Robejšek: Švédska vláda klame o kriminalite migrantov. Riadi sa nesprávnymi motívmi

Robejšek: Švédska vláda klame o kriminalite migrantov. Riadi sa nesprávnymi motívmi

Praha 26. januára 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Screenshot YouTube)

 

Politológ Petr Robejšek publikoval na svojom kanáli na YouTube príspevok s názvom: Švédi a morálka. Rozoberá v ňom motívy, prečo švédske vládne úrady sústavne klamali o kriminalite migrantov

Na snímke český politológ a ekonóm Petr Robejšek

“Švédska rada pre prevenciu kriminality má problém. (…) Nedávno sa ukázalo, že už roky prispôsobuje výsledky svojich výskumov politickým potrebám. To znamená, že zatiaľ čo sú vo Švédsku prestrelky a bombové atentáty na dennom poriadku, tak sa vláda snaží udržať ilúziu, že Švédsko je stále tak trochu ako z filmu Pipi Dlhá pančucha,” povedal politológ v úvode svojho príspevku.

Reklama

Podľa jeho názoru švédske vládne úrady klamali kvôli tomu, aby zabránili vzbure švédskeho národa proti prijímaniu migrantov z Afriky a Blízkeho východu.

“Vládny orgán klamal, ale môže to skúsiť zdôvodniť tým, že to bolo z morálnych dôvodov. Vláda chce pomôcť cudzincom, o ktorých si z časti aj právom myslia, že sú prenasledovaní. Zároveň ale je problém v tom, že mnohí z nich sú kriminálnici. Keď túto skutočnosť neutají, tak sa proti prijímaniu utečencov vzbúria obyvatelia. Z toho má švédska vláda strach, a preto sa snaží ľudí ovplyvniť tým, že im nehovorí pravdu,” vyhlásil.

Reklama

Petr Robejšek sa následne v teoretickej rovine pýtal, či je morálne klamať v prospech morálneho cieľa, pričom za morálny cieľ pre účely svojej diskusie označil prijímanie tých, ktorí utekajú pred násilím.

“Zachrániť migrantov je úctyhodné a vytunelovať firmu je zavrhnutiahodné. Keď ale povýšime cieľ na meradlo morálnosti správania, tak si vôbec nepomôžeme, pretože hneď vyvstane iná otázka. Vytunelovať firmu je zle, pretože to poškodí spoločnosť. Ale aké dôsledky pre ňu má poskytovanie útočiska pre utečencov z Afriky a Blízkeho východu?” Pýtal sa politológ.

Včleňovanie ľudí s inými kultúrnymi kódmi a inými vzorcami správania do našej spoločnosti, ktoré sa nechcú prispôsobovať, nakoniec údajne povedie k tomu, že budú zrušené pravidlá pôvodných obyvateľov.

“Prijímanie tých, ktorí sa nechcú riadiť našimi pravidlami a ponechávajú si svoje znamená, že stále pribúda takých, ktorí naše normy a zvyklosti porušujú a jedného škaredého dňa ich jednoducho zrušia,” myslí si politológ.

Riešením je podľa názoru Petra Robejška prestať motať do politiky morálku a začať sa pýtať na účelnosť rozhodnutia pre celú spoločnosť.

Reklama

“Morálka je vyložene zlý radca, keď ide o výber celospoločenských cieľov. Morálka sa totiž týka jedinca, ktorý rozhoduje sám za seba. (…) Politik ale nerozhoduje sám za seba, ale za všetkých ostatných, preto musí uvažovať úplne inak a pýtať sa na záujmy celej spoločnosti. (…) Keby takto konala švédska vláda, tak by dnes nemusela klamať,” uzavrel Robejšek svoj príspevok.

 

 

“Eurofilné ťaženie proti brexitu”

Petr Robejšek predtým na svojom blogu na portáli Aktuálne.sk poukázal na skutočnosť, že zlyhalo mediálne ťaženie proti brextu zo strany vybraných liberálnych médií. Svoju tézu ilustroval na nedávnom víťazstve premiéra Veľkej Británie Borisa Johnsona vo voľbách.

Reklama

“Johnson vyhral a je veľmi poučné pozrieť sa na to, ako ťažko sa s tým eurofilné médiá vyrovnávajú. Zdá sa, že to berú dosť osobne a do istej miery je to aj oprávnené. Ich propagandistické ťaženie proti brexitu totiž zlyhalo na celej čiare. A tak mediálna internacionála, ktorá nedokázala vyhrať pomocou svojich argumentov teraz dokazuje, že nevie prehrávať,” napísal vtedy politológ.

Brexit sa má uskutočniť na konci mesiaca január tohto roku.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali