Rusko rozdrví Challengery a Leopardy obrnenou masou

❚❚

Bratislava 31. januára 2023 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Michael Sohn)

 

V blízkej budúcnosti budú ruské ozbrojené sily schopné zvýšiť svoje tankové zoskupenie na Ukrajine na 4000 tankov. NATO a Kyjev to jednoducho nemajú čím vykryť, píšu ruské noviny Svobodnaja Pressa

Fínsko by Ukrajine poslalo tanky Leopard 2, ak by to spravili aj iné krajiny
Na snímke tank Leopard 2

Minulý víkend sa minister obrany Ukrajiny Olexij Reznikov v rozhovore pre kanadskú televíziu CBC pokúsil aspoň trochu objasniť situáciu okolo široko avizovaných dodávok moderných tankov do jeho krajiny zo strany členských štátov NATO. Podľa ministra “ich začneme používať na fronte pravdepodobne na jar”. V počte “najmenej dvoch tankových práporov”.

.

Z hľadiska reálneho posilnenia útočného potenciálu AFU sa teda zjednotená obrnená “hora” Spojených štátov a Európy v záujme dosiahnutia rozhodujúceho prielomu na rusko-ukrajinskom fronte zatiaľ zmenšila takmer na “myš”. Aj keď s prísľubom, že raz tieto dodávky výrazne zvýši.

Je však úplne jasné, že konečné rozhodnutie o objeme a nomenklatúre týchto doplnení v západných hlavných mestách bude závisieť od toho, ako úspešne sa Ukrajincom podarí využiť tieto prvé “najmenej dva tankové prápory” v bojovej zóne. Ak sa od nich budú ruské strely a rakety odrážať ako kamienky od betónového stĺpa, je to jedna vec. Ak budú Abramsy, Leopardy a iné obrnené beštie o pár mesiacov horieť pred ruskýmii zákopmi ako sviečky – obávam sa, že Kyjev bude zo svojich spojencov veľmi sklamaný. Predovšetkým z Američanov, ktorí vopred a veľmi obozretne nesľubujú AFU ani prvé Abramsy pred koncom roka 2023 alebo začiatkom roka 2024.

.

Zoči-voči absolútne nevyhnutným stratám na fronte sa ako prvý výrazne zľakol Londýn, ktorý už predtým prisľúbil AFU svoju prvú rotu 14 jednotiek Challenger 2. Podľa denníka The Sun, ktorý sa odvoláva na informovaný zdroj z britského ministerstva obrany, Londýn teraz rokuje s ukrajinskými generálmi, aby zaručili, že ani jeden Challenger 2, aj keby bol zasiahnutý, nepadne do rúk Rusov.

No, aby sa po preštudovaní trofeje nedostali k technológiám, ktoré sú pre Britov kľúčové. Najdôležitejším z nich je tajomstvo výroby kompozitného panciera s kódovým označením Dorchester, ktorý je podľa slov respondenta novín v súčasnosti najlepší na svete.

“Rusi sa budú zúfalo snažiť zničiť a zajať Challenger 2, čiastočne kvôli svojej propagande, ale aj preto, aby získali prístup k jeho výrobným tajomstvám,” dodal respondent denníka Sun.

Vo svetle týchto obáv sú zaujímavé možnosti bojového využitia tankov Challenger 2, ktoré londýnski dobrodinci navrhujú Kyjevu prediskutovať pred odovzdaním novej zbrane. “Najhorším scenárom je, že tank bude zničený, keď sa frontová línia zrúti a priateľské jednotky ustúpia. Prvým krokom je teda výcvik a spolupráca s plánovačmi operácií, aby sa zabezpečilo, že sa Challenger nebude používať v scenároch, ktoré zahŕňajú reálnu možnosť kolapsu frontovej línie. Druhým krokom je zabezpečiť, aby Ukrajinci na taktickej úrovni vedeli, ako evakuovať tanky pod paľbou. Určite na to majú odvahu,” povedal zdroj pre The Sun.

Preklad z britskej vojenskej technickej angličtiny do zrozumiteľného jazyka: “Ísť ako prvý do útoku – ani náhodou!”. Londýn chce, aby sa Challengery používali len na najstabilnejších častiach frontovej línie. Predpokladáme spôsob streľby z uzavretých palebných postavení spoza širokých chrbtov ukrajinských vojakov.

.

A ak sa majú zúčastniť na ofenzívach AFU, tak len na miestach, kde už front prelomili iní. Rusi v panike utekajú a nemajú šancu zorganizovať protiútok. Ak by sa potom aj jeden z veľkorysých “darov” Londýna poškodil alebo zhorel, ukrajinské evakuačné brigády môžu poň ľahko a bez prekážok prísť. A ak sa dostane pod paľbu (povedzme zo vzduchu), Ukrajinci by mali byť pripravení zaplatiť za evakuáciu Challengera do tyla vlastným životom.

V Nemecku sa naplno rozbehla diskusia o spôsoboch a možnostiach bojového využitia štrnástich Leopardov 2A6, ktoré boli tiež prisľúbené Ukrajine. Zdá sa, že sa uberá realistickejším a vojenskejším smerom.

Miestne vydanie RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) vyslovilo pre Berlín trpkú predpoveď: “Štvrtý ruský tank zničí Leopard. O čom hovoríme?

RND odkazuje na plukovníka Markusa Reisnera, vedúceho oddelenia výskumu a vývoja na Vojenskej akadémii Márie Terézie vo Viedni v Rakúsku. Podľa názoru vojenského experta len na základe taktických a technických vlastností v prehľadnom teréne hociktorý Leopard 2A6 v boji jeden na jedného zaručene porazí priemerný ruský T-72B3. Práve T-72B3 dnes tvoria väčšinu ruského tankového zoskupenia v zóne špeciálnych operácií.

Každý z týchto tankov má svoje silné a slabé stránky. Nemecký tank má vysoký pomer výkonu k hmotnosti a známu nemeckú opraviteľnosť. Motor možno kompletne vymeniť aj v poľných podmienkach za 35-45 minút. Hlavnou vecou však je, že posádka má vyššie situačné povedomie o situácii na bojisku ako ruský tank. Je to vďaka ďalekohľadom Zeiss a pokročilej elektronike.

.

Výsledkom je, že Leopard je založený na presnosti prvého výstrelu. Vzhľadom na absenciu automatického nabíjača totiž trvá jeho posádke vystreliť druhý výstrel dlhšie ako posádkam ruských tankov. Preto sa predpokladá, že pravdepodobnosť zasiahnutia cieľa pre Leoparda by mala byť 98-99 %. Takémuto vysokému číslu teoreticky napomáha aj balistická kalkulačka.

Ruský T-72B3 je obratnejší vďaka nižšej hmotnosti (46 ton oproti 63 tonám nemeckého). Jeho kanón 2A46M-5 strieľa väčší kaliber ako kanón Rheinmetall z tanku Leopard 2A6 (125 mm oproti 120 mm). Automatický nabíjač T-72B3, ktorý Leopard nemá, poskytuje ruským tankistom lepšiu rýchlosť streľby.

Ruské tanky
Ruské tanky T-72B3 počas vojenského cvičenia v Rostovskej oblasti na juhu Ruska

Podľa americkej publikácie Military Watch Rusko nedávno začalo modernizovať časti tankov T-72B3 na úroveň T-72B3M2 vzhľadom na skúsenosti z bojov na Ukrajine. Tým sa “štandardy pancierovania výrazne približujú štandardom najbojaspôsobilejšieho tanku ruskej armády T-90M, ktorý sa na Ukrajine údajne ukázal ako oveľa životaschopnejší, než sa predpokladalo.

Americkí experti zdôrazňujú, že najviditeľnejšie zmeny sa týkajú zosilnenia bočného a pásového panciera, “veľmi podobného pancieru T-90M”. Taktiež sa inštalujú nové dymovnice a prizvárava sa oceľové pletivo pod vežou, ktoré tam predtým nebolo.

Stručne povedané, na bojisku sú približne rovnocennými protivníkmi. Plukovník Markus Reisner je však po zvážení všetkých pre a proti presvedčený, že v súboji má Nemec stále oveľa väčšie šance. “Na zničenie jedného západného Leoparda sú potrebné štyri ruské T-72. Tri stroje T-72 budú zničené. Ale štvrtý vyradí Leoparda” – približne takto vidí filozofiu tankového boja budúcnosti vedúci oddelenia výskumu a vývoja Vojenskej akadémie Márie Terézie.

Nechcem sa ani púšťať do prázdneho sporu o tom, či má plukovník Rejsner pravdu alebo nie. Dobre, predpokladajme aj ten najhorší scenár pre Rusko: má pravdu! Znamená to, že blížiaci sa príchod prvej roty na bojisko, ktorý prisľúbil kancelár Olaf Scholz, dá Ukrajine ďalšie šance na konečné víťazstvo?

Nedá! Ani jedno! Pretože aj keby Ukrajina dostala nie štrnásť, ale sto nemeckých tankov – každý z nich bude zaručene nasadený na frontovej línii mnohonásobne viac ako ruské tanky. V pomere oveľa katastrofálnejšom pre leopardy ako jedna ku štyrom.

Áno, ak budeme musieť – rozdrviť nepriateľa počtom, máme všetky šance. Dokonca aj keď sa krajiny NATO v spoločnom úsilí pokúsia zvrátiť priebeh vojenských udalostí na Ukrajine. Teda v skratke, čo vieme podľa otvorených zdrojov o núdzovom zvýšení ruskej tankovej sily.

Západ si je istý: v ruských skladoch výzbroje a vojenskej techniky sa nachádza celkovo 10 000 až 11 000 tankov rôznych typov a veku. V celom NATO je ich počet mnohonásobne nižší!

Niektoré z týchto vozidiel z ruských zakonzervovaných skladov sa narýchlo prevážajú na vlakoch do závodov na opravu a modernizáciu tankov. Napríklad v nasledujúcich troch rokoch bude zo skladov do 103. tankového opravárenského závodu v Čite dodaných až 800 tankov T-62. Tanky vyradené z prevádzky v ZSSR v roku 1973 a ticho dožívajúce svoj život niekde za Uralom. A preto teraz: “Trúba volá!”.

.

Len z Čity tak ruská armáda dostane približne 250 ďalších T-62 ročne. A teraz to budú úplne iné stroje ako predtým. Podľa bývalého veliteľa 58. armády, v súčasnosti poslanca Štátnej dumy, generálporučíka Andreja Guruleva, sa tieto tanky vracajú do služby s najnovšími termovíznymi zariadeniami, nočnými ďalekohľadmi, sklopným pancierom, dodatočnou ochranou proti raketovým systémom a granátometom.

A závod na opravu tankov v Čite nie je v Rusku jediný. A všetky idú na plné obrátky.

Zakopané v zemi a zamaskované ako ťažko opancierované palebné body s hladkostenným 115 mm kanónom v obrannej línii môžu tieto tisíce T-62 pokojne čakať, kým tie isté útočiace Leopardy 2A6 sa im postavia zraniteľným bokom alebo zadnou časťou. Potom sa pomerajú.

Jediný zostávajúci závod na výrobu tankov v Rusku, Uralvagonzavod v Nižnom Tagile, tiež v noci nespí. Závod bol prestavaný na nepretržitú prevádzku a pred niekoľkými mesiacmi začal vyrábať približne jeden tank T-90 Proryv, najlepší moderný ruský tank, každý deň, ako uvádza “SP”. Všetky tieto jednoducho vynikajúce stroje, ktoré boli prijaté do služby až v apríli 2020, sa na Ukrajinu posielajú po kusoch hneď, ako sú vyrobené.

A tempo výroby sa zvyšuje. Podľa Military Watch spoločnosť Uralvagonzavod dokonca dočasne pozastavila práce na stále nedokončenom, ale potenciálne oveľa lepšom stroji T-14 Armata, aby mohla začať pracovať na veľmi úspešnom stroji Proryv. Na druhej strane americkí experti predpokladajú, že táto obeť, ktorú urobila Moskva čoskoro umožní Uralvagonzavodu dodávať na frontovú líniu približne 800 tankov T-90 Proryv ročne. Inými slovami, jedna nová tanková armáda ročne.

.

Treba mať na pamäti, že podľa verejne dostupných údajov sa do bojov zapojilo už najmenej sto “Proryvov”. Podľa západných zdrojov Rusi za posledný rok stratili len tri z nich. Keď sa nad tým zamyslíte, vyzerá to vzhľadom na rozsah a krutosť bojov ako veľmi slušný výsledok.

Opäť sa vraciame k rakúskemu plukovníkovi Reisnerovi. Odhaduje, že Rusko v najbližších mesiacoch dostane celkovo približne 2 000 ďalších tankov rôznych typov. Okrem tých, ktoré už bojujú na fronte. Ukrajina tak bude čoskoro čeliť približne 4 000 ruským tankom, z ktorých väčšinu budú tvoriť T-72B3 a T-90M.

Koľko tankov očakáva vysnívaný ukrajinský minister obrany Reznikov od západných spojencov do jari? “Najmenej dva prápory”? To znamená – až sto kusov? No, no… Ako sa hovorí: “Uvidíme!”.

“Rusi vedia, že technologicky nedokážu držať krok s dobou a moderným technológiám sa môžu postaviť len vďaka obrovskej mase,” lamentuje plukovník Reisner. Aký je pre Rusov rozdiel v tom, čím vás zasiahnu?

Dôležitý je konečný výsledok, však? A ten sa zdá byť predurčený.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali