Raši: Novelu zákona o Košiciach môžem znova predložiť o pol roka

Raši: Novelu zákona o Košiciach môžem znova predložiť o pol roka

Bratislava 15. februára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, na ktorej chce opozícia odvolávať premiéra Roberta Fica (Smer-SD), je zbytočná, mandátový a imunitný výbor parlamentu bude rokovať o novej pokute pre Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA)

Neúspech novely zákona o meste Košice v druhom čítaní v parlamente možno nadlho zmaril šancu redukovať mimoriadne vysoký počet mestských častí. O týchto témach diskutoval v TABLET.TV predseda mandátového a imunitného výboru NR SR a zároveň primátor Košíc Richard Raši (Smer-SD).

Reklama
Na snímke Richard Raši
Na snímke Richard Raši

Novela zákona o Košiciach v parlamente neprešla o jeden hlas, Raši to hodnotí ako nedorozumenie v koalícii. Jej cieľom bolo preniesť rozhodovanie o počte mestských častí na košické zastupiteľstvo, ktoré by ho následne mohlo redukovať. „U nás v Košiciach je 22 mestských častí a na ich chod ide osem miliónov eur ročne. Navrhoval som redukovať počet mestských častí aspoň na polovicu. Ušetrili by sme aspoň polovicu z tých ôsmich miliónov,“ vysvetľuje Raši. Každá mestská časť má totiž vlastného starostu, zastupiteľstvo aj úrad. Pre porovnanie, Bratislava, ktorá má približne o 200.000 obyvateľov viac ako Košice, má 17 mestských častí. Aj to je podľa Rašiho veľa, ale stále je to o päť menej ako v jeho meste.

Preto začal so starostami košických mestských častí už pred šiestimi rokmi diskusiu o redukcii ich počtu, k ničomu reálnemu však podľa neho neviedla. „Diskusie so starostami viedli k tomu, že každý z nich mal nejaký návrh, ako redukovať počet mestských častí. Bohužiaľ, vo finále, keď mali ukázať niečo, k čomu by sa malo ísť, skôr hovorili o tom, aby sa posilnili ich kompetencie a potom sa riešila racionalizácia. Tvrdím, že ak 22 mestským častiam posilníte kompetencie, už ich nikdy nezrušíte,“ povedal Raši.

Reklama

Preto predložil do Národnej rady návrh, ktorý by umožnil rozhodnúť celomestskému zastupiteľstvu. „Rada starostov by mala právo veta,“ vysvetľuje košický primátor.

Novelu predložil do parlamentu ako poslanecký návrh, predpokladal však, že ho koalícia schváli. Nakoniec chýbal jeden hlas, návrh totiž nepresvedčil časť poslaneckého klubu Mosta-Híd. Raši v TABLET.TV poznamenal, že sa o tom dozvedel až tesne pred hlasovaním. Do budúcnosti by chcel takýmto problémom predchádzať. „Dohodli sme sa, že keď akýkoľvek koaličný poslanec predloží návrh zákona a bude s tým mať niektorý z koaličných partnerov problém, oznámi to cez šéfa svojho poslaneckého klubu, aby sa to vydiskutovalo ešte pred tým, ako to dôjde do (pléna, pozn. TASR) parlamentu,“ konštatoval Raši.

Tento konkrétny návrh novely je možné znovu predložiť o pol roka, podľa Rašiho to však už môže byť neskoro. „Možnosť o pol roka stále je, aj keď si treba uvedomiť, že ak by som predložil zákon o pol roka, dostávame sa do časovej tiesne. Lebo zmeny v samospráve z hľadiska členenia na mestské časti sa musia urobiť do roka pred konaním komunálnych volieb. Tento zákon bol len prvým krokom, dával túto možnosť na mestské zastupiteľstvo,“ pripomenul Raši s tým, že bude hľadať aj iné možnosti, ako problém riešiť.

V diskusii sa vyjadril aj k problému s hanlivými výrokmi v parlamente, dvom poslancom ĽSNS, Milanovi Mazurekovi a Stanislavovi Mizíkovi, už mandátový výbor NR SR odhlasoval pokutu a prípad Igora Matoviča sa ešte rieši. „Do parlamentu prišla strana, ktorá je naozaj extrémistickou. Šíri myšlienky, ktoré tu predtým nezneli. Je to hanobenie rasy, národa, napádanie iných štátov a ich obviňovanie zo zločinov,“ reaguje Raši.

„Na základe podnetu, ktorý dal pán predseda parlamentu, sme sa rozhodli zasadnúť a požiadať poslancov o ospravedlnenie. Stalo sa niečo, s čím zákonodarcovia pri tvorbe zákona nepočítali, teda, že sa naša politická scéna vyvinie až takto extrémnym spôsobom. Títo poslanci využili priestor nie na ospravedlnenie, ale osobnú prezentáciu. Zvolal som mandátový a imunitný výbor. Navrhol som im za dané výroky v parlamente najvyššiu možnú pokutu tisíc eur,“ povedal. Pokutu ešte musí schváliť plénum parlamentu.

Reklama

Líder OĽaNO sa v čase, keď sa mal v pléne ospravedlniť za svoj výrok o Židoch, ospravedlnil z rokovania ako takého s odôvodnením, že má nevyhnutné pracovné povinnosti. Fyzicky pritom v parlamente bol, keďže odtiaľ organizoval tlačovú konferenciu. „Igor Matovič sa týmto, žiaľ, spojil s ĽSNS. Jeho výrok odsúdila aj židovská náboženská obec. Ak mu predseda NR SR neprítomnosť neospravedlní, bude ho riešiť mandátový a imunitný výbor,“ vysvetlil Raši.

Dodal, že sú poslanci, ktorí žijú len zo svojich platov, a tisíceurová pokuta je pre nich sankciou, ktorú pocítia. Pre iných poslancov to však nie je zaujímavá suma a dokonca môžu kalkulovať s tým, že medializácia získaná v súvislosti s výrokmi má vyššiu hodnotu, ako je cena pokuty.
Preto by sa podľa neho výroková imunita poslancov nemala týkať rasistických a xenofóbnych výrokov. „Ak má niekto dostatok peňazí, tak si za tisíc eur pokuty urobí PR, teda politický marketing za mnohotisíc eur. Ale keď bude dôsledkom takýchto výrokov možnosť trestného stíhania a straty poslaneckého mandátu, verím, že si títo ľudia budú dávať pozor, či budú hanobiť akúkoľvek rasu alebo národ,” vyhlásil Raši.

V relácii sa vyjadril aj k mimoriadnej schôdzi parlamentu venovanej odvolávaniu premiéra Fica. Pôvodne bola plánovaná na utorok 14. februára, musela však byť po niekoľkých minútach prerušená. Líder OĽaNO, Igor Matovič, ako navrhovateľ totiž vniesol do rokovacej sály vizuály, ktoré zákon nepovoľuje a odmietol ich odstrániť. Opoziční poslanci z iných strán ho potom kritizovali, že zmaril diskusiu o probléme s energiami.

Podľa Rašiho je však schôdza zbytočná ako taká. Vládna koalícia je podľa neho stabilná a nedá sa očakávať, že by premiér hlasovanie neustál. Od diskusie neočakáva racionalitu, ale skôr opozičné preteky „o najväčšieho vládobijcu“. „Z môjho pohľadu opozícia nechce racionálne diskutovať. Témy, ktoré otvára, často nemajú obsah. Takmer každý deň urobí niekto z opozičných predstaviteľov tlačovú konferenciu s cieľom priniesť, v úvodzovkách, bombastickú informáciu, niekoho obviniť,“ poznamenal Raši s tým, že cieľom tlačoviek je podľa neho len samotná medializácia, fakty a dôkazy pre podporu obvinení väčšinou chýbajú.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali