Riziko smerujúce k posilneniu hraníc s Ukrajinou zatiaľ nenastalo

Riziko smerujúce k posilneniu hraníc s Ukrajinou zatiaľ nenastalo

Bratislava 24. januára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Kaliňák upozornil, že sme štátom, ktorý má s Ukrajinou najkratšiu hranicu

Riziko, ktoré by smerovalo k posilneniu hraníc s Ukrajinou, zatiaľ nenastalo. Táto štátna hranica spĺňa najprísnejšie kritéria a SR je schopná rýchlo a operatívne reagovať. Novinárom to povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na margo nepokojov v Kyjeve. O pripravenosti Slovenska na možný vážnejší konflikt u nášho východného suseda hovoril Kaliňák s poslancami na pôde Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Reklama
Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák

Diskusiu vyvolal opozičný poslanec Daniel Lipšic (nezaradený). Podľa jeho slov dnes totiž nevieme, aká bude situácia. “Môže nastať výbušný stav hroziaci občianskou vojnou. To nikto z nás nechce, ale môže taká situácia byť. Potom príde rozsiahla migrácia ľudí, ktorí budú mať obavu o svoje zdravie a život. Rokovali sme, ako je na to Slovensko pripravené,” vysvetlil.

Kaliňák upozornil, že sme štátom, ktorý má s Ukrajinou najkratšiu hranicu. “Ak by mal nastať exodus, bude sa to riešiť celoeurópsky. To by sa ale musela začať občianska vojna, čo verím, že aj pod tlakom medzinárodného spoločenstva, nenastane. Ukrajina je súčasťou civilizovanej časti sveta a nerád by som veril, že by mohla takáto situácia nastať,” podotkol. Zároveň upozornil, že v prípade utečencov obávajúcich sa o svoj život, by sme mali dvere skôr otvárať.

Reklama

Minister vnútra je presvedčený, že ak by aj taká situácia nastala, stretli by sa všetci zainteresovaní ministri aj z priľahlých krajín, ktoré sú viac ohrozené aj preto, že prechod cez slovenskú hranicu je mimoriadne komplikovaný. “Takíto ustráchaní a vyčerpaní ľudia by volili najľahšiu cestu,” myslí si.

Ako dnes oznámila agentúra Reuters, účastníci ukrajinských protivládnych protestov dnes v skorých ranných hodinách budovali v uliciach Kyjeva ďalšie barikády. Stalo sa tak po tom, ako vodcovia opozície prišli z rokovaní s prezidentom Viktorom Janukovyčom s prázdnymi rukami. Opozičný politik Vitalij Kličko povedal, že Janukovyč neustúpil v ničom a vyjadril obavy, že táto bezvýchodisková situácia teraz povedie k ďalšiemu krviprelievaniu.

Kličko najskôr hovoril s demonštrantami na barikádach umiestnených na hlavnom konfrontačnom mieste s políciou a potom išiel na kyjevské Námestie nezávislosti, kde vyhlásil: “Strávili sme hodiny rozhovorom o ničom. Nemá zmysel sedieť pri rokovacom stole s niekým, kto sa už rozhodol vás podviesť… Úprimne si želám, aby nedošlo ku krviprelievaniu a zabíjaniu ľudí… Ja prežijem, ale bojím sa, že tu budú mŕtvi, toho sa bojím,” povedal bývalý svetový šampión v boxe, ktorý sa dal na politiku.

Traja opoziční politici – Kličko, bývalý minister hospodárstva Arsenij Jaceňuk a ultrapravicový nacionalista Oleh Ťahnybok – sa pokúsili dosiahnuť u Janukovyča ústupky, ktoré by ukončili už dva mesiace trvajúce pouličné protesty proti jeho vláde.

Prezident predtým vo štvrtok (23.1.) naznačil, že by bol ochotný urobiť ústupky, keď zvolal osobitné zasadnutie parlamentu na budúci týždeň, aby zvážilo požiadavky opozície a našlo cestu von z krízy. To však zástupcom opozície nestačilo. Po niekoľkohodinovom rozhovore s prezidentom povedali, že im vôbec v ničom neustúpil a nariadili svojim stúpencom, aby ihneď začali rozširovať protestnú zónu v Kyjeve a ďalších mestách.

Reklama

Svedkovia, na ktorých sa odvolala agentúra Reuters, povedali, že asi tisíc demonštrantov z Námestia nezávislosti začalo ihneď budovať nové barikády z vriec naplnených snehom bližšie k sídlu prezidenta.

jf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali