Grécky minister financií odstúpi, ak obyvatelia v referende zahlasujú za reformy

Grécky minister financií odstúpi, ak obyvatelia v referende zahlasujú za reformy

Atény 5. júla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP-Emilio Morenatti, Petr David Josek, Giannis Liakos/InTime News via AP)

 

Väčšina ľudí sa podľa gréckeho ministra nevysloví za reformy

Grécky minister financií Janis Varufakis pre nemecký denník Bild povedal, že odstúpi z funkcie, ak obyvatelia krajiny v dnešnom referende zahlasujú za prijatie prísnejších reforiem, ktorými medzinárodní veritelia podmieňujú poskytnutie ďalšej finančnej pomoci Grécku.

Reklama

Varufakis na otázku, či naozaj odstúpi, ak Gréci zahlasujú za prijatie reforiem, pre Bild povedal: “Rozhodne.” Dodal však, že väčšina ľudí sa nevysloví za reformy, uviedla agentúra Reuters.

 

Reklama

15:30 Účasť v referende musí byť nad 40 percent, aby bolo platné

Do skončenia dnešného gréckeho referenda zostávali štyri hodiny a Gréci stále prichádzali v masívnych počtoch odovzdať svoj hlas, ktorým rozhodujú o svojej finančnej budúcnosti. Grécka súkromná televízia Mega TV informovala, že účasť voličov je pozoruhodne vysoká, už okolo 14.00 h SELČ dosahovala 35 percent, a pred hlasovacími miestnosťami v metropole Atény stáli dlhé rady čakajúcich. Účasť v referende musí byť nad 40 percent, aby bolo platné.

Vysoká účasť voličov v Grécku je bežná, pretože hlasovania sú v krajine povinné – hoci tento zákon sa v posledných rokoch v praxi neuplatňuje.

Dnes 9,8 milióna voličov rozhoduje o tom, či prijmú požiadavky medzinárodných veriteľov zaviesť prísnejšie úsporné opatrenia výmenou za ďalšiu finančnú pomoc pre Grécko.

 

Reklama

14:35 Dnešné referendum v Grécku je prvé od roku 1974, keď Gréci hlasovali o zrušení monarchie

Gréci dnes hlasujú v referende o prijatí prísnych reforiem, ktorými medzinárodní veritelia podmieňujú poskytnutie ďalšej finančnej pomoci, a výsledok hlasovania bude mať ďalekosiahle následky nielen pre zadlženú krajinu, ale pre celú Európu. Hlas už odovzdal grécky premiér Alexis Tsipras, prezident Prokopis Pavlopulos aj minister financií Janis Varufakis. Informácie priniesli tlačové agentúry DPA, AP a Reuters.

Krajne ľavicový premiér Tsipras vyzýval Grékov, aby hlasovali za “nie” prísnym reformám, ktoré požadujú veritelia. Pri vhadzovaní svojho hlasovacieho lístka do urny vo štvrti Kypseli v centre Atén povedal, že je “optimista” ohľadne výsledku referenda.

 

Prezident Pavlopulos vyzval na jednotu Grékov, nech je výsledok referenda akýkoľvek. Keď dnes hádzal do urny svoj hlas, povedal: “Budeme kráčať ďalej, všetci spolu.”

Reklama

Minister financií Varufakis dnes vyhlásil, že referendum dáva Grékom príležitosť rozhodnúť o “ultimáte” v podobe prísnych úsporných opatrení, ktoré Grécku predložila 19-členná eurozóna.

Varufakis dodal, že “obrovské chyby” eurozóny viedli k požiadavkám, aby Grécko uplatnilo ešte prísnejšie úsporné kroky, ale svoj názor na ne musia vyjadriť samotní Gréci. Podľa ministrových slov dnešné hlasovanie “dáva Európe nádej, že spoločná mena a demokracia môžu koexistovať”.

Varufakis prišiel odovzdať hlas v spoločnosti svojho 90-ročného otca Jorgosa na južnom predmestí Atén nazývanom Faliro.

 

11:48 Vôľu vlády môžu mnohí ignorovať, ale nie vôľu ľudu, vyhlásil Tsipras

Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil, že je “optimista” ohľadne výsledku dnešného referenda o prijatí prísnych podmienok medzinárodných veriteľov na riešenie gréckej krízy. Tsipras sa tak vyjadril, keď vhadzoval svoj hlasovací lístok do urny vo štvrti Kypseli v centre Atén.

 

Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

“Dnes je deň osláv, lebo demokracia je oslava,” povedal premiér a zdôraznil, že rozhodnutie má v rukách grécky ľud. “Vôľu vlády môžu mnohí ignorovať, ale nie vôľu ľudu,” dodal.

“Som si istý, že zajtra otvoríme cestu všetkým ľuďom Európy,” vyhlásil.

Reklama

Grécke referendum o prísnejších úsporných opatreniach a reformách, ktorými medzinárodní veritelia podmieňujú poskytnutie ďalších pôžičiek, je ostro sledované. Výsledok hlasovania by mohol rozhodnúť aj o ďalšom zotrvaní krajiny v eurozóne a o politickej budúcnosti ľavicového premiéra Tsiprasa.

Podľa prieskumov sú Gréci ohľadne plebiscitu rozdelení na približne dva rovnako silné tábory, takže jeho výsledok nie je možné jednoznačne predpokladať.

Prieskumy súčasne avizujú, že drvivá väčšina, okolo 75 percent Grékov, si želá zotrvanie svojej krajiny v eurozóne.

Tsiprasova vláda tvrdí, že rozhodné “nie” v dnešnom hlasovaní by posilnilo jej vyjednávaciu pozíciu o treťom balíku pomoci pre Grécko.

Čo teda pomôže Grécku viac – povedať v referende “áno” alebo “nie” prijatiu prísnejších úsporných požiadaviek veriteľov?

Reklama

Zástancovia kampane “áno”, medzi ktorými je celá plejáda bývalých premiérov a hlavná opozičná strana, tvrdia, že Tsiprasova vláda ohrozí miesto Grécka v klube 19 štátov používajúcich menu euro. Tvrdia, že hlasy “áno” budú znamenať, že Grécko rýchlo dosiahne novú dohodu o finančnej pomoci, ktorou podporí svoju potápajúcu sa ekonomiku.

Konzervatívny opozičný líder Antonis Samaras dnes už takisto hodil svoj hlas do referendovej urny. A uviedol: “Hlasujeme ‘áno’ Grécku. Hlasujeme ‘áno’ Európe.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali