Rezort spravodlivosti navrhuje trestať nezodpovedných majiteľov psov

Rezort spravodlivosti navrhuje trestať nezodpovedných majiteľov psov

Bratislava 23. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Novelizovanie zákonov vytvára predpoklady pre modernejšiu a spravodlivejšiu trestnú politiku

Ministerstvo spravodlivosti SR predložilo do pripomienkového konania návrh novely Trestného zákona a Trestného poriadku. Informovala tom hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Novely navrhujú zaviesť viacero noviniek, medzi nimi aj hrozbu trestu pre majiteľa zvieraťa, ktoré napadlo človeka. Navrhované novely sú podľa Donevovej výsledkom práce expertných skupín ministerstva zložených z popredných slovenských odborníkov na trestné právo.

Reklama
Ilustračné foto

“Návrhom sa reaguje na spoločenskú potrebu vyvodenia trestnej zodpovednosti voči majiteľom zvierat, ktorí z nedbanlivosti porušia svoje povinnosti uložené všeobecne záväzným právnym predpisom, v dôsledku čoho dôjde k napadnutiu inej osoby s následkom ublíženia na zdraví,” uvádza sa v dôvodovej správe k novele. Predkladateľ zákona pritom myslel najmä na prípady útokov psov na ľudí. Nezodpovedným majiteľom tých psov, ktoré napadnú iného človeka bude podľa návrhu hroziť ročné väzenie. Ak niekomu spôsobia ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, hrozba trestu sa zvýši na dva až osem rokov väzenia, uvádza sa v návrhu. Majitelia zvierat však nebudú trestaní, ak útoku predchádzalo napadnutie alebo vyprovokovanie zvieraťa zo strany napadnutej osoby.

Novelizovanie zákonov podľa Donevovej vytvára predpoklady pre modernejšiu a spravodlivejšiu trestnú politiku. “Zmeny sú orientované na obmedzenie obštrukcií zo strany obvinených, zlepšenie situácie vo väzenstve, zabezpečenie plynulosti a dôstojnosti súdneho konania, na elimináciu prieťahov a odstránenie identifikovaných nedostatkov platnej úpravy s ohľadom na aplikačnú prax,” povedala. Dodala, že predloženiu materiálu predchádzalo interné pripomienkové konanie, v ktorom boli zohľadňované podnety súdov, generálnej prokuratúry, akademickej sféry a zástupcov jednotlivých právnických profesií.

Reklama

Ďalej informovala, že návrh noviel okrem iného vytvára prvé predpoklady pre aktívnejšie využívanie alternatívnych trestov, najmä trestu domáceho väzenia a upravuje zásady pre ukladanie trestov, ktoré dnes vedú k neprimerane prísnym sankciám. “Návrh zákona reaguje aj na aktuálnu rozhodovaciu činnosť Súdneho dvora EÚ. Zavádza sa pravidlo, podľa ktorého neoprávnené vyhotovenie rozmnoženiny zverejneného diela z nelegálnych zdrojov zakladá trestnú zodpovednosť až pri vzniku malej škody, teda od 266 eur,” uviedla hovorkyňa. Rezort spravodlivosti si sľubuje pozitívny dosah na rýchlosť konania rozšírením pôsobnosti samosudcu na všetky prečiny a zločiny. V senátoch sa podľa návrhu bude rozhodovať len o obzvlášť závažných zločinoch. Ide o úmyselné trestné činy po novom s dolnou hranicou trestnej sadzby 12 rokov. Navrhuje sa aj rozšírenie pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu o niektoré formy organizovanej trestnej činnosti. Ministerstvo spravodlivosti navrhuje, aby nové pravidlá platili od 1. januára 2015.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali