Ruský patriarcha: Feminizmus je veľmi nebezpečný

Ruský patriarcha: Feminizmus je veľmi nebezpečný

Moskva 10. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Ak bude mimoriadne dôležitá úloha ženy zničená feminizmom, potom bude zničené všetko – rodina a aj vlasť

Patriarcha Kirill, hlava ruskej pravoslávnej cirkvi, v utorok vyhlásil, že feminizmus je “veľmi nebezpečný” jav navodzujúci ilúziu slobody žien, ktoré by sa však mali sústreďovať na svoje rodiny a deti.

Reklama
Patriarcha Kirill, líder ruskej pravoslávnej cirkvi (vľavo)

Približne tri štvrtiny Rusov sa pokladajú za pravoslávnych kresťanov a Kirill buduje čoraz užšie vzťahy s prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý vykresľuje cirkev ako strážkyňu ruských národných hodnôt.

“Pokladám za veľmi nebezpečný tento jav, ktorý sa nazýva feminizmus. Feministické organizácie totiž hlásajú pseudoslobodu žien, ktorá stojí nad manželstvom a nad rodinou,” povedal Kirill na stretnutí so skupinou pravoslávnych kresťaniek.

Reklama

“Muž obracia svoj pohľad smerom von, musí pracovať, zarábať peniaze. Žena je však vždy sústredená smerom dovnútra, na deti, na domov. Ak bude táto mimoriadne dôležitá úloha ženy zničená, potom bude zničené všetko – rodina a aj vlasť,” vyhlásil patriarcha.

 

Rusko odmieta vulgárnosť vyprodukovanú Pussy Riot a ich sexuálne zvrhlé akcie, ktoré sa vydávajú za ženské práva

Kirill a Putin kritizovali vlaňajšie zvrhlé vystúpenie ženskej punkrockovej skupiny Pussy Riot, ktorej členky v pestrofarebných minisukniach a kuklách vystúpili pri oltári najposvätnejšej ruskej pravoslávnej katedrály. V inom ich klipe však priamo v chráme na oltári jedna z členiek skupiny súložila s partnerom.

Na svojom improvizovanom vystúpení predniesli “punkovú modlitbu”, v ktorej vulgárne  nadávali na Putina ale hlavne na cirkev a cirkevných predstaviteľov.

Reklama

Tri členky kapely boli odsúdené na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou, pričom jednej z nich medzitým trest pozastavili. Členky z kapely Pussy Riot (preklad je niečo ako Nespokojné vagíny, ale vulgárne) veľmi pobúrili ruskú verejnosť a mnohí žiadali sprísniť ich tresty. Patriarcha Kirill i prezident Putin sa naopak prihováral za mierne tresty.

 

Členky organizácie Femen pobavili Putina

Členky organizácie za práva žien Femen, ktorá po celej Európe protestuje proti zadržiavaniu Pussy Riot, narušili v pondelok v Nemecku Putinovu návštevu obchodného veľtrhu – svojím typickým protestom “hore bez”.

Putin sa zasmial nad výčinom trojice žien nahých od pása hore, ktoré ho označili za “diktátora”. Povedal, že to, čo videl, sa mu páčilo.

Reklama

Kirill v minulosti prirovnal Putinovu vládu v Rusku k Božiemu zázraku. Prezident zasa uviedol, že pravoslávna cirkev by mala hrať väčšiu úlohu v krajine, kde má viera hlboké korene a kde v časoch Sovietskeho zväzu oficiálne platil ateizmus.

Ruskí zákonodarcovia v utorok predbežne schválili zákon, ktorý umožňuje potrestať prečiny proti náboženstvu až piatimi rokmi väzenia.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali