Ramsay o knihe Šťastný chlapec: “Ľudia ma vďaka nej môžu spoznať”

Ramsay o knihe Šťastný chlapec: “Ľudia ma vďaka nej môžu spoznať”

Bratislava 28. novembra 2022 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Publikácia “Šťastný chlapec” dokumentuje pôsobenie trénera Craiga Ramsayho na striedačke  slovenskej hokejovej reprezentácie. Jej autori ju spolu s kanadským trénerom pokrstili v pondelok v priestoroch kníhkupectva v Bratislave a Ramsay po krste uviedol, že ho teraz budú môcť slovenskí fanúšikovia viac spoznať

Craig Ramsay
Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay

Symbolickému krstu predchádzala debata všetkých zainteresovaných tvorcov. Autobiografia sa na pulty kníhkupectiev dostala 15. novembra a má viac ako 200 strán, ktoré popisujú obdobie od príchodu kanadského trénera v roku 2017. Vznik knihy umožnilo vydavateľstvo Ikar. “Ja si myslím, že kniha bude veľmi úspešná. Napovedajú tomu už prvé predaje. Nesmierne si vážime, že sme mali možnosť ísť do takéhoto projektu. Craig je úžasná, jedinečná osobnosť a jeho životný príbeh je nesmierne inšpiratívny,” začala besedu pred krstom manažérka vydavateľstva Lucia Čarná.

Reklama

Prvotná myšlienka o napísaní knihy prišla po úspechu slovenskej reprezentácie na pekinskej olympiáde. “Cítili sme, že musíme niečo urobiť, ale ani sme netušili, že čo. Vedeli sme, že Craig jedného dňa zo Slovenska odíde, ten čas bude musieť prísť a zatiaľ ho, chvalabohu, tlačíme pred sebou. Veľmi sme chceli, aby niečo po jeho odchode zo Slovenska zostalo. Máme veľkú možnosť byť na reprezentačných akciách, dať si s ním jedno dve pivká a porozprávať sa aj neformálne. Príbehy a myšlienky, ktoré on dokáže rozpovedať sú neuveriteľné. Kolega Peter Jánošík prišiel prvý s tým, že by to mohla byť kniha,” povedal jeden z autorov publikácie Tomáš Kyselica.

Na jeho slová následne nadviazal aj Jánošík: “Ja som možno mal tú prvú myšlienku, ale po náročnom roku s OH a MS som sa cítil naozaj unavený. Keď som Tomášovi spomenul nápad napísať s Craigom knihu, tak on bol ten, kto kopol do vrtule, spísal nejakú osnovu, naplánoval všetky stretnutia a nakoniec to vyšlo. Možno aj rýchlejšie ako som čakal.”

Reklama

Kanadský kouč začal svoje rozprávanie tradične výborne naladený. “Moja prvá reakcia bola, že čo títo dvaja výtržníci chcú,” so smiechom reagoval na otázku o tom, ako sa dozvedel o vznikajúcej myšlienke. “Predtým ako som prišiel na Slovensko ma veľa ľudí nepoznalo, táto kniha môže pomôcť k tomu, aby ma spoznali.”

Autobiografia s názvom Craig Ramsay Šťastný chlapec, ktorú vydalo najväčšie slovenské vydavateľstvo ako svoju 7456. publikáciu, pozostáva z desiatich kapitol a bonusovej autorskej vsuvky, ktorá opisuje návštevu Craiga uňho doma v Tampe na Floride. Kanadský tréner sa v rozprávaní preniesol od prvého kontaktu so slovenským hokejom až do roku 2022, v ktorom absolvoval bronzovú jazdu na ZOH v Pekingu i úspešné majstrovstvá sveta vo Fínsku, kde jeho zverenci tesne nestačili vo štvrťfinále na domácich Fínov, neskorších svetových šampiónov. “Pútavo priblíži systém, ktorým zmenil herný prejav slovenského národného tímu, porozpráva príbehy zo zákulisia reprezentačného diania a prezradí viac o sebe, svojej rodine i záujmoch. V neposlednom rade prináša vysvetlenie, prečo nesie názov Šťastný chlapec,” informovali autori.

Dôležitým mužom pre uskutočnenie celého príbehu až po následné knižné spracovanie bol prezident SZĽH Miroslav Šatan, ktorý bol iniciátorom príchodu kanadského kouča na Slovensko. “Rozhodol som sa po osobnej skúsenosti, ktorú som mal v Bostone, kde bol Craig asistentom trénera počas môjho pôsobenia. Pamätal som si jeho odborné mítingy. Bol mojou prvou voľbou. Jemu som zavolal a on si, samozrejme, musel overiť veci aj s inými Slovákmi, ktorí mu dali potrebné informácie. Vedel som, že už rok oddychoval od hokeja, čo bola podľa mňa škoda, že taký odborník oddychuje. Sám seba sa dnes pýtam, čo by bolo, keby som ho neoslovil, alebo by povedal nie. Či by tu bola medaila z OH, draft, ktorý prebehol,” uviedol šéf slovenského hokeja.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali