upozornili viacerí opoziční poslanci. Po rokovaní riadiaceho orgánu a rozhodnutí ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) sa však časová dotácia na výrobu jedného scenára vrátila na pôvodných 50 hodín. „V mesiaci marec bude všetkým 27 učiteľom so zníženou januárovou mzdou pripočítaných chýbajúcich 10 hodín na každý technický scenár, ktorý bol zazmluvnený v danej pracovnej zmluve,“ povedala Katarína Stoláriková, manažérka publicity projektu Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety, v rámci ktorého učitelia vytvárajú scenáre pre tzv. digitálne objekty.

Podľa ministrovho hovorcu Michala Kaliňáka sú pracovné zmluvy od 1. marca 2014 uzatvárané podľa podmienok z roku 2013 – teda v rozsahu 50 hodín na jeden scenár. „Pracovné zmluvy uzatvorené v mesiacoch január a február 2014 (t.j. zmluvy s rozsahom 40 hodín na 1 scenár) sa budú upravovať tak, aby učitelia mali k dispozícii 50 hodín na jeden scenár,“ uviedol hovorca. Suma 500 eur na tvorbu scenára tak zostáva podľa neho pre všetkých učiteľov počas celej doby implementácie projektu.

Reklama

 

Projekt Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecnovzdelávacie predmety rozbehol Ústav informácií a prognóz v školstve vlani

Opozičná poslankyňa Eva Horváthová (OĽaNO) vyzvala minulý týždeň Čaploviča, aby dohliadol na vyplácanie odmien učiteľom, ktorí sa zapojili do projektu. „Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR podniklo všetky kroky potrebné na zabezpečenie rovnakých finančných podmienok pre všetkých učiteľov,“ reagoval Kaliňák.

Vo februári vystúpil na brífingu s poslancami OĽaNO učiteľ zo Zlatých Moraviec, ktorý tvrdil, že mu za prácu na projekte nevyplatili 7000 eur za 14 scenárov. Povedal tiež, že Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ), ktorý projekt realizuje, ho o znížení hodín práce ani neinformoval. Koncom januára sa to podľa vlastných slov dozvedel len z webstránky Centra vedecko-technických informácií, pod ktoré sa ÚIPŠ začlenil od 1. januára tohto roka.

Stoláriková však hovorí, že išlo len o návrhy scenárov, ktoré nie sú honorované, až po ich schválení dochádza k zazmluvneniu. „Pán učiteľ na jeseň 2013 odoslal návrhy scenárov, z ktorých mu bolo schválených 14 návrhov. Tým sa dostal do fázy zazmluvnenia, čo znamená, že keď jeho zmluva vstúpi do platnosti, spomínaný učiteľ začne pracovať na technických scenároch, teda čaká ho práca 14 x 50 hodín, teda 700 hodín,“ povedala Stoláriková.

Reklama

Projekt Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecnovzdelávacie predmety v hodnote takmer 27 miliónov eur rozbehol Ústav informácií a prognóz v školstve vlani. Spolufinancovaný je z prostriedkov Európskej únie. Cieľom je vytvoriť digitálne vzdelávacie objekty pre školy. V rámci projektu majú školy dostať interaktívne tabule, notebooky a ozvučenie.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali