Ak sa situácia na fakulte informatiky STU nevyrieši, minister Gröhling plánuje zasiahnuť

Ak sa situácia na fakulte informatiky STU nevyrieši, minister Gröhling plánuje zasiahnuť

Bratislava 30. júna 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Ak by sa situácia na Fakulte informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (FIIT STU) nevyriešila ani po zasadnutí Akademického senátu (AS) STU, minister školstva Branislav Gröhling (SaS) plánuje zasiahnuť

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Branislav Gröhling (SaS)

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, v priebehu nasledujúcich pár mesiacov by v skrátenom legislatívnom konaní ministerstvo predložilo novelu zákona o vysokých školách, ktorá by ministerstvu a iným subjektom vysokoškolského prostredia zvýšila právomoci. Akademický senát STU dnes rokuje aj o odchode 26 zamestnancov FIIT, rektor univerzity Miroslav Fikar plánuje senátu navrhnúť odvolanie dekana fakulty Ivana Kotuliaka.

Reklama

Gröhling hovorí, že sa o situáciu na fakulte informatiky STU zaujíma. Zúčastnil sa na zasadnutí Správnej rady STU a je v kontakte s rektorom univerzity aj predsedom AS STU. Ako povedal, vyzval ich, aby komunikovali a spory vyriešili. „Lebo jediný, kto na to trpí, je Slovenská technická univerzita ako taká a jej imidž. Rektor momentálne využije svoju zákonu právomoc a navrhne odvolanie pána dekana. Uvidíme, ako sa k tomu postaví Akademický senát STU,“ dodal.

Minister poukázal, že súčasná legislatíva o vysokých školách neumožňuje ministerstvu v danej situácii konať. Ich jedinou právomocou je podľa jeho slov podpisovanie financií a transferov pre vysoké školy. Verí však, že dnes sa situácia na zasadnutí senátu vyrieši a dopadne to dobre. Zároveň tiež dodal, že ak sa bude situácia ďalej naťahovať, v najbližších mesiacoch prinesú „veľmi rýchlu“ novelu zákona o vysokých školách, ktorou zvýšia niektorým subjektom vysokoškolského prostredia alebo ministerstvu právomoci, aby mohli do sporov zasiahnuť.

Reklama

V prípade, že sa situácia vyrieši, ministerstvo nebude predkladať žiadnu novelu, ale plánuje pripraviť nový zákon o vysokých školách. Predstaviť by ho chceli v prvom alebo druhom kvartáli budúceho kalendárneho roka. Aké zmeny by mal nový zákon priniesť, nateraz minister nechce prezradiť. Spomenul, že by mal riešiť vzťahové aj finančné náležitosti.

Z FIIT STU odchádza väčšina pôvodných akademických zamestnancov a dve tretiny všetkých profesorov a docentov, tiež viacerých garantov štúdia. Dokopy fakultu opúšťa 26 pedagógov. Ako dôvod uviedli, že nevedia ďalej fungovať v súčasných podmienkach na fakulte tak, aby si zachovali morálnu integritu. Medzi odchádzajúcimi učiteľmi sú aj takí, ktorým končia pracovné zmluvy 30. júna a 31. augusta a neboli im predĺžené. Dekana fakulty Ivana Kotuliaka vyzvali pedagógovia k vypísaniu výberových konaní na nových vyučujúcich, no ten to pre koronakrízu odmietol urobiť.

Spory na FIIT STU trvajú rok. Vyhrotili a medializovali sa po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývala dekanka Mária Bieliková. Neskoršie rokovanie s cieľom upokojenia situácie zo 14. januára prinieslo niekoľko dohôd, no situáciu úplne neutíšilo. Problémom na fakulte tiež bolo, že dekan pred voľbami do akademického senátu fakulty prijal veľký počet nových zamestnancov, čím sa zvýšil počet oprávnených voličov, ktorí rozhodovali o členoch senátu. Časť zamestnancov FIIT prvýkrát vstúpila do štrajku 17. februára, neskôr bol prerušený následkom mimoriadnej situácie na Slovensku spôsobenou ochorením Covid-19.

„Mojím jediným cieľom bude stabilizácia pomerov na FIIT STU a vytvorenie podmienok pre návrat do normálneho stavu. Zároveň musím konštatovať, že mám už dlhodobo veľké pochybnosti o integrite aj schopnostiach nového vedenia FIIT STU situáciu riešiť. Dekan Ivan Kotuliak stratil moju dôveru vo chvíli, keď nedodržal slovo a porušil našu dohodu z novembra 2019 o tom, že nebude prijímať nových zamestnancov a nebude robiť také rozhodnutia, ktoré by významným spôsobom ovplyvnili život fakulty,“ uviedol Fikar, ktorý navrhuje odvolanie dekana fakulty informatiky.

 

Reklama

Rektor STU žiada akademický senát, aby vyjadril nedôveru dekanovi FIIT Kotuliakovi. Navrhol jeho odvolanie

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar vyzval Akademický senát (AS) STU o vyjadrenie nedôvery osobe dekana Fakulty informatiky a informačných technológií STU (FIIT STU) Ivana Kotuliaka. Uviedol to v pondelok na zasadnutí AS STU. Zároveň podal návrh na odvolanie Kotuliaka z pozície dekana. Podľa Fikara situácia na fakulte dospela do bodu, ktorý neznesie odklad a predstavitelia STU musia rázne konať. Odchod 26 zamestnancov fakulty nie je podľa neho možné nazvať inak ako rozvratom. Dodal, že meno FIIT aj STU môže byť poškodené v očiach súčasných aj budúcich študentov.

Viacerí členovia senátu AS STU uviedli, že rektor mohol načrtnúť problém skôr, keďže situáciu na FIIT STU riešia na senáte univerzity rok. Zástupcovia študetskej časti uviedli, že im ide o to, aby kvalita školy bola zachovaná a študenti z nej neodišli. Podľa predsedu Správnej rady STU Milana Ftáčnika, ktorý na zasadnutí AS STU vystúpil tiež, sa na STU rozpadá fakulta a povinnosťou teda je hľadať riešenia na jej záchranu.

Predseda AS STU Marián Peciar dal po niekoľkohodinovej diskusii hlasovať o nedôvere dekanovi Kotuliakovi. Odovzdaných bolo 38 hlasovacích lístkov, z toho 35 platných. Výsledkom bolo, že 15 členov senátov hlasovalo za vyslovenie nedôvery, desať sa zdržalo a desať členov hlasovalo za nevyslovenie nedôvery. Návrh tak nebol prijatý a senát dekanovi FIIT STU nevyslovil nedôveru.

Ako priblížil pre médiá Ftáčnik, hlasovanie o vyslovení nedôvery vznikol na základe podnetu študentskej časti AS STU. Za závažnejšie považuje vyjadrenie rektora STU, ktorý vyzval dekana Kotuliaka na odstúpenie „dnes a tu“. Kotuliak sa aj napriek pozvaniu od predsedu AS STU na zasadnutí nezúčastnil. Ftáčnik podotkol, že odvolávanie dekana podľa vysokoškolského zákona je vážnou formálnou vecou, ktorou sa musí zaoberať AS STU. Riešiť by ju mal na svojom mimoriadnom zasadnutí o dva týždne. Prítomný by mal byť aj dekan Kotuliak. „Po všetkých tých stanoviskách, ktoré bude mať príslušný orgán akademického senátu, bude celý senát opäť tajným hlasovaním rozhodovať o tomto vážnom návrhu,“ vysvetlil Ftáčnik.

Reklama

 

Vedenie FIIT STU víta výsledky tajného hlasovania členov Akademického senátu STU

Vedenie Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave víta výsledky pondelkového tajného hlasovania členov Akademického senátu (AS) STU. Ako tvrdí Monika Karoliová, ktorá je poverená zastupovaním dekana FIIT STU Ivana Kotuliaka, hlasovanie ukázalo, že väčšina senátorov Akademického senátu STU odmietla dekanovi vysloviť nedôveru.

“Myslíme si, že väčšina členov AS STU pochopila medializovanú výzvu rektora STU Miroslava Fikara na vyslovenie nedôvery dekanovi FIIT STU ako snahu naďalej prekrývať prešľapy predchádzajúceho vedenia fakulty,” poznamenala v mene dekana Karoliová.

Akademický senát STU v pondelok v tajnom hlasovaní odmietol návrh študentskej časti senátu, aby vyslovil Kotuliakovi nedôveru. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 15 členov senátu, proti bolo desať, rovnako sa desať členov zdržalo hlasovania, tri hlasovacie lístky boli neplatné.

Rektor vyzval na zasadnutí senátu dekana na odstúpenie, s tým, že ak tak neurobí v pondelok, navrhne jeho odvolanie v zmysle zákona o vysokých školách. Predseda Správnej rady STU Milan Ftáčnik poznamenal, že senát sa bude návrhom rektora na odvolanie Kotuliaka zaoberať na mimoriadnom rokovaní, ktoré by sa malo uskutočniť do dvoch týždňov. Následne po vypočutí všetkých stanovísk bude senát opäť tajne hlasovať.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali