Američania celý svet poučujú o demokracii. Dnes sa im to vracia

Američania celý svet poučujú o demokracii. Dnes sa im to vracia

Moskva 24. októbra (TASR/HSP/Ilustrácia HSP)

 

USA sa zabudli v čase

Amerika sa zabudla v dobe, keď sa rúcal komunizmus a ona so vztýčeným prstom každého na východe poučovala, ako sa ma správať a ako dodržiavať ľudské práva, čo je sloboda, čo je dobré a čo zlé. Ale tie časy už dávno skončili. USA samé sa demaskovali, keď hlavne po 11. septembri prijali zákony, ktoré nemajú nič spoločné so slobodou a demokraciou. 

Reklama

Pred tajnými službami a políciou už nie je bezpečná korešpondencia občanov ani telefónne hovory, ako ani žiadna časť súkromia Američanov. Domová sloboda môže byť pri podozrení z teroristickej činnosti kedykoľvek pošliapaná. Vo väzení môžete trčať bez vysvetlenia a obvinenia na ľubovoľne dlhý čas. Že na najväčšieho svetového exportéra demokracie príliš obmedzila slobodu svojich občanov? No budiž, ale je to samozrejme len a len kvôli demokracii a slobode občanov USA.

 

Reklama
Vladimír, prečo si myslia, že ich demokracia je lepšia?

Amerika si za tých jedenásť rokov po dvojičkách sama získala povesť najväčšieho medzinárodného agresora a teroristu, keď postupne “humanitárne” vybombardovala viacero krajín Irakom počnúc a Líbyou zatiaľ končiac. Samozrejme nie iba tak, urobila to kvôli zavedeniu demokracie a oslobodeniu tých v handrách odetých, utláčaných, neslobodných chudáčikov.

 

Rusko dnes pre zmenu hodnotí stav ľudských práv v USA

Rusko už dnes nie je krajina zvedavá na mudrovačky amerických kovbojov, ktorí majú tu drzosť, neustále hodnotiť stav demokracie všade po svete. Preto teraz dva týždne pred prezidentskými voľbami v USA skritizovalo Rusko Washington za meranie ľudských práv dvojakým metrom, za nesplnenie sľubu zatvoriť väzenie na základni Guantánamo a za používanie trestu smrti v čase. To všetko v čase, keď americký Kongres zvažuje zákon, ktorým by potrestal Moskvu za údajné porušovanie ľudských práv.

Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, si včera vypočula trojhodinovú prezentáciu ministerstva zahraničných vecí o postoji USA k ľudským právam.

Reklama

“Úloha absolútneho vodcu vo sfére ľudských práv, ktorú si USA nárokujú, je neudržateľná a prax ju nepotvrdila,” citovala ruská tlačová agentúra ITAR-TASS splnomocnenca MZV pre ľudské práva Konstantina Dolgova z jeho vystúpenia v Štátnej dume.

 

USA používajú ľudské práva ako zámienku pre zasahovanie do záležitostí druhých

Rusko konštatovalo, že USA využívajú ľudské práva ako zámienku pre zasahovanie do záležitostí zvrchovaných štátov vo svete, čo bola skrytá narážka na úlohu Washingtonu v líbyjskom povstaní, konštatovala agentúra Reuters.

“(Ruské orgány) sa musia brániť pred politikou uplatňovanou Spojenými štátmi, ktorá využíva koncepciu práv ako nástroj nátlaku a základňu pre zasahovanie do vnútorných záležitostí zvrchovaných vlád,” konštatovalo v prezentácii ruské MZV.

Reklama

To je v súlade s výnosom o zahraničnej politike, ktorý ruský prezident Vladimir Putin podpísal v deň svojej májovej inaugurácie. Konštatuje sa v ňom, že Moskva sa bude usilovať o užšie vzťahy s USA, ale nebude tolerovať zasahovanie do svojich záležitostí a “zmrazí snahy využiť ľudské práva… ako nástroj politického nátlaku”.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali