Rusko-gruzínske vzťahy na bode mrazu, samozrejme môže za to Putin

Rusko-gruzínske vzťahy na bode mrazu, samozrejme môže za to Putin

Tbilisi 22. júna 2019 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)

 

Portál Vzgljad venuje svoju pozornosť gruzínskej kríze

Na snímke bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili

Známe príslovie hovorí, že zdochýnajúca kobyla najviac kope. Americké elity ťažko nesú skutočnosť, že sa im nedarí v zápase s Ruskom zvíťaziť a snažia sa za každú cenu čo najviac uškodiť Rusku. Americké akcie však strácajú rafinovanú, eleganciu, sú šité horúcou ihlou a sú vytvárané v časovom strese, takže sú odsúdené na neúspech.

Reklama

Za gruzínskymi politickými protestami treba vidieť práve tú časť amerického politického spektra, ktorá sa nevie zmieriť so skutočnosťou, že USA už nie sú veľmocou a multipolárny svet je realitou. Američania potrebujú chaotizovať situáciu na Kaukaze a gruzínski lídri, ktorí sa postavili do čela protiruských vystúpení sú úzko spätí so Saakašvilim a jeho režimom.

Saakašvili je stále figúrka na americkej výplatnej listine, ktorú Američania stratili v Gruzínsku, no Saakašvili sa etabloval na Ukrajine, Saakašviliho politickí kolegovia však v Gruzínsku ostali.

Reklama

Dôvodom protestov v Gruzínsku je návšteva ruských poslancov v Tbilisi, čo si gruzínska opozícia vysvetlila ako ruskú provokáciu. Dav demonštrantov sa dokonca pokúsil vtrhnúť do sídla gruzínskeho parlamentu, no polícia tlupu demonštrantov rozohnala slzným plynom, vodnými delami a gumovými projektilmi.

Médiá hovoria o takmer 240 zranených a dokonca o jednom mŕtvom. Zatknutých bolo takmer 300 demonštrantov. Slniečkárska gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v emotívnom vystúpení tvrdila, že za demonštráciami treba vidieť ruskú tajnú službu. Ako ale súvisí ruská tajná služba s proamerickými exponentami z bývalej Saakašviliho strany samozrejme slniečkárska prezidentka Zurabišviliová nevysvetlila.

Ruský prezident Vladimír Putin reagoval na vývoj situácie v Gruzínsku rýchlo a bez emócií, v podobnom duchu ako reagoval v roku 2016 v prípade Turecka. Zakázal s okamžitou platnosťou civilné lety do Gruzínska a Rusi už stiahli z Gruzínska takmer všetkých dovolenkárov.

Nasledovať môže ekonomické embargo zo strany Ruska, čo bude veľmi pravdepodobne pre Gruzínsko značne nepríjemné. Turecko  bolo a je na tom oveľa lepšie ako Gruzínsko a keď Rusi začali Turkov ekonomicky sankcionovať a prestali do Turecka chodiť ruskí turisti, Turci veľmi rýchlo zmenili svoje postoje.

Protesty v Gruzínsku pokračovali aj včera a pokračujú aj dnes. Možno spravila gruzínska vláda chybu, pretože medzičasom kvôli protestom odstúpil predseda gruzínskeho parlamentu, no demonštranti požadujú aj demisiu ministra vnútra a vypísanie predčasných volieb.

Reklama

Portál RusVesna už priniesol reakciu jedného z rusofóbnych vodcov nepokojov Levana Berdzenišviliho, ktorý keď sa dozvedel, že ruskí turisti odchádzajú z Gruzínska a nasledovať môže embargo na gruzínsky export do Ruska uviedol, že “Rusi sa rozhodli trestať gruzínskych obyvateľov”.

Podľa jeho slov môže Gruzínsko odchodom ruských turistov utrpieť ekonomické straty, no všetko bude len dočasné, pretože na Gruzínsko budú smerovať turisti z Európy, ktorí sú podstatne bohatší. Podobne svojho času rozprával aj Erdogan, všetci vieme ako to dopadlo. Berdzenašvili by si mal už konečne uvedomiť že rusofóbia je prejav blbosti a liečba je pre rusofóba nakoniec vždy bolestná.

Podľa štatistických údajov v roku 2018 navštívilo Gruzínsko 4,8 milióna Rusov a rast turistov sa rekordne zvyšoval aj v roku 2019. Niet sa čomu diviť, Rusi sú na tom finančne podstatne lepšie ako Gruzínci a Gruzínsko je pre Rusov lacnou dovolenkovou destináciou.

Ak si ale Levan Berdzenišvili myslí, že Gruzínsko budú navštevovať Arméni, Azerbajdžanci, Čečenci či Dagestanci, Turci alebo obyvatelia bývalých stredoázijských republík ZSSR, tak je na veľkom omyle. Krásy Kaukazu sú pre Kaukazanov samozrejmosťou (nemusia za nimi cestovať do Gruzínska) a Európania sú zvyknutí na komfort tureckých letovísk, s ktorými nemôžu Gruzínci súperiť. Obyvatelia stredoázijských sovietskych republík majú inú starosti a oveľa horšiu ekonomickú situáciu, takže dovolenky trávia vo väčšine prípadov doma, kto na to má, cestuje najmä do Európy.

Podľa prvých odhadov, každý z Rusov minul v Gruzínsku 530 USD, takže ak Gruzínci stratia ruských turistov, bude to predstavovať približne stratu 750 miliónov USD ročne. Možno keď Gruzínci pekne poprosia, tak im chýbajúce financie do štátneho rozpočtu poskytnú Američania, ktorí ich do demonštrácii aj nahuckali.

Reklama

František Olčaj

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali