„Kvalita, čerstvosť, regionálnosť a slovenskosť sú štyri atribúty, o ktoré sa pri výbere dodávateľov opierame. Vážime si dlhoročnú dôveru našich zákazníkov a chceme, aby mali pri návšteve našich predajní pocit výnimočnosti. V našej ponuke si preto môžu vybrať aj výrobky od lokálnych dodávateľov, ktoré v iných predajniach nenájdu,“ tvrdí Branislav Lellák, vrchný riaditeľ obchodnej sekcie COOP Jednoty Slovensko. „V každom regionálnom výrobku sa skrýva kus histórie, tradícií a srdca. Na Slovensku sa môžeme pochváliť množstvom rodinných firiem s fantastickými výrobkami najvyššej kvality, ktorú nám môže svet závidieť. Ako najväčší a najtradičnejší predajca slovenských potravín považujeme ich podporu za samozrejmú. Je to bohatstvo, o ktoré by naša krajina nemala dojsť,“ dodáva Branislav Lellák.
Príkladom úspešného partnerstva na regionálnej úrovni je spoločnosť LAPREMA pôsobiaca najmä v Trnavskom, Trenčianskom a Bratislavskom kraji. Svojimi výrobkami zásobuje obchody patriace pod spotrebné družstvá Prievidza, Trnava a Dunajská Streda. „S COOP Jednotou spolupracujeme od roku 2014. Vážime si, že podporuje slovenských výrobcov a že na pultoch predáva najviac slovenských potravín spomedzi všetkých reťazcov. V dnešnej dobe to už nie je samozrejmosť,“ hovorí Peter Lančarič, konateľ firmy LAPREMA. K spracovávaniu mäsa a mäsových výrobkov sa dostal už v detstve. Neskôr spolu s ďalšími dvomi súrodencami prevzali otcovu firmu a pod súčasným názvom existujú od roku 2001. „Riadime sa heslom ,Denne čerstvé mäso´, čo jednoznačne vystihuje podstatu nášho podnikania. Napríklad, mäso po porážke zvieraťa a schladení hneď v noci spracujeme a následne ho rozvezieme čerstvé do predajní. Minulý rok sme odkúpili spoločnosť „ Mäsovýroba Maroš“ v Trenčíne, a tak v našom portfóliu pribudla aj výroba mäsových výrobkov,“ vysvetľuje Peter Lančarič. Spoločnosť LAPREMA má dve prevádzky: jednu v Siladiciach (okr. Hlohovec), druhú v Trenčíne a spolu 120 zamestnancov, z toho 12 je rodinných príslušníkov. „O to osobnejšie a poctivejšie k práci pristupujeme. Nepoužívame žiaden separát, len výlučne výsekové mäso, časti z neho a prírodné koreniny. Trvanlivé salámy sa u nás sušia a zrejú presne tak, ako je potrebné, neskracujeme technologický proces na úkor kvality, až potom ich dodávame na pulty,“ pokračuje kontateľ firmy LAPREMA.
Spoločnosť má v ponuke čerstvé mäso a produkty z hovädzieho, bravčového, teľacieho aj hydinového mäsa. Spotrebitelia si môžu vybrať až zo skoro 100 výrobkov, medzi ktorými nechýbajú klobásy, salámy, šunky, zabíjačkové špeciality, údeniny, paštéty, nátierky, či v čase blížiaceho sa leta grilovacie klobásy a marinované mäsá. Zákazníci COOP Jednoty si obľúbili aj Európskou úniou certifikované výrobky z kategórie Zaručená tradičná špecialita, Spišské párky a viaceré produkty s logom Značky kvality, ktoré udeľuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
„Predaj výsekového mäsa patrí medzi naše priority a zakladáme si na tom, aby sme ho ponúkali v najvyššej kvalite. Preto venujeme veľkú pozornosť dodávateľom tohto druhu tovaru. Pred šiestimi rokmi sme si ako strategického dodávateľa vybrali spoločnosť LAPREMA. Pri výbere rozhodol fakt, že ponúkajú výlučne kvalitné slovenské mäso. O tom, že naše rozhodnutie v tomto smere bolo správne, svedčí nárast v predaji výsekového mäsa. Od minulého roka sme obohatili aj sortiment tradičných mäsových výrobkov od tohto dodávateľa,“ informuje Jana Škultétyová, nákupca sortimentu mäsa COOP Jednoty Prievidza, s.d.
Zo 450-500 ton mäsa, ktoré spoločnosť mesačne vyprodukuje, smeruje 55-60 ton do jednotlivých Jednôt. Výhoda konzumácie mäsa zo Slovenska spočíva najmä v jeho čerstvosti. Necestuje k nám tisícky kilometrov, čo do obsahu antibiotik v mäse jedno z najmenej v rámci EÚ a je pod prísnou veterinárnou kontrolou od farmy cez bitúnky, spracovanie až po pulty v obchodoch.
Redakciu informovala Zuzana Peiger Ačjaková, PR manažér COOP Jednota Slovensko.