V prvý deň si pozrelo letecké majstrovstvo pilotov viac ľudí ako vlani

V prvý deň si pozrelo letecké majstrovstvo pilotov viac ľudí ako vlani

Sliač 1. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Jedno z lietadiel malo včera technickú poruchu, no malo by sa predviesť dnes

Prvý deň Medzinárodných leteckých dní SIAF 2013 (31.8.–1.9.) na Letisku Sliač zhodnotil Hubert Štoksa, riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry, ktorá podujatie organizuje, ako úspešný. Letecké podujatie si podľa jeho slov prišlo pozrieť v sobotu viac ľudí ako vlani.

Reklama
Na snímke britské vojenské lietadlo z čias 2. svetovej vojny Supermarine Spitfire

“Všetko prebehlo v poriadku, mali sme akurát jednu vynechanú ukážku, a to lietadla z Rakúska – Eurofighteru, ktoré malo technickú chybu. Podľa posledných informácií lietadlo by malo letieť dnes (1.9.), takže asi to nebude nič vážne,” konštatoval Štoksa.

Nad letiskom sa predviedlo množstvo typov lietadiel, na zemi si zasa mohli návštevníci vychutnať statické ukážky. Na oblohe sa predstavil aj stroj L-39 Albatros. “Moja ukážka trvá asi 12 minút, pri nej sa dosahujú rýchlosti od nula do približne 620 km/h, preťaženie kladné je plus osem a záporné mínus štyri. Takže využívam všetky limity, ktoré tam sú. Celá ukážka musí byť urobená tak, aby sme minimálne obmedzili divákov dole a v žiadnom prípade ich neohrozili,” povedal pre TASR pilot Albatrosu Roman Poláček.

Reklama

Albatros je podľa neho vynikajúce lietadlo, ktoré používa letka pre výcvik mladých pilotov. “Je elegantné, ľahké, má vynikajúcu riaditeľnosť, dobrú ovládateľnosť, je úplne ideálne pre výcvik mladých pilotov a pokračovací výcvik. Na tom lietadle vlastne robia výcvik, aby mohli pokračovať na lietadle MiG-29,” konštatoval Poláček.

 

V prvý deň Leteckých dní sa ukázalo niekoľko výnimočných leteckých strojov

Čech Martin Špaček, ktorý lieta na Gripene, pre TASR uviedol, že ukazuje manévrovacie schopnosti tohto stroja. “Ukážka trvá asi desať minút, pohybujem sa rýchlosťami asi od 180 km/h do 1000 km/h vo výškach od 30 metrov do asi štyroch kilometrov.” Špaček si myslí, že Gripen je veľmi priateľský stroj pre pilota. “Ja som s ním maximálne spokojný,” dodal Špaček.

Na snímke izraelské bezpilotné špionážne lietadlo Hermes 450

Medzi ďalšie lákadlá leteckých dní patrí napríklad jednomiestne dvojmotorové stíhacie lietadlo Su-27 Ukrajinských vzdušných síl, španielsky národný tím Patrulla Águila (akrobatická skupina), tri historické lietadlá z druhej svetovej vojny – Jak-3, Spitfire a P-51 Mustang. V rámci izraelskej spolupráce je to zasa špionážne lietadlo Hermes 450, ktoré málokedy vidieť na leteckých dňoch.

Reklama

Podľa Štoksu hneď v úvode zaujali divákov aj repliky lietadiel z prvej svetovej vojny. “Ľudia reagovali na to pozitívne, nič podobné vo vzduchu nevideli,” povedal. Dodal, že aj naša MiG–29 bola úžasná. “Bukovský (pilot MiG-29, pozn. TASR) to odlietal úplne excelentne.”

Pripomenul, že v rámci SIAF je pripravených niekoľko cien, hlavná – Best display Smik Trophy je za najlepšiu ukážku v rámci celých leteckých dní. Vyhodnotenie bude na záverečnej Hangár párty, a to dnes po ukončení letového dňa.

Spoluorganizátormi Medzinárodných leteckých dní SIAF 2013 sú Letisko Sliač, a. s., Magnet Press, Slovakia, s. r. o., Banskobystrický samosprávny kraj a mestá Sliač, Zvolen a Banská Bystrica.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

13:38

Najdrahšie obedy majú v Trnavskom kraji, kde sa priemerná suma jedného obeda v prvom štvrťroku tohto roka vyšplhala až na 9,60 eura. Najlacnejšie obedy mali naopak v Trenčianskom kraji, kde zákazníci zaplatili v priemere 7,69 eura. V utorok o tom informoval poskytovateľ stravných lístkov a stravovacích kariet, spoločnosť Edenred.

13:38

Napredovanie výstavby diaľničného úseku Ivachnová – Hubová označil v utorok ružomberský primátor Ľubomír Kubáň za dobrú správu. Pripomenul však, že prioritou je aj dopravné prepojenie diaľnice a rýchlostnej cesty R1. Trvalé dopravné zaťaženie totiž podľa Kubáňa trápi Ružomberok každý deň.

13:37

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať úrokové sadzby. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a guvernér fínskej centrálnej banky Olli Rehn. Zároveň však upozornil, že nepriaznivá geopolitická situácia môže takéto plány zmariť.

13:36

Prebytok zahraničnoobchodnej bilancie eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) vo februári 2024 vzrástol, keďže export sa zvýšil a import klesol.

13:36

Čína a Nemecko majú obrovský potenciál pre obojstranne výhodnú spoluprácu. Povedal to v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, ktorý je na návšteve v ázijskej krajine.

13:35

Hodnota bodu úrazových dávok sa zvýšila o 9,6 % na 28,60 eura. Oproti minulému roku ide o nárast o 2,52 eura. Informovala o tom v utorok Sociálna poisťovňa (SP).

13:34

Európske banky vyzývajú Európsku úniu (EÚ), aby ich označila za kriticky dôležitý “strategický” sektor. Upozornili pritom, že v stávke je ich konkurencieschopnosť a budúcnosť bloku.

13:34

Finančná správa (FS) prvý aprílový týždeň po celom Slovensku zrealizovala akciu LOTUS, zameranú na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autičkárov. V rámci nej bolo zaistených deväť áut, dom, chata, ako aj finančné prostriedky na bankových účtoch v objeme viac ako 260.000 eur. Celková výška rizikovej dane presahuje 4 milióny eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali