Ružička do Calgary zo 109. miesta, po Studeničovi siahlo New Jersey

Ružička do Calgary zo 109. miesta, po Studeničovi siahlo New Jersey

Chicago 24. júna 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Jednotkou sa stal prvýkrát v histórii švajčiarsky hokejista

Najvyššie draftovaným slovenským hokejistom v NHL za rok 2017 je Adam Ružička. Osemnásťročného útočníka si vo štvrtom kole z celkovo 109. miesta v sobotu vybral kanadský tím Calgary Flames. Krídelníka Mariána Studeniča draftoval v piatom kole zo 143. miesta New Jersey Devils.

Reklama
Na snímke Adam Ružička

Jednotkou sa stal prvýkrát v histórii švajčiarsky hokejista. V noci na sobotu si z prvého miesta vybrali zástupcovia New Jersey útočníka Nica Hischiera. Z druhej pozície si Philadelphia zvolila ďalšieho centra Kanaďana Nolana Patricka a ako tretí volil Dallas, ktorý siahol po fínskom obrancovi Mirovi Heiskanenovi. V 1. kole si profiligové kluby nevybrali ani jedného Slováka.

Ružička je odchovanec Ružinova, odkiaľ sa cez Slovan Bratislava dostal do českých Pardubíc, kde pôsobil v juniorských súťažiach. Uplynulú sezónu odohral v nižšej zámorskej súťaži OHL za Sarniu Sting. V 61 zápasoch nazbieral 25 gólov a 21 asistencií. V štyroch dueloch play off pridal dve prihrávky. Ružička reprezentoval Slovensko vo všetkých juniorských výberoch. Tento rok si zahral na MS do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi, v piatich dueloch nazbieral rovnaký počet bodov za dva góly a tri asistencie. Hral aj na šampionáte do 20 rokov.

Reklama

Osemnásťročný Studenič pôsobil v uplynulej sezóne taktiež v OHL v drese Hamilton Bulldogs, za ktorý nastúpil na 58 duelov základnej časti a nazbieral 30 kanadských bodov (18+12). V play off pridal sedem zápasov s bilanciou dva góly a dve asistencie. Kariéru odštartoval v Skalici, odkiaľ sa presunul do Dukly Trenčín a na konte má aj pár zápasov v projektoch slovenskej osemnástky a dvadsiatky. Tento rok si zahral na šampionáte do 20 rokov.

Vlani si profiligové kluby nevybrali ani jedného Slováka, rok predtým siahli po piatich – Erikovi Černákovi, Matejovi Tomekovi, Christiánovi Jarošovi, Radovanovi Bondrovi a Adamovi Húskovi.

Historicky najvyššie draftovaným Slovákom zostáva naďalej Marián Gáborík, v roku 2000 po ňom z tretieho miesta siahla Minnesota. V prvom kole doteraz figurovalo dvanásť Slovákov, naposledy sa v ňom pred štyrmi rokmi presadil Marko Daňo, keď si ho vybral Columbus na 27. priečke. Vôbec prvým draftovaným Slovákom sa stal v roku 1978 Anton Šťastný.

 

Poradie v 1. kole draftu NHL 2017:

Reklama

1. Nico Hischier (center, Švajč.) New Jersey Devils, 2. Nolan Patrick (center, Kan.) Philadelphia Flyers, 3. Miro Heiskanen (obranca, Fín.) Dallas Stars, 4. Cale Makar (obranca, Kan.) Colorado Avalanche, 5. Elias Pettersson (Švéd.) Vancouver Canucks, 6. Cody Glass (center, Kan.) Vegas Golden Knights, 7. Lias Andersson (center, Švéd.) New York Rangers, 8. Casey Mittelstadt (center, USA) Buffalo Sabres, 9. Michael Rasmussen (center, Kan.) Detroit Red Wings, 10. Owen Tippett (krídelník, Kan.) Florida Panthers, 11. Gabriel Vilardi (center, Kan.) Los Angeles Kings, 12. Martin Nečas (krídelník, ČR) Carolina Hurricanes, 13. Nick Suzuki (center, Kan.) Vegas Golden Knights, 14. Callan Foote (obranca, Kan.) Tampa Bay Lightning, 15. Erik Brännström (obranca, Švéd.) Vegas Golden Knighs, 16. Juuso Välimäki (obranca, Fín.) Calgary Flames, 17. Timothy Liljegren (obranca, Švéd.) Toronto Maple Leafs, 18. Urho Vaakanainen (obranca, Fín.) Boston Bruins, 19. Josh Norris (center, USA) San Jose Sharks, 20. Robert Thomas (center, Kan.) St. Louis Blues, 21. Filip Chytil (center, ČR) New York Rangers, 22. Kailer Yamamoto (krídelník, USA) Edmonton Oilers, 23. Pierre-Olivier Joseph (obranca, Kan.) Arizona Coyotes, 24. Kristian Vesalainen (krídelník, Fín.) Winnipeg Jets, 25. Ryan Poehling (center, USA) Montreal Canadiens, 26. Jake Oettinger (brankár, USA) Dallas Stars, 27. Morgan Frost (center, Kan.) Philadelphia Flyers, 28 Shane Bowers (center, Kan.) Ottawa Senators, 29. Henri Jokiharju (obranca, Fín.) Chicago Blackhawks, 30. Eeli Tolvanen (krídelník, Fín.) Nashville Predators, 31. Klim Kostin (center, Rus.) St. Louis Blues

 

Národnosť hráčov v 1. kole draftu:

12 – Kanada, 6 – Fínsko, 5 – USA, 4 – Švédsko, 2 – Česko, 1 – Švajčiarsko, 1 – Rusko

 

Reklama

Prehľad jednotiek draftu NHL od roku 2000:

2000 – Rick DiPietro, brankár (New York Islanders)

2001 – Iľja Kovaľčuk, krídelník (Atlanta Thrashers)

2002 – Rick Nash, krídelník (Columbus Blue Jackets)

2003 – Marc-Andre Fleury, brankár (Pittsburgh Penguins)

2004 – Alexander Ovečkin, krídelník (Washington Capitals)

2005 – Sidney Crosby, center (Pittsburgh Penguins)

2006 – Erik Johnson, obranca (St. Louis Blues)

2007 – Patrick Kane, útočník (Chicago Blackhawks)

2008 – Steven Stamkos, center (Tampa Bay Lightning)

Reklama

2009 – John Tavares, center (New York Islanders)

2010 – Taylor Hall, krídelník (Edmonton Oilers)

2011 – Ryan Nugent-Hopkins, center (Edmonton Oilers)

2012 – Naiľ Jakupov, krídelník (Edmonton Oilers)

2013 – Nathan MacKinnon, center (Colorado Avalanche)

Reklama

2014 – Aaron Ekblad, obranca (Florida Panthers)

2015 – Connor McDavid, center (Edmonton Oilers)

2016 – Auston Matthews, center (Toronto Maple Leafs)

2017 – Nico Hischier, center (New Jersey Devils)

 

Reklama

Slovenské draftové jednotky od roku 2005:

2005 – Marek Zagrapan (celkovo 13., Buffalo)

2006 – Tomáš Marcinko (115., NY Islanders)

2007 – Milan Kytnár (127., Edmonton)

2008 – nebol draftovaný žiadny slovenský hokejista

2009 – Richard Pánik (52., Tampa Bay)

2010 – Martin Marinčin (46., Edmonton)

Reklama

2011 – Tomáš Jurčo (35., Detroit)

2012 – nebol draftovaný žiadny slovenský hokejista

2013 – Marko Daňo (27., Columbus)

2014 – Maximilián Pajpach (174., Colorado)

2015 – Erik Černák (43., Los Angeles)

2016 – nebol draftovaný žiadny slovenský hokejista

2017 – Adam Ružička (109., Calgary)

Reklama

 

Prehľad Slovákov draftovaných v 1. kole:

1992 – Róbert Petrovický (celkovo 9., Hartford)

1997 – Marián Hossa (12., Ottawa), Róbert Döme (17., Pittsburgh)

1999 – Branislav Mezei (10., NY Islanders), Kristián Kudroč (28., NY Islanders)

2000 – Marián Gáborík (3., Minnesota), Marcel Hossa (16., Montreal)

2004 – Boris Valábik (10., Atlanta), Andrej Meszároš (23., Ottawa)

Reklama

2005 – Marek Zagrapan (13., Buffalo), Vladimír Mihálik (30., Tampa Bay)

2013 – Marko Daňo (27., Columbus)

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali