Richter po brexite neočakáva negatívne dopady na slovenský pracovný trh

Richter po brexite neočakáva negatívne dopady na slovenský pracovný trh

Bratislava 19. januára 2019 (SITA/HSP/Foto: TASR- Branislav Račko)

 

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter (Smer-SD) neočakáva, že by po odchode Veľkej Británie z Európskej únie, teda po brexite, nastali nepriaznivé dopady na pracovný trh na Slovensku

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter

„Verím, že žiadne negatívne dopady z brexitu na Slovensku nenastanú,“ povedal v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Podľa neho je v súčasnosti aktuálnejší tzv. tvrdý, neriadený brexit, o ktorom má v pondelok na rokovať premiér Peter Pellegrini s jednotlivými rezortami.

Reklama

Ak by podľa šéfa rezortu práce a sociálnych vecí nastal tvrdý brexit, bude potrebné urobiť legislatívne zmeny v oblasti sociálneho zabezpečenia, aby ľudia v dôchodkovom veku vracajúci sa na Slovensku z Veľkej Británie mali nárok na vyplácanie dôchodkov.

Ako v diskusnej relácii uviedla tieňová ministerka práce a sociálnych vecí za hnutie OĽaNO Soňa Gaborčáková, brexit prinesie na Slovensku problémy firmám aj pracujúcim. Upozornila na to, že o prácu môže na Slovensku prísť 5 tisíc až 7,5-tisíca ľudí. „Boli by ohrození aj občania Slovenska pracujúci v britských firmách,“ povedala.

Reklama

Ako príklad uviedla automobilku Kia, ktorá vyváža autá do Veľkej Británie. „Netreba to v žiadnom prípade podceňovať a treba sa pripraviť na tieto skutočnosti,“ povedala. Holandsko sa pritom podľa nej na tvrdý brexit pripravuje už od roku 2016, keď napríklad v tejto súvislosti zriadilo nonstop informačnú linku pre podnikateľov, či vyčlenilo finančnú pomoc pre malé a stredné podniky na konzultačné služby.

Slovensko by podľa Richtera malo prijať legislatívne zmeny, aby občania Veľkej Británie pracujúci na Slovensku mali všetky práva ako občania Európskej únie. „Zároveň očakávame, že recipročne Spojené kráľovstvo prijme takéto legislatívne opatrenie aj voči nám,“ povedal. Takáto legislatíva je podľa neho pripravená a parlament ju vie prijať do 29. marca tohto roka, teda do odchodu Veľkej Británie z EÚ.

„Budem iniciovať, aby sme pripravovali legislatívne opatrenie, ktoré sa dotýka sociálneho zabezpečenia,“ povedal. Avizoval, že vicepremiér Richard Raši sa budúci týždeň chystá do Veľkej Británie stretnúť so Slovákmi, ktorí tu pracujú v oblasti informačných technológií. „Idú im konkrétni zamestnávatelia ponúkať podmienky, aby eventuálne zvážili svoj návrat na Slovensko,“ uviedol Richter. Ako dodal, radšej by privítal návrat Slovákov pracujúcich vo Veľkej Británii späť na Slovensko, ako prijímal na Slovensko pracovníkov z tretích krajín.

Vláda by podľa Gaborčákovej mala vyčleniť balík finančných prostriedkov na vytvorenie nových pracovných miest pre prípad, že budú po brexite prepustení ľudia pracujúci na Slovensku. Na tento účel navrhuje využiť aj eurofondy.

„Ak budú naši ľudia prepustení, náš trh práce by mal byť na to pripravený,“ povedala. Dovoz pracovníkov z tretích krajín na Slovensko považuje za hazard s našimi občanmi. V súvislosti s brexitom by poslankyňa NR SR za hnutie OĽaNO z príspevku na bývanie urobila štátnu sociálnu dávku, na ktorú by mali nárok aj ľudia, ktoré nie sú v hmotnej núdzi. Ďalším opatrením by podľa Gaborčákovej mohlo byť predĺženie poberania dávky v nezamestnanosti zo 6 mesiacov na 9 mesiacov.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali