Roháčske plesá

Roháčske plesá

Slovensko 23. novembra 2012 (HSP/Foto:Mária Čapáková)

Cestopis

Z hlučného sveta, v ktorom žijeme, rada unikám do ticha. Na miesta, kde nepočuť zvuky civilizácie a nevidieť výdobytky moderného sveta. Dokonca mám rebríček takýchto obľúbených miest a neustále do neho pribúdajú ďalšie. Na prvej priečke dlhodobo kraľovali Roháčske plesá.

Pohľad na Volovec

Pred tým, ako som sa k nim prvý raz dostala, mala som v predstave horské jazero a neočakávala som, že tam bude iná atmosféra ako napríklad pri Štrbskom plese. Voda a hory, príjemná kombinácia, tešila som sa, že tam idem, ale bez špeciálnych očakávaní. No už keď som sa ocitla hlbšie v Roháčskej doline a predo mnou sa začali objavovať výhľady na horské hrebene, začala som tušiť, že to nebude štandardná aklimatizačná túra, ako sme ju nazvali.

Reklama

Okruh začína vstupom do Roháčskej doliny. Od parkoviska vedie asfaltová cesta až po Ťatliakovu chatu. Z tejto cesty však odbočíme na modrú a tu sa treba rozlúčiť s pozvoľným stúpaním a pripraviť sa na prevýšenie viac ako 600 metrov. Ako bonus plus cestou k plesám čaká na obdivovateľov Roháčsky vodopád. Poskytne človeku prvé osvieženie. Postupne sa začína črtať pomedzi stromy a prezradí ho aj stupňujúca sa vlhkosť vzduchu a hukot padajúcej vody. Lúče slnka, ktoré sa prebojovali až k vodopádu, sa zapreli do tisícov kvapôčiek aerosólu a predviedli dúhu na mieste, kde sa voda padajúca z výšky triešti o skaly. Po tejto príjemnej prestávke treba kráčať ďalej a hlavne vyššie. Až kým sa upachtený turista dostane na križovatku horských chodníkov, odkiaľ môže pokračovať na Baníkov alebo k Roháčskym plesám. Je to ďalšia príležitosť oddýchnuť si, dokonca posedieť na lavičke a pozorovať, ako sa ľudia stúpajúci nahor postupne zmenšujú, až sú z nich len drobné pohybujúce sa bodky. Od tohto miesta k plesám vedú serpentíny, na ktorých je fajn mať so sebou turistické paličky, na hlave čelenku a aspoň liter vody na pitie. Ak stúpame za výdatnej podpory slnka, zíde sa aj suché tričko na prezlečenie. Tak poďme!

Z počiatočného rezkého tempa postupne uberám, podchvíľou sa zastavujem a pozerám sa dole – že koľko som už vyšla, potom hore a mám pocit, že tie serpentíny končia niekde v nebi. Pri prvom výstupe som však netušila, aká odmena ma čaká za túto namáhavú cestu. Srdce ide vyskočiť z hrude, ale cieľ sa pomaly blíži. Chodník prekríži prvý prúdik vody, potom ďalší, prekonáme posledný výšvih a – ocitám sa na mieste, kde sa naozaj nebo dotýka zeme. To úplne prvé, čo ma prekvapí, je neskutočný pokoj. Ticho. Predo mnou pleso, ktoré verne odzrkadľuje okolité štíty. Úplne pokojná hladina. Z nej akoby „vyrastal“ hrebeň Rákoň – Volovec, hoci je v skutočnosti až nad ďalšou dolinou. Cítim bázeň, ja malý človiečik v objatí skalných štítov. Skalami nad plesom sa nesie hvizd svišťa. Dobré oko ho zbadá, ako prechádza strminou. Vo výške nado mnou plachtí kaňa. Dáva o sebe vedieť typickým zavolaním. Aj kamzíky sa prišli ukázať – skvelou „jazdou“ po skalách.

Reklama

Roháčske plesá sa stali mojou láskou na prvý pohľad. Už z názvu je zrejmé, že nejde len o jedno pleso. Sú štyri, vytvárajú kaskády a sú bohato vyzdobené zeleňou a čučoriedkovým porastom. Od najvrchnejšieho pomaly schádzame nižšie k ďalšiemu. Z vody vykukla žaba, malé prekvapenie, nečakala som ju vo výške 1700 metrov. Okrem fauny a flóry sa za každým úsekom cesty menia výhľady. Postupne sa ukazuje Ostrý Roháč, Plačlivé, Smutné sedlo. A to už nás chodník privedie do Smutnej doliny, ktorou schádzame k Ťatliakovej chate. Kým tam prídeme, obchádzame ešte Ťatliakovo jazero s osamelou divou kačicou a pri chate sa rozlúčime so skalnatým horským chodníkom. Asfaltová cesta dáva tušiť, že asi o hodinu budeme naspäť v civilizácii. Štíty Roháčskeho hrebeňa nechávam za chrbtom. Slnko ponad ne pomaly putuje k západu. Záver doliny spestria svojim vystúpením tancujúce lumky. O chvíľu sa nad horami rozhostí večer. Skôr, ako sa všetko ponorí do tmy, ešte stihne slnko vytvoriť na skalných štítoch farebnú galériu.

Odnášam si zhora kus hlbokého pokoja – najlepší liek na dušu ustatú životom v hlučnej civilizácii.

Autor: Mária Čapáková

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali