Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že má dôkazy, ako Spojené štáty pašujú sýrsku ropu. “Vieme aj, koľko na tom zarábajú”

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že má dôkazy, ako Spojené štáty pašujú sýrsku ropu. “Vieme aj, koľko na tom zarábajú”

Moskva 26. októbra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Screenshot YouTube)

 

Na Ministerstve obrany Ruska okomentovali vyhlásenie šéfa Pentagonu o zachovaní skupiny amerických vojakov na východe Sýrie, údajne aby tak zabránili prístupu IS k ropným poliam

Igor Konašenkov

Vyhlásenia šéfa Pentagonu Marka Espera o akéjsi nutnosti zachovania skupiny amerických vojsk na východe Sýrie, pre ochranu ropných polí pred teroristami IS, by nemalo vyvolávať rozpaky, uviedol oficiálny hovorca Ministerstva obrany Ruska generálmajor Igor Konašenkov.

Reklama

 

Medzinárodný štátny banditizmus

Reklama

Zdôraznil, že všetky zásoby uhľovodíkových surovín a iných úžitkových nerastov na území Sýrskej arabskej republiky nepatria teroristom IS, a tým skôr “americkým ochrancom pred teroristami IS, ale výhradne Sýrskej arabskej republike.

Konašenkov dodal, že ani v medzinárodnom práve, ani v samotnom americkom zákonodarstve nikde nie je a nemôže byť ani jedna zákonná úloha pre americké vojská na ochranu sýrskych zásob uhľovodíkových surovín pred samotnou Sýriou a jej ľuďmi.

A preto všetko, čo teraz robí Washington dobytie a udržiavanie ropných polí na východe Sýrie pod svojou ozbrojenou kontrolou – je jednoducho medzinárodným štátnym banditizmom, vyhlásil.

 

Skutočná príčina počínania Spojených štátov?

Reklama

Skutočná príčina tejto nezákonnej činnosti USA v Sýrii je vzdialená Washingtonom vyhlasovaným ideálom slobody a heslám boja proti terorizmu. Ako svedčia zábery kozmickej rozviedky MO RF, ako pred rozdrvením teroristov IS za Eufratom, tak aj po ňom sa sýrska ropa pod spoľahlivou ochranou amerických vojakov aktívne ťažila a posielala vo veľkom množstve za hranice Sýrie pre spracovanie,” vyhlásil Konašenkov.

Taktiež poukázal, že Washington oficiálne vyhlásil sankcie na dodávky ropných výrobkov do Sýrie, ktoré platia nielen pre americké spoločnosti, ale aj pre akékoľvek iné.

Pod ochranou amerických vojakov a príslušníkov súkromných vojenských spoločností sa posielajú autocisterny z ropných polí vo východnej Sýrii tajne do iných krajín. V prípade akéhokoľvek útoku na takú autokolónu sa na jej ochranu ihneď nasadzujú špeciálne jednotky a bojové letectvo USA. Mimochodom, aj samotná ťažba ropy sa vykonáva za pomoci zariadenia, ktoré bolo dodané poprednými západnými korporáciami nehľadiac na všetky americké sankcie,” dodal.

Pobrežný závod na ťažbu ropy Mayadin

 

Vojenská technika

 

Reklama
Vojenská technika u al-Omar

 

Situácia v Sýrii. Ropa

 

Zberná stanica ropy Daman

 

Koľko USA zarábajú na pašeráctve sýrskej ropy?

Ako uviedol Konašenkov, vývoz ropy realizuje spoločnosť Sadcab, ktorú kontrolujú USA, a ktorá bola založená pri takzvanej Autonómnej administratíve Východnej Sýrie. Príjmy z pašovania sýrskej ropy prichádzajú prostredníctvom brokerských spoločností, ktoré s touto administratívou spolupracujú, na kontá amerických súkromných vojenských spoločností a tajných služieb USA.

“S ohľadom na to, že cena jedného barelu pašovanej sýrskej ropy činí 38 USD, presahuje ročný príjem z tohto” súkromného biznisu amerických štátnych služieb 30 miliónov dolárov.

Kvôli takému nepretržitému, nekontrolovanému a nezdanenému finančnému prúdu bude vedenie Pentagonu a Langley ochotné chrániť a brániť ropné vrty v Sýrii pred mýtickými tajnými bunkami IS donekonečna,uzavrel celú vec generálmajor.

 

Ochrana ropných polí na severovýchode Sýrie

Pentagon skôr tento týždeň oznámil, že má v pláne poslať dodatočné sily na severovýchod Sýrie na ochranu nálezísk ropy pred bojovníkmi teroristickej organizácie Islamský štát.

Reklama

USA chcú posilniť svoje pozície za koordinácie s partnermi z SDF (Arama demokratických síl) na severovýchode Sýrie dodatočnými vojenskými silami a prostriedkami a nepripustí, aby sa tieto náleziská ropy znovu dostali do rúk IS alebo iných hráčov, ktorí situáciu destabilizujú, povedal v rozhovore pre Sputnik hovorca tohto rezortu.

 

Situácia v Sýrii a memorandum

Turecko vykonáva od 9. októbra na severovýchode Sýrie operáciu Prameň mieru proti kurdským oddielom.

Sýrske orgány opakovane odsúdili okupačnú politiku Turecka na severe Sýrie. Rusko uviedlo, že Ankara sa musí vyhnúť krokom, ktoré by mohli brániť vyriešenie sýrskeho konfliktu.

Reklama

Mnohí západní partneri Turecka, vrátane USA, Erdoganovo rozhodnutie odsúdili. Pritom Washington, ktorý predtým podporoval Kurdov, informoval o stiahnutí vojsk.

Kurdi to vyhodnotili ako porušenie dohôd a uzavreli s Damaskom dohodu o spoločnom vzdorovaní Turkom. Sýrska armáda mala obsadiť územie pozdĺž severnej hranice. Vládne vojská vstúpili do radu osád v guvernoráte Rakka a na severe Aleppa, a kontrolujú pohraničné kontrolné stanovište v meste Ajn alArab (Koban).

Washington a Ankara sa 17. októbra dohodli na pozastavení tureckej vojenskej operácie na 120 hodín a na stiahnutie kurdských oddielov zo 30kilometrového nárazníkovej zóny na hranici Turecka a Sýrie, ktorú chce Ankara kontrolovať samostatne. Platnosť režimu zastavenia paľby vypršala o 20:00 SEČ v utorok.

V utorok bolo na základe výsledkov rokovaní prezidentov Ruska a Turecka Vladimíra Putina a Recepa Tayyipa Erdogana podpísané memorandum o vzájomnom porozumení. Predpokladá vstup na sýrsku stranu sýrskotureckej hranice za hranicami zóny tureckej operácie jednotiek ruskej vojenskej polície a sýrskej pohraničnej služby.

Budú napomáhať odsunu kurdských oddielov a ich zbraní na 30 kilometrov od sýrskotureckej hranice západne a východne od zóny operácie Prameň mieru okrem mesta Kámišlí.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali