Cyril a Metod bez svätožiary a krížov? Rafaj podozrieva Európsku úniu, že ju ovláda satan

Cyril a Metod bez svätožiary a krížov? Rafaj podozrieva Európsku úniu, že ju ovláda satan

Bratislava 20. novembra (TASR/HSP/Foto:HSP,TASR)

 

Verziu so svätožiarou a krížmi na odeve eurobyrokrati neschválili

Rafaj: Musím vysloviť podozrenie, že Európsku úniu ovláda satan

Opakované útoky eurobyrokratov špecificky proti symbolom a vyznávačom kresťanského náboženstva a svetonázoru pobúrili prvého podpredsedu Slovenskej národnej strany Rafaela Rafaja natoľko, že ich začal podozrievať zo sympatií k satanizmu. “Musím vysloviť vážne a znepokojujúce podozrenie, že Európsku úniu ovláda satan alebo satanizmus,” vyhlásil dnes v reakcii na rozhodnutie Národnej banky Slovenska vyhovieť požiadavkám európskych inštitúcií a odstrániť z pripravovanej pamätnej dvojeurovej mince k 1150. výročiu príchodu sv. Cyrila a Metoda kríže a svätožiary nad ich hlavami. (Stanovisko NBS: Z čoho Bruselu naskakuje husia koža?)

Reklama

Takýto nátlak na Slovensko nie je podľa Rafaja možné pripísať ani ateizmu, ktorý automaticky nemusí agresívne potláčať iné svetonázory, ani európskemu liberalizmu, ktorý by podľa Rafaja mal podporovať európsku rozmanitosť vrátane náboženských názorov.

 

Reklama

Nie ateizmus, ale ikonoborectvo a nekultúrne barbarstvo

Podpredseda SNS Rafael Rafaj

“Súvisí to s akýmsi novodobým ikonoborectvom, keď niektorí ľudia z centrály Európskej komisie doslovne cenzúrne zasiahli do výzoru pamätnej dvojeurovej mince k 1150. výročiu príchodu sv. Cyrila a Metoda, ktorí sú, mimochodom, spolupatrónmi východnej Európy,” vyhlásil Rafaj. “Toto je nekultúrne satanistické barbarstvo, voči ktorému som očakával, že sa ozve Národná banka Slovenska a príslušné inštitúcie štátu,” zdôraznil.

Proti cenzúre pamätnej mince sa 16. novembra ohradila aj europoslankyňa KDH Anna Záborská. “Solúnski bratia priniesli našim predkom hodnoty, ktoré spájajú Európu dodnes. Boli to kresťanské hodnoty. Odstrániť z ich odevov kríže a z hláv svätožiary je také isté, ako odstrániť kríž z Dómu sv. Martina v Bratislave a premenovať tento korunovačný chrám uhorských kráľov a kráľovien na Dóm Martina. Vyzývam preto NBS, aby zmenila svoje stanovisko,“ zdôraznila Záborská.

 

Konzervatívne postoje sú vraj diskriminujúce. Vari liberalizmus nediskriminuje?

Reklama

Rafaj i Záborská vnímajú negatívne aj odpor liberálnej a socialistickej časti europarlamentu akceptovať ako dezignovaného komisára pre zdravie a spotrebiteľskú politiku konzervatívneho politika z Malty Tonia Borga. “Pre jeho katolícku vieru a kresťanské hodnoty, ktoré vyznáva, je predmetom nevyberaných útokov rôznych inštitúcií, medziiným aj Medzinárodnej asociácie lesbičiek a gejov, ktorí útočia nielen na Borgovu osobnú náboženskú príslušnosť, ale dokonca označili celé kresťanské hodnoty za extrémistické,” vyhlásil Rafaj. Dodal, že v Bruseli zakázali dokonca aj tradičný vianočný stromček na námestí, lebo sa spája s kresťanskou tradíciou Vianoc. “Argument, že treba šetriť, neobstojí, lebo audiovizuálna šou, ktorá ho nahradí, bude podľa prepočtov priaznivcov tradičných Vianoc sedemkrát drahšia,” poznamenal Rafaj.

“Veľmi dobre rozlišujem ateizmus a rešpektujem ho ako jeden z mnohých svetonázorov. Keby bol za tým iba ateizmus, tak by dôvody, o ktorých som hovoril, napríklad priamy útok na všeobecné hodnoty kresťanstva, neboli prítomné,” reagoval Rafaj na otázku, či dôvodom odporu ku kresťanským hodnotám nemôže byť jednoducho ateizmus konkrétnych úradníkov. “Odvolávam sa na preambulu Charty základných ľudských práv, kde sa píše o rešpektovaní rôznorodosti kultúr a tradícií národov Európy a uznávaní európskeho duchovného a morálneho dedičstva. Tu sa deje priamy útok na podstatu európskeho duchovného a morálneho dedičstva, či už je to v prípade cyrilo-metodskej tradície alebo kresťanstva ako takého. Európska únia nerešpektuje svoj základný princíp, a to rozmanitosť,” zdôraznil. “Ateista má argumenty na to, prečo nevyznáva vieru v Boha. Ale tu cítiť zlo a nenávisť a to je podstata satanizmu,” uzavrel Rafaj.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali