Rumunská špeciálna operácia proti Rusku stroskotala

Rumunská špeciálna operácia proti Rusku stroskotala

Moskva 1. februára 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Americký plán torpédovania Severného prúdu 2 pomocou Európskej komisie vyzeral výborne, aspoň pokiaľ ide o základnú myšlienku. A síce: ak bude Severný prúd 2 prevedený z jurisdikcie Nemecka do jurisdikcie Európskej komisie a ak budú schválené príslušné obmedzenia na úrovni legislatívy , bude možné zničiť ruský plynovod dokonca bez vyhlásenia sankcií, píše vo svojom komentári Ivan Danilov

Ilustračné foto

Američania len potrebovali mať agenta v priamom zmysle tohto slova, teda krajinu, ktorá predloží Európskemu parlamentu a potom Európskej rade ministrov na prerokovanie zmeny v zákonodarstve Európskej únie, ktoré by fakticky zakázali výstavbu Severného prúdu 2.

Reklama

Rozhodnutie bolo urobené: týmto agentom sa malo stať Rumunsko, ktoré práve nedávno získalo šesťmesačné predsedníctvo v Rade Európskej únie. Práve rumunskej diplomacii sa dostalo cti zorganizovať niečo ako administratívne bleskovú vojnu s cieľom podpory v Európskej rade ministrov takzvanej plynovej smernice, čo je fakticky administratívna zbraň odvety proti Rusku.

Dokumenty boli odoslané, americkí diplomati v Nemecku znovu zaktivizovali svoje protiruské vystúpenia. Treba uznať, že sa našim americkým oponentom podarilo zvýšiť napätie okolo plynovej smernice a Severného prúdu 2 na nevídanú úroveň.

Reklama

Lenže výsledok bol oveľa horší, než očakávali. Rumunský blitzkrieg sa rozbil, nehľadiac na všetku americkú podporu, o teutonskú tvrdohlavosť nemeckej diplomacie. Oficiálna odpoveď a komentáre Berlína ohľadom hlasného rumunského projektu vyzerajú ako zdrvujúci verdikt náročného foodkritika ohľadom veľmi nepodarenej vzorky z produkcie staničného balkánskeho fastfoodu.

Kľúčový citát: Odmietame zmeny navrhnuté Európskou komisiou obsiahnuté v tretej revízii, ktoré, ak to domyslíme do logického konca, majú za cieľ reguláciu iba jedného infraštrukturálneho projektu, kdežto pre ostatné zavádzajú výnimky. Európska komisia neposkytla žiadne vysvetlenie alebo zrozumiteľné argumenty, ktoré by ukázali, ako môžu navrhnuté zmeny prispieť k cieľom energetickej únie.

V preklade z diplomatickej nemčiny do hovorovej slovenčiny bolo Európskej komisii, ktorá vlastne podporila rumunské návrhy, odkázané, že: po prvé, Berlín sa nedá oklamať a všetkým je jasné, že tento dokument za terč Gazprom. Po druhé, nemecká vláda si veľmi jasne uvedomuje svoj priamy záujem na ruskom plynovode a na tom, aby Nemecko bolo hlavným plynovým uzlom Európskej únie.

Okrem Nemecka namietali proti projektu plynovej smernice Holandsko a Fínsko, pričom obe krajiny prudko protestujú proti kľúčovému bodu tohto projektu, ktorý poskytuje Európskej komisii právo kontrolovať medzištátne dohody o doprave plynu, formulovať základné požiadavky voči konaniam a blokovať tieto konania. Ak vyškrtneme zo smernice práve tento bod, bude absolútne neužitočná na zablokovanie Severného prúdu 2. Takže Holandsko a Fínsko stoja v spore s Európskou komisiou a USA na strane Gazpromu.

Takýto odpor zo strany Nemecka, Holandska a Fínska, ktorý radikálne znižuje šance na prijatie plynovej smernice, a tiež správy o tom, že prvá linka plynovodu bude hotová v novembri, mocne podkopali elán nepriateľov Ruska medzi európskymi politikmi. Poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý pravdepodobne vopred vedel o chystanom nemeckoholandskom demarši, s poľutovaním konštatoval: Zachováme si nádej, ale buďme poctiví: Dve mocné krajiny, jedna z nich je Rusko, svetová veľmoc, a druhou je Nemecko, štvrtá najväčšia svetová ekonomika, sa rozhodli postaviť plynovod.

Reklama

Toto konštatovanie zjavného faktu by nemalo vzbudiť žiadny údiv, ale keď to konštatuje poľský politik, vyzerá to ako zázrak. Poľský premiér využil, samozrejme, prípad, aby obvinil zástanca plynovodu zo sebectva kvôli tomu, že Nemecko nechce brať ohľad na záujmy Ukrajiny a Poľska. Existujú ale dôvody pre domnienku, že nemeckí a holandskí politici a tiež majitelia najväčších európskych energetických spoločností, ktorí sa zúčastňujú projektu Severný prúd 2, to dokážu preniesť cez srdce.

Americkým oponentom teraz zostala posledná šanca na zablokovanie plynovodu: Vyhlásenie sankcií proti spoločnostiam, ktoré kladú potrubia, kupujú plyn od Ruska, alebo sa zúčastňuje financovania výstavby. Práve sankciami sa vyhrážal veľvyslanec USA v Nemecku, Trumpov miláčik, Richard Grenelle. Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier mu na to odpovedal: Nie je to tak ľahké urobiť na nás dojem a zastrašiť nás. Zostáva len popriať nemeckým partnerom Gazpromu, aby si zachovali túto závideniahodnú odhodlanosť a nepodľahli požiadavkám Washingtonu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali