V Sýrii prebiehajú tvrdé boje, ale po inaugurácii Trumpa môžu zbrane pre teroristov prestať tiecť

V Sýrii prebiehajú tvrdé boje, ale po inaugurácii Trumpa môžu zbrane pre teroristov prestať tiecť

Aleppe 22. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Aleppo Media Center)

 

Podľa agentúry Reuters bude Obamova administratíva až do konca svojho pôsobenia dodávať zbrane sýrskej opozícii. Keď sa po inaugurácii  stane prezidentom Donald Trump, dodávky zbraní sa môžu zastaviť. 

Momentálne pokračuje dodávanie zbraní, munície a medikamentov teroristom. Takisto USA pokračuje vo výcviku teroristov, pričom využíva aj pomoc Turecka, Saudskej Arábie, Kataru, Jordánska a iných krajín. Záujemcovia o plné znenie článku si ho môžu prečítať tu.

Reklama
Aleppo Media Center
Ilustračné foto

Experti Ministerstva obrany RF dokázali, že v Aleppe teroristi používajú zakázanú muníciu s chlórom a bielym fosforom. Informáciu potvrdil generál major Igor Konašenkov. Komisia pri expertíze fragmentov mín potvrdila používanie týchto bojových látok, štyria zakázanou muníciou zranení sýrski vojaci potvrdili použitie chemických zbraní zo strany teroristov, k dispozícii je aj lekárska správa, dokumentujúca ich zranenia a zdravotný stav.

Organizácia na zákaz chemických zbraní zo sídlom v Haagu doteraz do Aleppa nevyslala svojich expertov a nezaujala k útoku teroristov žiadne stanovisko. V Sýrii sa zvyšuje počet teroristov, ktorí sú ochotní na svojich pozíciach dodržiavať zastavenie paľby, počet dislokácii sa zvýšil na 967. Na 70 miestach (najmä vo východnom Aleppe) však teroristi pokračujú vo vedení bojových operácii.

Reklama

Ruské a sýrske letecké sily neútočia na body, kde teroristi súhlasili so zastavením paľby. OSN očakáva, že 24.11.2016 sa podarí dosiahnuť od Moskvy a Damasku začatie novej humanitárnej pauzy v Aleppe. Podľa informácii Jana Egellana, zástupcu Stefana de Misturu, skupiny obkľúčené v Aleppe potvrdili, pripravenosť dodržiavať prímerie počas dohodnutej humanitárnej pauzy.

Rusi a Sýrčania sú ochotní súhlasiť s humanitárnou pauzou za predpokladu, že sa naozaj uskutoční operácia vyvedenia civilistov z východného Aleppa. Ak Rusko a Sýria nezískajú garancie, nebudú súhlasiť so žiadnou humanitárnou pauzou. Informáciu potvrdil ruský diplomat Gennadij Gatilov.

Gennadij Gatilov potom znova poukázal na to, že teroristi využívajú civilistov ako živý štít a nedovoľujú im opustiť Východné Aleppo. Ak by sa vo Východnom Aleppe civilisti nenachádzali, znamenalo by to istú smrť pre obkľúčených teroristov.

Podľa informácii ruskej rozviedky momentálne v Sýrii a Iraku bojuje na strane teroristov približne 3200 občanov Ruskej federácie. Informáciu potvrdil Ilja Rogačev,  riaditeľ departamentu pre otázky nových výziev a hrozieb.

V Aleppe napriek ostreľovaniu zo strany teroristov Rusko a Sýria pokračuje v dodávkach humanitárnej pomoci civilnému obyvateľstvu. V posledných hodinách sýrski vojaci rozdelili 4,5 tony humanitárnej pomoci.

Reklama

Teroristi ostreľujú štvrť Salach ad Din i Baajida v Aleppe. Ostreľovanie z mínometov, granátometov i ťažkých zbraní riadia členovia Dzebchat Fatch as Sham a ISIL. Ostreľujú štvrte Arian, Leramon, Sachabu, Urkan, Mogambo, Sejch Said, Seich Maksud, Hamidija. V posledných hodinách následkom teroristického ostreľovania zahynulo 7 detí a viacero civilistov utrpelo zranenia.

Včera sa z východného Aleppa dostali do bezpečia tri rodiny a 7 teroristov sa rozhodlo vzdať sýrskym vládnym silám. Vládne sily pokračujú v čistení juhozápadného Aleppa, včera odrazili vládne jednotky útok teroristov v oblasti Ell Zuchur v blízkosti štvrte Seich Nadzar. Pokračujú prestrelky medzi prokurdskými a protureckými zoskupeniami v oblasti Seich Naser a Eilan.

V Latakii ostreľovali teroristi pozície vládnych jednotiek v oblasti Rasha pri hore Abu Ali.

V Hame pokračuje začisťovanie teroristov, v posledných hodinách dopravili sýrski vojaci do oblasti tri tony humanitárnej pomoci. Pokračujú bojové akcie pri Surane a Macharde. v Oblastí Vadí al Azib vládne vojská zadržali automobil s medicínskou pomocou, ktorý sa snažil preniknúť na územie kontrolované teroristami.

V provincii Homs vládol pokoj, sýrska armáda prikročila k distribúcii humanitárnej pomoci.

Reklama

V provincii Damask ostreľovali teroristi z Dzeish al Islam z mínometov a ručných zbraní obytné štvrte v Bludane a Kafer Batne, takisto štadiňón el Abbasijin a Dzobar. Teroristi ostreľovali aj Arbil, Caush Charabu, tábor el Vafidin, nemocnicu Ibn el Valid, viacero civilistov utrpelo zranenia. Teroristi ostreľovali aj ruské veľvyslanectvo v Sýrii. 105 brigáda Republikánskej Gardy útočí v meste Charasta, kde likviduje skupinu teroristov.

V oblasti Daraa teroristi sporadicky ostreľujú civilné štvrte, v Kuneitre zaútočili na pozície vládnych vojsk, vládni vojaci však útok teroristov odrazili. V Deir ez Zor špeciálna jednotka Republikánskej gardy – skupina al Kasim zničila dva veľké tunely, ktoré využíval ISIS. Niekoľko desiatok teroristov v zavalených tuneloch zahynulo. V oblasti Deir ez Zor útočí aj ruské a sýrske letectvo, ktoré likviduje autocisterny a mobilné ťažné zariadenia teroristov.

V provincii Rakka pokračujú útoky ruského a sýrskeho letectva na taktické ciele teroristov. Lietadlá útočili na bojové pozície, sklady zbraní a delostreleckú batériu ISIS. Lietadlá zničili aj 13 pickupov.

Do bojov sa aktívne zapájajú aj palestínske milície al Quds. Video z bojov palestínskych milícii v Aleppe si môžete pozrieť tu :

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali