Staronový predseda SaS Richard Sulík: Chceme byť silnou vládnou stranou po najbližších voľbách

Staronový predseda SaS Richard Sulík: Chceme byť silnou vládnou stranou po najbližších voľbách

Bratislava 11. júna 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR – Pavel Neubauer)

 

Najsilnejšiu opozičnú stranu SaS povedie aj ďalšie štyri roky Richard Sulík. Rozhodli o tom delegáti dnešného mimoriadneho kongresu SaS. Sulík v tajnej voľbe získal 111 hlasov od 113 prítomných delegátov. Poslanec Európskeho parlamentu, ktorý stranu vedie od jej začiatku v roku 2009, bol jediným kandidátom na tento post.

Na ilustračnej snímke sprava Miroslav Ivan, Renáta Kaščáková, Natália Blahová, Martin Klus, Martin Poliačik, Jozef Rjtár, Ľubomír Galko, predseda SaS Richard Sulík, Jana Kiššová, Eugen Jurzyca, Lucia Nicholsonová, Karol Galek, Alojz Baránik, Juraj Droba a Peter Osuský počas tlačovej konferencie strany Sloboda a Solidarita (SaS) pri predstavení kandidátky SaS do parlamentných volieb 2016
Na ilustračnej snímke sprava Miroslav Ivan, Renáta Kaščáková, Natália Blahová, Martin Klus, Martin Poliačik, Jozef Rjtár, Ľubomír Galko, predseda SaS Richard Sulík, Jana Kiššová, Eugen Jurzyca, Lucia Nicholsonová, Karol Galek, Alojz Baránik, Juraj Droba a Peter Osuský počas tlačovej konferencie strany Sloboda a Solidarita (SaS) pri predstavení kandidátky SaS do parlamentných volieb 2016

 

Reklama

Zmeny nenastanú ani na podpredsedníckych kreslách. Sulík navrhuje do týchto pozícií doterajších podpredsedov Janu Kiššovú, Ľubomíra Galka a Jozefa Mihála. O týchto pozíciách definitívne rozhodne Republiková rada SaS, ktorá by mala zasadnúť ešte v júni. Za generálneho manažéra vymenoval opäť Romana Foltina.

“Viem, že mám v strane konštruktívnych kritikov. Práve preto si myslím, že je tento moment cenný, keď sa strana dokázala postaviť za svojho predsedu a vyslala voličom signál, že keď je to potrebné, vieme sa zjednotiť. O to viac sme pripravení prevziať zodpovednosť za našu krajinu,” povedal Sulík.

Reklama

Mihál, ktorý kandidatúru na predsedu najskôr zvažoval, považuje za dôležité, že SaS je stabilná. “O vládnej koalícii sa to takto povedať nedá. Našou úlohou je a bude urobiť všetko pre to, aby sa v ďalších parlamentných voľbách situácia na Slovensku zmenila, aby sa zmenila vláda a aby ľudia dostali kabinet, aký si zaslúžia,” uviedol.

Sulík tvrdí, že v SaS bolo a je miesto na rôzne názory. “Máme na to rôzne úrovne, kde si to vieme vydiskutovať. Ale nemusíme to robiť príliš často a príliš verejne. Ale pluralita názorov zabezpečená bude,” uistil.

Predsedu si dnes volí aj mimoparlamentné KDH. Sulík na túto tému uviedol, že pravicová liberálna časť je solídne pokrytá stranou SaS a ostáva pravicová konzervatívna časť. “SaS nemá ambíciu túto oblasť pokrývať. Želáme si preto silného a stabilného partnera. Či to bude KDH, OĽaNO-NOVA, alebo nejaká nová strana. Ak má vzniknúť funkčná pravicová vláda, takáto strana musí existovať,” uzavrel Sulík.

Voľba predsedu strany SaS bola jediným bodom mimoriadneho kongresu liberálov. To, že nakoniec žiadnych protikandidátov Sulík nemal, hodnotil pozitívne. “Novinové články ustáli, nikto to už nerieši, bude kongres, a potom pokoj,” povedal pre TASR. Napriek tomu, že podpredsedovia SaS Jozef Mihál a Ľubomír Galko napokon nekandidovali, Sulík pôvodný scenár zachoval a vedúcej straníckej funkcie sa na kongrese najskôr vzdal.

Mimoriadny kongres mal podľa Sulíka potvrdiť pripravenosť SaS prevziať po najbližších parlamentných voľbách zodpovednosť za Slovensko. “Aj kongres prispeje k tomu, že budeme pripravení,” deklaroval.

Reklama

Richard Sulík: Chceme byť silnou vládnou stranou po najbližších voľbách

Súčasná opozičná strana SaS chce byť po najbližších parlamentných voľbách silnou vládnou stranou, pričom prijme aj zodpovednosť, ak bude najväčšou vládnou stranou. Vo svojom prejave na mimoriadnom kongrese SaS v Bratislave to dnes vyhlásil predseda strany Richard Sulík. Na úvod svojho polhodinového vystúpenia sa vzdal funkcie, o ktorú sa vzápätí uchádza v tajnej voľbe ako jediný kandidát.

Sulík má do svojho ďalšieho funkčného obdobia na čele SaS päť oblastí, na ktoré sa chce sústrediť. Prvou je jesenná programová konferencia SaS, na ktorej chce strana aktualizovať svoj program. Zámerom je tiež prijať pozičný dokument, kde bude jasne vymedzené, čo SaS je a čo SaS nie je. “Dúfam, že tento dokument vytvoríme. Sme pravicová a liberálna strana, chceme čím viac ekonomických a osobných slobôd,” deklaroval Sulík.

Naďalej má tiež v pláne tolerovať až podporovať rozmanitosť názorov v strane. “Logicky nemôžme byť úplne naúzko vymedzení a fixovaní na málo tém. V prieskumoch naďalej rastieme. Voliči zistili, že dávame slovám a sľubom ich pôvodný zmysel a že existujú strany, ktoré ak povedia, že toto robiť budeme a toto nie, tak to aj po voľbách platí,” uviedol.

Treťou prioritou Sulíka je pokračovanie v upevňovaní opozičnej spolupráce. Vytvorenie Opozičnej rady s OĽaNO-NOVA považuje za najlepšiu možnú dohodu. “Poznám všetky výhrady voči Igorovi Matovičovi (OĽaNO-NOVA). S Igorom sa dá korektne spolupracovať, a o toto sa budeme snažiť,” uistil. Sulík nevylúčil ani spoluprácu s hnutím Sme rodina, s ĽSNS však takto spolupracovať nechce. “Mám veľký problém spolupracovať s niekým, kto vníma holokaust ako rozprávku,” povedal.

Reklama

Štvrtou prioritou je dobudovanie regionálnych štruktúr SaS. “Doteraz sme boli strana vhodná ako junior partner do vládnej koalície. Dnes si dovolím povedať, že bez SaS žiadna slušná vláda nevznikne, lebo z noci do rána sme sa stali veľkou pravicovou stranou. Preto sa očakáva, že postavíme kandidátov do krajských volieb či komunálnych volieb,” podotkol Sulík.

Piatou prioritou je preto koncentrácia na najbližšie krajské voľby. SaS by chcela predsedov krajov v Bratislavskom a prípadne Trenčianskom kraji. “O toto sa budem osobne snažiť,” uistil Sulík.

Všetkých týchto päť priorít je podľa jeho slov podriadených cieľu, ktorým je prevziať zodpovednosť za Slovensko po najbližších parlamentných voľbách. “Nie sú to len ekonomické reformy, ale aj to, že v slovenskej politike chýba niečo ako česť a plnenie sľubov. Pravidlá sa porušujú, akoby to bola samozrejmosť. Každý deň sme svedkami, že sa v najvyššej politike klame a tí, čo to robia, nelozia po kanáloch, ale pred kamerami hovoria, že sú zodpovední. Okrem SaS tu ale nie je nik iný, na koho sa môže poctivý a čestný občan SR s dôverou obrátiť,” uzavrel Sulík.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali