Riziko jadrovej katastrofy. Čo sa deje v Záporoží a hrozí Európe druhý Černobyľ?

Riziko jadrovej katastrofy. Čo sa deje v Záporoží a hrozí Európe druhý Černobyľ?

Bratislava 9. augusta 2022 (HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Vynikajúca ukrajinská novinárka portálu strana.ua Olesja Medvedeva s kvalitným kanálom na youtube analyzuje aktuálne dianie okolo Záporožskej jadrovej elektrárne. Výňatok toho najzaujímavejšieho prinášame v nasledovnom článku

Na snímke Záporožská jadrová elektráreň

V meste Energodar a v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZJE), ktorá sa tam nachádza, sa odohrávajú hrozivé udalosti. Už niekoľko dní, od 5. augusta, dochádza k ostreľovaniu územia jadrovej elektrárne, ktorá je poškodená a údajne čiastočne nefunkčná. Ukrajina z ostreľovania obviňuje Rusko, ktoré sa elektrárne zmocnilo ešte v marci. Rusi tvrdia, že údery na elektráreň vykonáva Kyjev.

Reklama

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) už varovala pred rizikom jadrovej katastrofy. O to viac, že je to prvýkrát v histórii, čo sa jadrová elektráreň ocitla uprostred vojnového konfliktu. Aj preto je to veľmi znepokojujúce.

Energodar sa nachádza na ľavom brehu Dnepra a Rusi ho obsadili začiatkom marca. Na druhej strane rieky sa nachádzajú Nikopol a Marganec v Dnepropetrovskej oblasti, dve veľké priemyselné centrá.

Reklama

Dlhší čas bolo ostreľovanie na oboch brehoch sporadické, ale približne od začiatku júla sa stalo častejším. Najmä objektov Nikopolu kontrolovaných Kyjevom, ktorého šéf vojenskej správy Jevhen Jevtušenko dokonca vyhlásil odmenu za identifikáciu tých, ktorí riadili ruské ostreľovanie. Častejšie sa strieľalo s gradmi, a to z oblasti Energodaru. Približne v rovnakom čase začali prichádzať údaje o úderoch aj po Ruskom kontrolovanom ľavom brehu. Dňa 12. júla bolo oznámené, že dron bombardoval priemyselnú zónu mesta Energodar a 18. júla samotnú elektráreň. Ďalší podobný úder sa uskutočnil o dva dni neskôr. V okolí jadrovej elektrárne bolo vidieť čierny dym a ruské médiá opäť informovali o drone.

Energodar
Vo vyznačenej časti mapy mesto Energodar, v ktorom sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň

O ďalších desať dní neskôr nasledovali nové útoky na Energodar – tentoraz na obytné budovy. Ukrajinské orgány sa od nich nedištancovali, ale výslovne neuviedli, že to bola ich práca. Starosta Dmitrij Orlov vždy uvádzal, že Rusi utrpeli obete na technike a ľuďoch. Neskôr sa však objavilo vyhlásenie oddelenia štátnej kontroly ukrajinského ministerstva obrany, že ukrajinské sily zasiahli ruské pozície v blízkosti jadrovej elektrárne. Situácia sa v auguste prudko vyostrila. Dňa 5. augusta Rusi  informovali o útoku na ZJE, v ktorej vypukol požiar. Bolo oznámené, že na území jadrovej elektrárne boli prerušené dve elektrické vedenia a poškodené rozvádzače potrebné na fungovanie energetických blokov. Tretia jednotka bola odpojená od napätia, zatiaľ čo štvrtá jednotka znížila svoj výkon. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že došlo k „trom delostreleckým úderom na územie ZJE a mesta Energodar z Ukrajinou kontrolovaného Marganca, pričom bolo vypálených celkovo dvadsať 152 mm striel”.

V ten istý deň ukrajinské úrady obvinili z ostreľovania ruskú armádu. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby prinútilo Rusko a opustiť Záporožskú elektráreň „pre bezpečnosť celého sveta”.

Bývalý prevádzkovateľ elektrárne ukrajinská spoločnosť Enerhoatom uviedol, že ostreľovanie jadrovej elektrárne vážne poškodilo dusíkovo-kyslíkové zariadenie a kombinovanú pomocnú budovu s rizikom úniku vodíka a rozptýlenia rádioaktívnych látok. Zelenskij označil ostreľovanie jadrovej elektrárne za „teroristický čin”. Posolstvom bolo, že Moskva by mala byť uznaná za sponzora terorizmu a na jej jadrový priemysel by mali byť uvalené sankcie. Zároveň sa v médiách začali objavovať informácie, že Rusko v ZJE rozmiestnilo vojenskú techniku a dokonca aj muníciu.

MAAE reagovala na ostreľovanie 5. augusta, ale neuviedla, kto ho uskutočnil. Uviedla len, že situácia by mohla viesť k jadrovej katastrofe, ak sa strany nebudú správať zdržanlivo. „Som nesmierne znepokojený včerajším ostreľovaním najväčšej európskej jadrovej elektrárne, ktoré poukazuje na reálne riziko jadrovej katastrofy, ktorá by mohla ohroziť verejné zdravie a životné prostredie na Ukrajine i mimo nej,” povedal generálny riaditeľ organizácie Rafael Grossi.

Reklama

V nedeľu 7. augusta večer Rusko informovalo o novom útoku na elektráreň. V zóne dopadu sa nachádzala oblasť skladu jadrového paliva, úlomky rakety Uragan vypálenej na elektráreň dopadli 400 metrov od elektrárenského bloku. V Moskve sa objavilo video, na ktorom je vidieť, ako chvostová časť rakety trčí na streche jednej z budov. Z útoku bola obvinená Ukrajina. Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom tvrdila, že išlo o ruský útok. Spoločnosť Energoatom včera uviedla, že Rusi sa vo všeobecnosti pripravovali na vyhodenie elektrárne do vzduchu a nastražili v nej výbušné systémy. Neexistujú však žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že sa takéto vyhlásenie skutočne odznelo.

 

Budú môcť inšpektori vstúpiť do závodu?

Kyjev aj Moskva zároveň začali hovoriť o katastrofických následkoch, ktoré by mohli nastať, ak by v elektrárni došlo k výbuchu. Tieto odkazy boli jasne vyslané medzinárodnému spoločenstvu. Kremeľ označil ostreľovanie ZJE za „mimoriadne nebezpečnú činnosť, ktorá by v prípade zhoršenia mala katastrofálne následky pre rozsiahle územie vrátane územia Európy”. Rusi uviedli, že by to mohlo postihnúť celý čiernomorský región a krajiny čiernomorskej panvy. V máji Štátny inšpektorát jadrového dozoru Ukrajiny zverejnil prognózu, ktoré regióny by mohli byť zasiahnuté v prípade úniku rádioaktívnych látok zo Záporožskej jadrovej elektrárne. V priebehu 71 hodín by atmosférické masy rozniesli rádioaktívne látky po južnej a východnej Ukrajine. Zo susedných krajín by bolo najviac postihnuté Turecko. Rovnako ako Rusko, kde by sa radiácia šírila v rôznych koncentráciách na širokom území od Novorossijska a Rostova po Lipeck a Tambov.

Na snímke radiácia v Záporožskej jadrovej elektrárni

Je preto naozaj ťažké uveriť, že ruské úrady chcú kontaminovať svoje vlastné územia (ako aj tie, ktoré Moskva plánuje vyhlásiť za „svoje”) radiáciou. Nie je tiež jasné, prečo by Rusi, ako tvrdí ukrajinská strana, ostreľovali jadrovú elektráreň, ktorú kontrolujú a kde, ako tvrdia médiá a ukrajinské zdroje, dokonca rozmiestnili svoju techniku. Odborníci z MAAE môžu zistiť, aká je skutočná situácia v elektrárni. Na miesto však nesmú – a to kvôli Ukrajine, ktorá už skôr vyhlásila, že by to legitimizovalo okupáciu. Rusko od začiatku nebolo proti inšpekcii. Teraz, po vyostrení situácie, sa však postoj Kyjeva môže zmeniť, uviedla agentúra Bloomberg. V publikácii sa uvádza, že Kremeľ už pozval medzinárodnú misiu do Energodaru, aby vykonala „činnosti v rámci implementácie bezpečnostných opatrení a monitorovania stavu jadrovej bezpečnosti a ochrany”.

Podľa novinárov môže Ukrajina tentoraz udeliť povolenie na návštevu medzinárodných expertov. Odvolávajú sa na správu šéfa Enerhoatomu Petra Kotina, v ktorej sú uvedené podmienky Kyjeva. „Vyzývame našich partnerov, aby vytvorili demilitarizovanú zónu pri elektrárni. Mala by tam byť misia mierových síl a expertov z MAAE a iných organizácií,” povedal Kotin.

Reklama

Oľga Košarnajová, odborníčka na jadrovú bezpečnosť a bývalá členka rady Štátneho dozoru nad jadrovou bezpečnosťou Ukrajiny, tiež hovorí o potrebe mierových síl: „Ukrajinské orgány musia požiadať OSN o mandát na zavedenie mierových síl do ukrajinských JE a deokupovať ZJE v okruhu 30 kilometrov.”

Je však zrejmé, že Rusi síce vyjadrili ochotu vpustiť expertov MAAE, ale sotva budú súhlasiť s tým, aby tam boli zavedené mierové jednotky. Rusko má s elektrárňou vlastné plány – chce ju odpojiť od Ukrajiny a pripojiť k ruskej energetickej sústave. Zapojenie mierových síl bez súhlasu OSN nie je v žiadnom prípade reálne a Rusko bude túto otázku blokovať prostredníctvom svojho práva veta v BR OSN.

Ukrajina sa zjavne snaží vyvinúť medzinárodný tlak na Rusko v súvislosti s jadrovou otázkou, aby bolo vyhlásené za „štátneho sponzora terorizmu” a aby boli uvalené sankcie na kľúčovú ruskú štátnu spoločnosť Rosatom.

Okrem toho ďalšie zhoršovanie hrozby katastrofy v jadrovej elektrárni môžu priaznivci Ruska na Západe využiť v dvoch svojich hlavných témach. Po prvé, vojna sa musí čo najskôr skončiť kompromisným mierom, inak ľudstvo čaká katastrofa (v tomto prípade jadrová). Po druhé, o nevyhnutnosti obmedziť dodávky nových zbraní dlhého doletu na Ukrajinu (keďže hrozí úder na jadrové elektrárne).

Celkovo je situácia naďalej nebezpečná. A aby sa zabránilo riziku katastrofy, je skutočne potrebné, aby v elektrárni boli zástupcovia MAAE, ktorí by mohli poskytnúť nezávislý názor na to, čo sa v najväčšej európskej jadrovej elektrárni skutočne deje.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:24

Delegácia členov Kongresu USA počas návštevy Taiwanu vo štvrtok prisľúbila taiwanskej prezidentke Cchaj Jing-wen pokračujúcu americkú podporu.

Delegácia bola vedená republikánskym kongresmanom Jackom Bergmanom, ktorý predsedá podvýboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby a špeciálne operácie.

Cchaj Jing-wen, Jack Bergman
Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen a republikánsky kongresman Jack Bergman pózujú počas stretnutia
13:16

Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info.

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali