Rada Európy vyčíta Českej republike segregáciu Rómov na školách

Rada Európy vyčíta Českej republike segregáciu Rómov na školách

Štrasburg/Brusel 21. februára (TASR) – Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks vyzval dnes Českú republiku na prijatie urgentných opatrení vedúcich k zrušeniu segregácie rómskych detí v českom vzdelávacom systéme a poukázal na pretrvávajúce problémy rómskej komunity.

"Segregácia detí rómskeho pôvodu vo vzdelávacom systéme v Českej republike znamená dôvod na pretrvávajúce obavy z hľadiska ľudských práv," uvádza sa v dnešnej správe komisára pre ľudské práva.

Muižnieks pripomenul, že mnohé rómske deti na českých školách sú považované za mentálne postihnuté, čo je v rozpore s rozsudkom Európskeho súdu pre ľudské práva z roku 2007, keď Česko bolo odsúdené za podobné praktiky. Podľa neho by Česi mali venovať viac dôrazu na začlenenosť rómskych detí do vzdelávacieho systému, a to aj za pomoci odborných asistentov.

Komisár Rady Európy – inštitúcie, ktorá združuje 47 európskych štátov a dbá o dodržiavanie ľudských práv a demokracie – vychádzal pri svojom odporúčaní zo skutočností, ktoré zistil počas pracovnej návštevy ČR v novembri minulého roka. Muižnieksova návšteva ČR bola zameraná na dodržiavanie ľudských práv členov rómskej menšiny a osôb so zdravotným či mentálnym postihnutím.

Reklama

Muižnieks vo svojej správe uviedol, že sú vítané opatrenia českých úradov na integráciu Rómov do spoločnosti, na zvýšenie ich počtu v policajných silách či trestanie prejavov nenávisti, avšak dodal, že česká strana musí zlepšiť praktiky na zastavenie protirómskych nálad. A upozornil, že Rómovia sú hlavnými obeťami rasovo motivovaných útokov v ČR.

"Celková situácia Rómov je poznamenaná podmienkami ich sociálneho vylúčenia a marginalizácie. Treba posilniť podmienky na zlepšenie tejto situácie, najmä v oblasti poskytovania kvalitného vzdelávania, dôstojného bývania a ochrany pred diskrimináciou," uviedol komisár pre ľudské práva.

Reklama

Muižnieks uviedol, že Rada Európy s poľutovaním konštatuje, že české úrady nezrušili farmu na chov svíň, postavenú v roku 1970 na časti bývalého koncentračného tábora Lety v okrese Písek. Počas druhej svetovej vojny bol tento tábor určený na internáciu Rómov. Mnohí z nich boli odvezení do Osvienčimu, kde boli zabití.

Komisár sa vo svojej správe zameral aj na komunitu ľudí so zdravotným či mentálnym postihnutím a upozornil, že okolo 60.000 osôb žije izolovaných od väčšinovej spoločnosti, pričom vyše 30.000 z nich je považovaných za nesvojprávnych a je pod neustálym dohľadom dozorcov. Muižnieks vyzval české úrady, aby sa v novom občianskom zákonníku v roku 2014 zamerali na nápravu tejto situácie.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali