Roman Michelko: Matovič má problém. Jeho obraz bojovníka proti korupcii sa rozpadá. Detektor lži by vybuchol

Roman Michelko: Matovič má problém. Jeho obraz bojovníka proti korupcii sa rozpadá. Detektor lži by vybuchol

Bratislava 25. februára 2016 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,HSP)

 

Asi sa dalo očakávať, že finiš volebnej kampane poznačí nejaký ten škandál. Iste,  pochybný predaj vlastnej živnosti (ako uvádzajú médiá s cieľom agresívnej daňovej optimalizácie) svojmu exzamestnancovi (bielemu koňovi) nie je škandál veľkosti Gorily, ale približuje sa ku kauze londýnskych schránok, ktoré držali ochranné známky SDKÚ, cez ktoré sa z pochybných zdrojov – pravdepodobne z provízií z privatizácie – financovala strana a ktorej dôsledkom bolo nekandidovanie Dzurindu v spomenutých voľbách. Poďme však k meritu veci.

Na snímke Igor Matovič
Na snímke Igor Matovič

Igor Matovič už od svojho vstupu do politiky vystupoval ako „najčistejší z čistých“, veľký a neohrozený bojovník proti korupcii, „rytier bez bázne a hany“. Ako sa však ukázalo, až takú snehobielu podnikateľskú minulosť nemá. Iste, jeho podnikateľský projekt – celoplošné inzertné noviny – bol dobrý nápad a ukázal sa aj komerčne úspešný, problém nastal, keď sa chcel posunúť na „vyšší level“.  Keď chcel previesť svoj biznis zo živnosti na akciovku, mal štandardne ukončiť živnosť a pokračovať jasne a transparentne v eseročke. To sa však nestalo.

Reklama

Dnes nás kŕmi rozprávkami o tom, že takúto pochybnú transakciu mu poradila daňová poradkyňa. Úplne mimo sú jeho tvrdenia, že predal svoju živnosť, na účte ktorej bolo vyše 121 miliónov Sk, za 20 000 eur (teda cca 600 000 Sk) a potom si už z cudzej firmy, kde však stále mal dispozičné právo, previedol aktíva, teda finančný zostatok, už spomenutých cca 120 miliónov Sk, na svoj súkromný účet. Každý, kto má elementárnu mieru súdnosti, vie, že ak na účte firmy bolo 121 miliónov Sk, tak kúpna cena mala byť  tých 121 miliónov plus ďalšie aktíva. Takáto suma by sa potom zdanila ako jednorazový príjem, a to, čo by ostalo, by bol čistý zdanený príjem, ktorý by si potom mohol pokojne užívať, alebo investovať podľa svojej slobodnej vôle. To sa však nestalo.

Naopak, Matovič mal iste nielen pre túto transakciu dlhodobé problémy s daňovým úradom, a preto všelijako špekuloval. Prepis celého majetku na manželku kvôli jeho vstupu do politiky je tiež len legenda. Matovičov problém bol v tom, že sa veľmi rýchlo dostal pre neho k veľmi veľkým peniazom a nevedel celkom, čo s tým. Práve v tejto životnej situácii však nešiel cestou štandardného a transparentného zdaňovania svojich ziskov, ale začal špekulovať, až sa dostal do špirály špekulácií a lží, ktorá ho dnes  dobieha.

Reklama
Na snímke Roman Michelko
Na snímke Roman Michelko

Pričom „umelecká“ hodnota jeho „vytáčok a vysvetlení“ má veľmi nevyrovnanú úroveň. Niekedy sa mi zdá až absurdné, že bez náznaku hanby dokáže do očí chladnokrvne tvrdiť lož, ktorá je veľmi ľahko vyvrátiteľná, dúfajúc, že  ľudia sú tak sprostí, že to hneď prehliadnu, alebo že si to neoveria a sugestívne podaná lož v jeho podaní sa stáva pravdou. To je napríklad kauza rotačky, ktorú doniesol rozmontovanú po súčiastkach, aby sa vyhol clu. Stalo sa to v roku 2002, teda približne dva roky pred prvým májom 2004, kedy sme vstúpili do Európskej únie, a tým aj do colnej únie. Každý z nás si veľmi dobre pamätá tento dátum a každý, kto obchoduje v rámci Európskej únie, vie, že dovozné clá boli zrušené až k tomuto dátumu. Matovič však bez náznaku zaváhania, tvrdo, na drzovku hádam tri či štyrikrát pred televíznymi kamerami zaklame, že v roku 2002 už Slovensko bolo v colnej únii, a teda clo by neplatil tak či tak. Rovnako, bez náznaku zaváhania Matovič klamal pri ľahko overiteľnom fakte, že v čase vyšetrovania Kaliňákovej kauzy Kovošrot bol šéfom vyšetrovateľov súčasný policajný prezident Tibor Gašpar a nie Jozef Šátek. Samozrejmosť s akou klamal  a skutočnosť, že aj zjavné a nezvratné usvedčenie zo lži ho ani v najmenšom nevyviedlo z miery, svedčí o tom že hrúbka jeho hrošej kože si nezadá ani s tými najhoršími politickými cynikmi.

Nech už to dopadne akokoľvek, je jasné, že Matovič sa dostal do ťažkej defenzívy a na umelecký dojem ťažko prehráva. Náznakov, že mu poriadne prihára, je nespočetne.

Významný komentátor (inak jeden z najtvrdších kritikov Fica) to na svojom facebooku vtipne komentoval: „Obávam sa, že keby bol dnes Matovič počas tlačovky napojený na detektor lži, tak by vybuchol.“  Ďalší komentátor na vplyvnom konzervatívnom webe napísal komentár s názvom: „Môj tip: Matovič sa nedostane do parlamentu.“ Niekedy sa dokonca zdá, že  obhájeniu parlamentného mandátu neverí ani sám Matovič. Keď sa po dueli s Robertom Kaliňákom lúčil s divákmi, apeloval na nich, ak už neveria jemu, nech aspoň volia hocijaké iné strany, len nie Smer. Toto freudovské prerieknutie znamená, že v podvedomí už prijal svoju porážku a chce len minimalizovať kolaterálne straty.

Dnes teda otázka stojí tak, či jadro Matovičových skalných má viac alebo menej ako 5 percent voličov. Ak ich je menej, je to jasné, ale aj keď prelezie 5 percentnú  hranicu, jeho problém neskončil. Spolu s Danielom Lipšicom dali verejný prísľub, že ak OĽaNO získa menej ako 7 percent, vzdajú sa poslaneckého mandátu. To, že 7 percent nedosiahnu, sa zdá takmer isté, ukazuje sa však, že sľuby pred voľbami (aj tými matičnými) majú pre ich aktérov pramalú váhu.

Roman Michelko

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali