SaS vyzýva generálneho prokurátora, aby väzbu 12 aktivistov okamžite ukončil. Danko: Politici by mali rešpektovať verdikt súdu

SaS vyzýva generálneho prokurátora, aby väzbu 12 aktivistov okamžite ukončil. Danko: Politici by mali rešpektovať verdikt súdu

Bratislava 3. decembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby väzbu 12 aktivistov, ktorí minulý týždeň vyvesili 15-metrový transparent na ťažobnú vežu v objekte Hornonitrianskych baní v Novákoch, okamžite ukončil. Uviedol to na tlačovej besede líder SaS Richard Sulík s tým, že takéto konanie nepatrí do 21. storočia a do slobodnej krajiny

Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík

“Toto je znak diktátorských režimov. Netvrdíme, že je správne vniknúť do cudzieho objektu, ale väzobné stíhanie za to, že chceli vyvesiť transparent, je nad rámec toho, čo je primerané. Vyzývam prokurátora, aby ukončil túto dobu uhoľnú,” vyhlásil Sulík.

Reklama

Podľa neho rozhodnutie sudcu vziať ich do väzby vzniklo na základe žiadosti prokurátora a podľa Sulíka by mal prokurátor svoju žiadosť stiahnuť. Sulík nepovažuje za správne, že aktivisti vstúpili na súkromný pozemok, trest však považuje za neprimeraný.

Poslanec NR SR za SaS Alojz Baránik dnes zdôraznil, že väzba je krajný prostriedok, najťažší spôsob zaistenia. Podľa neho v tomto konkrétnom prípade, keď je skupina aktivistov obvinená a vina im nebola doposiaľ preukázaná, nie je dôvod na väzbu.

Reklama

“Zastrašujú sa ľudia, ktorí prejavia svoj názor. Obávame sa, že ľudia ako prokurátor a sudca sa akosi dohodli, že týchto ľudí vytrestáme. Posedia si vo väzbe a na druhýkrát si rozmyslia, či takúto vec urobia,” povedal s tým, že na Slovensku je to umožnené tým, že si každý sudca môže urobiť čo chce a môže to zdôvodniť tým, že má taký právny názor.

Poslanec NR SR a tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek dnes pripomenul, že Hornonitrianske bane Prievidza sú stopercentnou súkromnou spoločnosťou, ktorá až dodnes tvrdila, že nie sú príjemcom žiadnej štátnej podpory.

“Nariadenie o všeobecnom hospodárskom záujme sa ich týka iba ako dodávateľa, rozhodne nemôžu byť brané kvôli všeobecnému hospodárskemu záujmu na pranier. Napriek tomu sa dnes snažia definovať ťažobnú vežu za všeobecne prospešné zariadenie. Pretože im to momentálne vyhovuje. Naopak, na ich zariadenie sa vzťahuje zákon o banskej činnosti, kde je jasne definované, čo sa stane v prípade, že niekto vstúpi na banské územie bez povolenia. Toto je tam definované ako priestupok,” vyhlásil Galek.

Dodal, že pokuta za takýto priestupok je podľa zákona do 50-tisíc korún slovenských (cca 1 660 eur), keďže zákon je z roku 1988. “Je teda veľmi smutné, že sa takto snažia predefinovať ťažobnú vežu, ktorá je určená na dopravu nákladu uhlia,” dodal.

Galek sa pýta, či nejde iba o zastieranie reálnych problémov na Hornej Nitre. Pripomenul, že v okrese Prievidza je o 20 percent vyšší výskyt onkologických ochorení ako na zvyšku Slovenska.

Reklama

“V našich účtoch za elektrinu sa skladáme na 115 mil. eur, ktoré putujú na podporu výroby elektriny z domáceho uhlia. Elektráreň v Novákoch je druhým najväčším znečisťovateľom životného prostredia a v dôsledku ťažby sú rieky na Hornej Nitre znečistené arzénom a územie na Hornej Nitre je poddolované,” uviedol. Zároveň v baniach dochádza k vážnym pracovným úrazom baníkov. Galek sa tiež pýtal, z akého dôvodu a na čí príkaz sú aktivisti vo väzbe?

 

Danko: Politici by nemali komentovať, ale rešpektovať verdikt súdu v prípade Greenpeace

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vyzval politikov, aby rešpektovali a nekomentovali rozhodnutie súdu, ktorý nariadil väzobné stíhanie aktivistov Greenpeace za ich protest proti ťažbe uhlia na Hornej Nitre.

Bez akceptácie rozhodnutí súdov nie je možné budovať právnu spoločnosť. Vyjadrovať sa k akémukoľvek rozhodnutiu súdu nie je úlohou politikov,“ zdôraznil Danko vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol jeho hovorca Tomáš Kostelník.

Reklama

 

Proti rozhodnutiu o väzbe všetci obvinení podali sťažnosti

Aktivistky a aktivisti organizácie Greenpeace budú až do súdneho procesu stíhaní vo väzbe. Rozhodol tak v nedeľu 2. decembra Okresný súd SR v Prievidzi.

“Sudca pre prípravné konanie vzal do takzvanej preventívnej väzby 12 obvinených osôb. Dôvodom je obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe všetci obvinení podali sťažnosti, o ktorých bude po predložení spisu rozhodovať Krajský súd v Trenčíne,” uviedol pre agentúru SITA za Okresný súd v Prievidzi hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Greenpeace toto rozhodnutie považuje za bezprecedentné a vyzýva k solidarite so zadržanými.

Polícia ešte v stredu 28. novembra zadržala pätnásť aktivistov zo štyroch krajín po tom, ako vyvesili 15-metrový transparent na ťažobnú vežu v objekte Hornonitrianskych baní. Troch aktivistov prepustili. Sedem žien a päť mužov zostalo vo väzbe a vzniesli voči nim obvinenie.

Greenpeace od začiatku odmieta tvrdenia Hornonitrianskych baní, že aktivisti ohrozili svojím konaním baníkov. Greenpeace požaduje čo najskoršie zastavenie ťažby uhlia a jeho používanie na výrobu elektrickej energie.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali