Putin si myslí, že vplyv Západu slabne a ekonomické problémy EÚ sú iba “špičkou ľadovca”

Putin si myslí, že vplyv Západu slabne a ekonomické problémy EÚ sú iba “špičkou ľadovca”
Ruský prezident Vladimir Putin

Moskva 10. júla (TASR/HSP/Foto:TASR)

Prejav k diplomatom 

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že vplyv Západu slabne a jeho ekonomika upadá, ale vyzval ruských diplomatov, aby boli pripravení na odpor proti Moskve zo strany bývalých nepriateľov z čias studenej vojny.

Putin v pondelkovom prejave k ruským diplomatom, ktorý sa koná každé dva roky, kriticky hovoril o Západe, keď odsúdil jednostranné kroky pri riešení medzinárodných problémov. Zdôraznil význam riešenia takýchto konfliktov prostredníctvom OSN.

Reklama

Rusko bude pokračovať pri obrane Sýrie 

Výroky šéfa Kremľa naznačujú, že Rusko – stály člen Bezpečnostnej rady OSN s právom veta – bude pokračovať pri obrane svojho spojenca Sýrie na pôde BR. 

Reklama

“Domáce sociálno-ekonomické problémy, ktoré sa v priemyselných krajinách zhoršili v dôsledku (ekonomickej) krízy, zoslabili dominantnú úlohu tzv. historického Západu,” povedal Putin diplomatom, ktorí sa do Moskvy zišli z celého sveta. Dodal, že musia byť pripravení na každý vývoj situácie, dokonca aj na najnepriaznivejší vývoj.

Putinov 20-minútový prejav bol miestami poznačený prudkou silovou rétorikou, čo podľa mnohých odborníkov na zahraničnú politiku naznačuje – po jeho májovom návrate do Kremľa – obrat k horšiemu vo vzťahoch k Spojeným štátom.

Ekonomické problémy EÚ sú iba “špičkou ľadovca” 

Podľa ruského prezidenta sú ekonomické problémy, ktorým čelí EÚ iba “špičkou ľadovca” nevyriešených štrukturálnych problémov, ktorým čelí celá svetová ekonomika”.

Takéto výroky, vykresľujúce z ropy profitujúcu ruskú ekonomiku ako stabilnú a v lepšom stave než dlhovou krízou poznačená eurozóna, neboli zamerané len na Západ. Boli určené aj demonštrantom v Rusku, podľa ktorých Putinov návrat do Kremľa spôsobí ekonomickú a politickú stagnáciu.

Reklama

Západné krajiny sú v pozadí arabskej jari 

Putin v prejave tiež zopakoval obvinenia, že Západ robí jednostrannú diplomaciu mimo rámca OSN, aby si udržal vplyv vo svetovej politike. Znovu naznačil, že západné krajiny sú v pozadí revolúcií arabskej jari.

Ruský prezident poznamenal, že vidieť “pokusy individuálnych hráčov v medzinárodnom spoločenstve”, ktorí sa často uchyľujú k jednostranným krokom v rozpore s medzinárodným právom – aby si udržali vplyv, ktorý mali.

Rusko za Putinovho predchodcu Dmitrija Medvedeva nevetovalo rezolúciu BR OSN – humanitárnu operáciu v Líbyi, ktorá však vydláždila cestu pre vojenskú intervenciu v krajine.

Putin následnú vojenskú operáciu kritizoval ako stredovekú “križiacku výpravu”. Jednoznačne povedal, že nedovolí BR zopakovať takúto akciu pri riešení konfliktu v Sýrii. “Hľadanie kompromisov mierovým spôsobom by sa malo stať imperatívom,” konštatoval ruský prezident.

Reklama

Rusko by chcelo zorganizovať nové rozhovory o Sýrii 

Rusko by privítalo možnosť usporiadať nové rozhovory svetových veľmocí o Sýrii, ktoré sú podľa Moskvy potrebné. Uviedol to dnes námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov.

Ruský diplomat zároveň poprel tvrdenie, že by sa Moskva v sýrskom konflikte držala na strane prezidenta Bašára Asada. Trvá však na riešení, ktoré dosiahnu sami Sýrčania. O Asadovom osude nemôže rozhodovať žiadne medzinárodné fórum, povedal Bogdanov pre agentúru Interfax.

Bogdanov sa vyjadril v čase, keď ruskú metropolu navštívili predstavitelia sýrskych opozičných skupín s cieľom viesť rozhovory o konflikte v ich krajine.

“Z našej strany môžem len potvrdiť, že by sme privítali usporiadanie riadneho zasadnutia ‘akčnej skupiny’ v Moskve… V každom prípade považujeme uskutočnenie takéhoto podujatia za dôležité,” uviedol Bogdanov. 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali