„Rusofóbny rusofil“ (2) alebo ako vznikol „ruský pôvod“ britského premiéra Borisa Johnsona

„Rusofóbny rusofil“ (2) alebo ako vznikol „ruský pôvod“ britského premiéra Borisa Johnsona

Londýn 3. augusta 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Rui Vieira)

 

Predsedom Konzervatívnej strany a britským premiérom sa stal Boris Johnson. Tento politik vyvoláva rozpaky vo viacerých štátoch a včera hovorili o tom, že v Rusku v súvislosti s ním neprechovávajú žiaden optimizmus – a to aj napriek jeho „ruskému pôvodu“. A o tom jeho mýtickom „ruskom pôvode“ sa porozprávame dnes…

Na snímke Boris Johnson

Kým samotný Boris Johnson občas v rozhovoroch s novinármi spomína svoj „ruský pôvod“, mnohí odborníci, novinári a informačné zdroje uvádzajú „rusko-židovský“ pôvod Borisa Johnsona. Ktorá z týchto verzií je pravdivá? Budete sa smiať: ani jedna… Aby sme predsa zistili, kde je ten pes zakopaný, iba trochu si prevetráme minulosť rodiny Borisa Johnsona, „čistokrvného Brita“, ktorý sa narodil v New York City…

Reklama

Jeho praded z matkinej strany bol čerkesko-turecký novinár Ali Kemal, ktorý lovil aj v mútnych vodách politiky a dokonca krátky čas pôsobil vo funkcii ministra vnútra vo vláde Ahmeda Tevfika Okdaya /1845 – 1936/, posledného Veľkého vezíra Osmanskej ríše. Pikantériou je, že práve premiér Ali Kemal dal zatknúť Mustafu Kemala Ataturka, budúceho zakladateľa tureckého štátu a prvého tureckého prezidenta /1881 – 1938/. To sa mu stalo osudným. Keď sa Ataturk chopil moci, dav jeho fanatických prívržencov kameňmi a palicami zabil Ali Kemala, pradeda súčasného britského premiéra. Jeho syn Osman Ali /číže starý otec Borisa Johnsona/ utiekol práve do Veľkej Británie, kde sa usadil a zmenil svoje turecké meno na „britské“ – Wilfred Johnson.

Mnohí analytici, historici a novinári uvádzajú, že Johnson má aj rusko-židovských predkov. Inak, je to dobrý vtip… Prababka britského premiéra z otcovej strany Hanifa Feredová, manželka Ali Kemala, síce sa narodila na území, ktoré v súčasnosti patrí Rusku, ale v žiadnom prípade nemala ani kvapku ruskej krvi a vtedy územie, na ktorom žila, Rusku nepatrilo. Takže v jej prípade „prišiť“ ruský pôvod Borisovi Johnsonovi sa zjavne nepodarí.

Reklama

Hanifa Feredová bola Čerkeska. Žila v Severo-kaukazskom imamáte – teokratickom islamskom štáte, ktorý sa v rokoch 1829 – 1859 nachádzal na časti územia súčasného Dagestanu a Čečenska v Rusku. Počas Kaukazskej vojny /1817 – 1864/ tento štát bol pričlenený k Rusku. A práve počas Kaukazskej vojny Hanifa Feredová utiekla do vnútrozemia Osmanskej ríše, keď ruské vojska začali obsadzovať turecké územia na Severnom Kaukaze.

V Osmanskej ríši prežila strašné časy. Chytili ju otrokári a istý čas „slúžila“ ako otrokyňa. Ali Kemal, budúci turecký premiér, ju vykúpil z otroctva a daroval jej slobodu. Neskôr sa títo dvaja vzali a bývali v Istanbule. Túto verziu pre britských novinárov ochotne opakoval otec súčasného britského premiéra Stanley Johnson. Nie náhodou preto staršiny čerkeskej obci v Rusku pred 4 rokmi pozvali na návštevu vtedajšieho londýnskeho primátora Borisa Johnsona, aby sa oboznámil s územím, kde žila jeho prababka. Hanifa Feredová síce žila  na území súčasného južného Ruska, ale ako so samotným Ruskom, tak aj s ruskou národnosťou nemala nič spoločné.

Ale je tu ešte jeden „žolík“ – tie vyššie spomínané „rusko-židovské“ korene Borisa Johnsona. A tie spájajú s pradedom britského premiéra z matkinej strany – americkým vedcom – paleografom Eliasom Averym Loweom (1879 – 1969), známym v tlači ako EA Lowe. Mimochodom, viaceré zdroje uvádzajú, že to bol „rusko-americký paleograf na univerzite v Oxforde a na univerzite v Princetone. Od roku 1913 do roku 1936 prednášal na Oxfordskej univerzite a od roku 1936 profesor na Princetonskom inštitúte pre pokročilé štúdium…“

Odkiaľ pramení jeho ruský pôvod? Je tam jediný dôvod: narodil sa na území vtedajšej Ruskej ríše. Ruskú národnosť však nemal. A práve z toho pramenia chýry o „rusko-židovskom“ pôvode Borisa Johnsona. Jeho praded z matkinej strany Elias Avery Lowe sa narodil v mestečku Kalvarija, ktoré sa v súčasnosti nachádza v Litve. Toto mestečko je známe tým, že práve v deň, keď fašistické Nemecko napadlo Sovietsky zväz 22. júna 1941, Kalvarija bolo jedným z troch prvých miest, ktoré sa Nemcom podarilo dobyť.

Elias Avery Lowe sa narodil v židovskej rodine. Jeho otec Charles Loew bol obchodník s hodvábom a výšivkou, jeho manželka sa volala Sarah Ragolerová. V roku 1892 emigroval so svojimi rodičmi do New Yorku a v roku 1900 sa stal občanom Spojených štátov. Pôvodne sa menoval Elias Avery Loew, ale v roku 1918 zmenil pravopis svojho mena, urobil ho „americkejším“: Loew – Lowe.

Reklama

Jeho manželka, s ktorou sa v roku 1911 oženil a s ktorou mala tri dcéry, bola prekladateľka  Helen Tracy Lowe-Porterová, neligitímna dcéra princa Wurttemberského, vzdialene spríbuzneného s Fridrichom I. a tým sprostredkovane aj s britskou kráľovskou rodinou a viacerými európskymi dynastiami. Vďaka prababičke Boris Johnson sa môže pýšiť svojim  aristokratickým pôvodom: prababička bola síce nelegitímne dieťa, ale koho to zaujíma? Aristokratický pôvod je aristokratický pôvod…

A vďaka pradedovi Eliasovi Averymu Lowemu súčasnému britskému premiérovi „udelili rusko-židovský pôvod“ alebo dokonca, ako občas uvádza Boris Johnson, „ruský pôvod“. Elias  Avery Lowe bol Žid, ktorý sa narodil v Pobaltsku, na území vtedajšej Ruskej ríše a súčasnej Litvy. Nuž, ani vďaka tomu nedá sa povedať, že bol Rus alebo mal ruskú národnosť. Jediné, čo ho s Ruskom spájalo, bolo to, že sa tam narodil. Dá sa teda povedať, že Boris Johnson má akýsi ruský pôvod? Niektorí odborníci hovoria, že áno, iní s tým nesúhlasia.

No neviem… Keby, napríklad, niektorý náš rómsky spoluobčan teraz odišiel do Veľkej Británie a zostal tam – mohli by o jeho predkoch o takých 100 rokov povedať, že majú rómsko-slovenský alebo nebodaj slovenský pôvod? Nuž, nech si to každý vezme po svojom. Myslím si, že netreba miešať jablká s hruškami a pridávať navyše aj slivky: pôvod, národnosť, miesto bývania alebo narodenia, štátna príslušnosť – to sú všetko odlišné pojmy.

Podľa mňa, otázku pôvodu človeka a v tomto konkrétnom prípade britského premiéra Borisa Johnsona možno riešiť v súlade s národnosťou jeho predkov. Má Boris Johnson aspoň kvapku ruskej krvi? Všetci vedia, že nemá. Potom otázka jeho „ruského pôvodu“ je čisto rétorická…

Eugen Rusnák

Reklama

 

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali